Pinguinii n-au papile gustative. Nu cunosc senzaţia de dulce, umami şi amar

0
483

PapaPenquin_JA-JP1306062616Pinguinii se pare că nu se pot bucura de gustul savuros al peştelui pe care îl mănâncă, potrivit unui studiu genetic realizat de cercetători chinezi şi americani, care au sugerat că adaptarea acestor păsări la mediul extrem de rece a avut un preţ, şi anume, deteriorarea percepţiei gustului, scrie agenţia Xinhua.

Studiul, publicat în revista Current Biology, a constatat că pinguinii au pierdut trei din cele cinci gusturi de bază – dulce, amar şi savuros (cunoscut sub numele de umami) în urma cu peste 20 de milioane de ani şi nu le-au recâştigat.  Pentru aceste păsări, se pare că produsele alimentare intră în doar două categorii de arome: sărat şi acru, tansmite Agerpres.

“Pinguinii sunt adesea văzuţi ca o poveste de succes în ceea ce priveşte adaptarea la un mediu foarte dur”, a declarat pentru agenţia Xinhua profesorul Jianzhi Zhang de la Universitatea din Michigan. “Se pare că au existat eşecuri în această adaptare”, a adăugat acesta.

Pierderea gustului umami

Deoarece pinguini sunt consumatori de peşte, pierderea gustului umami este deosebit de surprinzătoare, a mai spus Zhang.”Pinguinii mâncă peşte şi de aceea ne-am fi aşteptat să aibă genele gustului umami”, a continuat el. “Dar din anumite motive, ei nu îl au iar noi nu avem o explicaţie bună”.

Comparativ cu mamiferele, păsările sunt considerate ca fiind degustători mai puţin înzestraţi, în parte datorită faptului că au mai puţine papile gustative pe limbă şi nu au dinţi pentru mestecarea hranei. Studiile genetice anterioare au arătat că gena receptorului de gust dulce este absentă din genomul tuturor păsărilor examinate până în prezent, mai notează Xinhua.

Genele pentru gust

Studierea pinguilor a fost determinată de un e-mail de la BGI, un institut de genomică din China, unde cercetătorii au secvenţiat genomul pinguinilor Adelie şi al pinguinilor imperiali neindentificând unele dintre genele pentru gust, a spus Zhang. Cercetătorii au analizat mai atent ADN-ul pinguinilor pentru a găsi toate speciile de pinguin cărora le lipsesc genele funcţionale pentru receptorii de dulce, umami şi amar.

La pinguinii originari din Antarctica, separarea lor de ordinul zoologic al Procellariiformeelor a avut loc acum aproximativ 60 de milioane de ani, iar marile grupuri de pinguini s-au separat unul de altul acum aproximativ 23 milioane de ani. Pierderea gustului a avut loc probabil în cursul acestui interval de 37 de milioane de ani, care a inclus perioade de răcire dramatică a climei în Antarctica, a spus Zhang.

Papilele gustative

Cercetătorii au sugerat că genele care codifică acei receptori ai gustului ar fi putut fi pierduţi nu pentru că n-au fost utili, ci mai degrabă din cauza mediului extrem de rece în care pinguinii trăiau.  Spre deosebire de receptorii pentru acru şi sărat, receptorii de gust necesari pentru detectarea gustului dulce, umami şi amar sunt sensibili la temperatură şi nu funcţionează atunci când este foarte frig.

Studii anterioare sugeraseră că unora dintre pinguini le lipsesc complet papilele gustative, locul principal pentru receptorii de gust. Totuşi, limbile pinguinilor au papile rigide, ascuţite, acoperite de un strat gros, cornos, sugerând că limbile lor nu sunt folosite atât pentru gustul mâncării, ci mai degrabă pentru a prinde şi a ţine hrana cu ajutorul lor, au precizat cercetătorii.

Toţi pinguini, originari din Antarctica

De asemenea, pinguinii au obiceiul de a înghiţi alimentele întregi, ceea ce indică indiferenţa pentru gustul hranei. “Comportamentul lor de a înghiţi hrana pe de-a-ntregul, precum şi structura şi funcţia limbii lor sugerează că pinguinii nu au nevoie de nici o percepţie a gustului, deşi nu este clar dacă aceste trăsături sunt o cauză sau o consecinţă a pierderii majore a senzaţiei de gust”, a spus Zhang.

Deşi toţi pinguini sunt originari din Antarctica, unii au migrat ulterior şi au constituit colonii care trăiesc în prezent în zona temperată. “Am fost întrebat dacă aceşti pinguini din zonele temperate au senzaţia de dulce, umami şi amar. Răspunsul este ‘nu’ pentru că aceste gusturi dispăruseră deja de la strămoşul comun al tuturor pinguinilor şi, odată pierdut, nu poate fi recâştigat”, a mai spus Zhang citat de Xinhua.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here