Pilde, povestiri duhovniceşti, istorioare nostime (XII)
„Cu fapta şi cu cuvântul cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi vină binecuvântare de la ei”. (Isus Sirah 3,8)
Despre Sfântul Ioan de la Kronstadt se zice că a fost surprins odată de un credincios în timp ce se uita la o poză cu o femeie goală. Credinciosul, şocat, l-a întrebat pe Sfânt: „Cum, părinte, vă uitaţi la aşa ceva?!” „Da – zise Sfântul – mă uit ce făptură minunată a făcut Dumnezeu pentru a fi mamă”.
„Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile”. (Lc. 1,48)
Într-o zi, Dumnezeu a surprins câţiva păcătoşi în Rai.
– Sfinte Petre, ce sunt cu aceşti păcătoşi în Rai? Nu-ţi prea faci datoria!
– Doamne, eu îmi fac datoria şi îi refuz la poartă, dar mama lui Iisus îi primeşte pe geam.
„Doamne, Tu mă aperi cu scutul Tău izbăvitor, cu dreapta Ta mă sprijini şi înalţi cu bunătatea Ta”. (II Regi 22,36)
Într-o seară ploioasă, cu fulgere, tunete şi trăznete, tatăl s-a rugat împreună cu puştiul şi l-a trimis apoi la culcare. La primul bubuit mai tare, puştiul a sărit din pat şi a dat buzna în camera părinţilor. „Bine, bine, a zis tatăl, dar nu ne-am rugat noi şi ne-am încredinţat în braţele Domnului Iisus? De ce mai ţi-este frică? Nu crezi că Domnul Iisus Te-a luat în braţe?” „Ba da, tată, a răspuns copilul printre suspine, dar pe o vreme ca aceasta ai nevoie de cineva în came şi oase care să te ia în braţe”.
„Cu fapta şi cu cuvântul cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ți vină binecuvîntare de la ei”. (Isus Sirah 3,8)
„Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăieşti ani mulţi şi să-ţi fie bine în pământul acela, pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă ţie”. ( Deut 5,16)
„Mama într-o mână ţine tigaia şi găteşte. Într- alta are o cârpă şi şterge masa. Cu altă mână dă ceva de băut celor mai mici. Cu altă mână pregăteşte masa pentru tata şi pentru noi, copiii. Cu altă mână dă unui cerşetor de la uşă câţiva bănuţi. În altă mână ţine rozariul şi se roagă…”
În timp ce învăţătoarea citea această compunere ciudată, câteva colege începuseră să râdă. De aceea, ea se opri şi o întrebă pe fetiţă: „Cristina, câte mâini are mămica ta de fapt?”
Cristina nu a fost surprinsă de întrebare. Se ridică în picioare şi povesti în ritmul unei litanii: „Mama mea are…, mama mea are: două mâini pentru tata, două mâini pentru fiecare din cei şapte copii, două mâini pentru servitor, două mâini pentru animalele din fermă, două mâini pentru lumea nevoiaşă, două mâini pentru bunul Dumnezeu când se roagă… şi apoi încă două mâini dacă mai e nevoie de ceva. În total 26 de mâini”…
Pilde, povestiri duhovnicești, istorioare nostime de Șincan Gheorghe Nicolae
Alte istorioare găsiți aici.