Piramida Soarelui de la Teotihuacan se poate prăbuși ca un castel de nisip

0
572

pyramid-of-the-sun-and-moon,-mexico-wallpapers_30604_1440x900Piramida Soarelui, așa cum mai este cunoscută Marea Piramidă de la Teotihuacan, se va prăbuși, anunță specialiștii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, piramida va ceda sub propria greutate și se va dărâma asemenea unui castel de nisip, adaugă aceștia.

Între secolele I și VII d.Hr., Piramida Soarelui reprezenta centrul celui mai mare oraș din cele două Americi. Cunoscut sub numele de Teotihuacan, acesta găzduia o populație de peste 125.000 de persoane, ceea ce îl făcea, de asemenea, una dintre cele mai populate așezări urbane ale lumii. Chiar și piramida ocupa un loc fruntaș printre cele mai mari construcții ale acelor vremuri, numai exteriorul acesteia fiind acoperit cu 3 milioane de tone de rocă vulcanică. Interiorul acesteia însă nu era altceva decât o movilă uriașă de pământ.

Folosind dispozitive speciale, capabile să analizeze spațiile greu accesibile arheologilor, Arturo Menchaca, liderul echipei de specialiști mexican, a descoperit faptul că Piramida Soarelui prezintă un risc ridicat de prăbușire.

„Densitatea aerului dintr-o parte a piramidei este cu cel puțin 20% mai redusă decât în cealaltă parte. Implicit, o parte este mai umedă decât cealaltă. Este asemenea unui castel de nisip lăsat la soare. Dacă aș atinge partea care s-a uscat, acesta s-ar prăbuși imediat. Același fenomen este observat și în cazul orașului Mexico City, oraș construit deasupra unui lac secat. În fiecare an, orașul se scufundă cu mai mulți centimetri, pe măsură ce apa care se infiltrează în subsolul acesteia este extrasă”, susține Menchaca.

„Există și o altă problemă, cea a excesului de apă. În urmă cu mai multe decenii, restauratorii piramidei au adăugat ciment printre pietrele vulcanice ce acopereau piramida. Pe de o parte, acest ciment a mărit stabilitatea construcției și a împiedicat dezvoltarea vegetației. Pe de altă parte, însă, acesta a împiedicat evaporarea apei, iar acest fapt a dus la adevărat efect de domino distructiv”, adaugă Alejandro Sarabia, directorul sitului arheologic de la Teotihuacan.

În prezent, autoritățile mexicane înlătură cimentul care va fi înlocuit cu un material mult mai adecvat, cel mai probabil nisip de râu.

Sursa: stiintasitehnica.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here