Pilda “Smerenia”

0
163

images (1)Pilda “Smerenia”.

Ca să ajungem la smerenie e nevoie să ne coborâm cât mai jos în ochii noştri, să-i socotim pe toţi semenii mai presus de noi înşine şi să punem pe seama lui Dumnezeu toate faptele noastre bune. Sfântul Macarie cel Mare ne învaţă şi de ce este nevoie să ne considerăm mai jos decât ceilalţi: “Omul smerit nu cade niciodată. Aflându-se deja mai jos decât ceilalţi, unde mai poate cădea?”

Iar Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisea că: “Smerenia nu înseamnă ca un păcătos să se socotească pe sine cu adevărat păcătos, ci aceea este smerenie când cineva se ştie pe sine că a făcut multe şi mari fapte bune şi totuşi, nu cugetă lucruri înalte despre sine”.

Gândul că suntem mai presus de alţii duce la încrederea în propriile puteri.

Iar cu cât ne încredem mai mult în noi înşine, cu atât ne îndepărtăm mai mult de Dumnezeu. Sfinţii Părinţi îi aseamănă pe cei mândri cu vârfurile munţilor neroditoare. Ei ne descoperă că după cum apa cauta să se verse în locul cel mai de jos, la fel şi harul lui Dumnezeu ocoleşte pe cei mândri şi se revărsă asupra celor smeriţi.

Omul smerit nu se laudă cu faptele sale, nu pentru că nu este conştient de ele, ci pentru că ştie că fără ajutorul lui Dumnezeu acestea nu ar fi fost posibile.

Din acest motiv nu vede faptele sale ca fiind doar rodul lucrării lor. Numai cei ce se afla în noaptea păcatelor, departe de Dumnezeu, caută să se mândrească cu faptele lor. Spun Sfinţii Părinţi că oamenii mândri sunt asemeni stelelor care strălucesc numai noaptea, când este întuneric.

Pierd din vedere că de îndată ce răsare soarele, stelele îşi pierd strălucirea şi dispar. Nu au cunoaşterea momentului în care răsare Dumnezeu în sufletele lor. Dacă ar avea parte de această cunoaştere, ei s-ar stinge degrabă şi ar vedea că sunt nimic înaintea măreţiei lui Dumnezeu.

A spune că eşti smerit, înseamnă a pierde smerenia.

Căci smerenia trebuie să rămână permanent ascunsă. Ca să înţelegem acest lucru, Părinţii au asemănat-o cu rădăcina copacilor. Şi au grăit că în momentul în care rădăcina nu mai rămâne ascunsă în adâncul pământului, ci iese din el spre a fi văzută, copacul va fi lipsit de fructe şi se va usca.

La fel se întâmplă şi cu smerenia, dacă se arată, virtuţile dispar şi omul piere duhovniceşte.

Să vă întărească Dumnezeu în dragostea Sa. Pe măsura întăririi în această iubire, veţi fi întăriţi şi în smerenie.

Sursa: crestinortodox.ro

V-ar putea interesa și următoarele pilde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here