Pirozisul sau Arsurile retrosternale

0
853
PirozisulArsurile retrosternale (pirozisul) sunt extrem de neplăcute, iar cauza lor nu este întotdeauna cunoscută. Unii oameni spun „nu mânca aşa de mult” sau „nu mânca aşa de repede”.

Alţii dau vina pe mâncărurile picante cum ar fi curry, pe grepfrut, portocale şi alte alimente acide. Ca primă linie de apărare, mergeţi la o farmacie pentru a cumpăra un medicament antiacid sau un supresor de aciditate cum arfi ranitidina, omeprazolul sau cimetidina. Dar ţelul pe termen lung este să descoperiţi – şi să evitaţi – factorii declanşatori ai arsurilor retrosternale.

 Ce este în neregulă 

Atunci când acizii gastrici refulează în esofag, simţiţi o durere ca o arsură. O „trapă” musculară denumită sfincter esofagian inferior (cardia) menţine în general acidul gastric la locul lui. în cazul acestei afecţiuni, orificiul permite conţinutului gastric să ajungă în esofag, o problemă cunoscută ca reflux. Mesele copioase, ca şi anumite tipuri de mâncăruri pot provoca reflux. Este mult mai probabil să prezentaţi această afecţiune dacă sunteţi supraponderal, fumător sau dacă suferiţi de o afecţiune denumită hernie hiatală. De asemenea, gravidele sunt mai predispuse. Unele medicamente, inclusiv aspirina, anumite antibiotice, antidepresive şi sedative, pot să o agraveze.

 Stingeţi flacăra

Imediat ce simţiţi semnele prevestitoare ale arsurii, beţi un pahar mare cu apă. Astfel, veţi face ca tot acidul gastric să se întoarcă şi să rămână pentru moment în stomac.

Pentru a prepara un ceai calmant, adăugaţi o linguriţă de rădăcină de ghimbir proaspăt ras într-o cană cu apă fiartă, lăsaţi să se infuzeze timp de 10 minute şi apoi beţi. Folosit de mult timp pentru a calma greaţa cauzată de răul de mişcare, ghimbirul ajută la relaxarea muşchilor care căptuşesc pereţii esofagului, aşa încât acidul gastric să nu fie împins în sus.

Beţi un ceai de anason, chimen sau fenicul pentru a ameliora arsurile. Adăugaţi două linguriţe din oricare într-o cană cu apă fiartă, lăsaţi să se infuzeze timp de 10 minute, strecuraţi şi beţi.

Practicanţii de ayurveda, medicina tradiţională indiană, recoman -dă ceaiul de scorţişoară sau nucşoară pentru relaxare. Adăugaţi o linguriţă fie de pudră, fie de plantă pisată într-o cană de apă fiartă, infuzaţi, strecuraţi şi beţi.

 Asiguraţi un strat protector

Rădăcina de nalbă mare este unul dintre cele mai vechi remedii cunoscute pentru arsurile de stomac de acest fel. Planta produce o substanţă gelatinoasă, ca amidonul, denumită mucilagiu, care căptu -şeşte mucoasa esofagului şi protejează: ar putea fi chiar lucrul de c?re aveţi nevoie dacă simţiţi că esofagul vă ia foc. Puneţi o linguriţa de rădăcină de nalbă într-o cană cu apă şi beţi trei sau patru căni pe zi.

Puteţi prepara un remediu asemănător din ulm, punând o linguri -ţă de scoarţă pudră la o cană de apă caldă; beţi de câteva ori pe zi.

DGL, o formă a lemnului dulce, furnizează de asemenea un mucilagiu calmant. Cu toate că este disponibil şi sub formă de capsule, dă cele mai bune rezultate când este combinat cu saliva, astfel încât cea mai eficientă metodă de a-l înghiţi este sub formă de vafa. S-ar putea să fie nevoie să comandaţi aceste vafe de la magazine de produse naturiste. Mâncaţi între două şi patru vafe de 380 mg de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Dacă nu puteţi obţine vafe, atunci cumpăraţi DGL sub formă de capsule (până la 1 g pe zi este suficient). Unele mărci conţin 250 mg cu o doză recomandată de două până la patru capsule pe zi.

 Neutralizaţi Pirozisul

-Saliva neutralizează acidul gastric. Aşa că mestecaţi nişte gumă de mestecat fără zahăr, sugeţi un drops sau visaţi cu ochii deschişi la o friptură suculentă sau cartofi noi cu unt – orice este nevoie să vă facă să secretaţi cât mai multă salivă.

-Bicarbonatul de sodiu este alcalin, deci neutralizează acidul din stomac. Amestecaţi jumătate de linguriţă de bicarbonat şi câteva picături de suc de lămâie în jumătate de cană cu apă caldă. Nu beţi numai bicarbonat diluat: aveţi nevoie de sucul de lămâie pentru a scă -pa de o parte din gazul pe care bicarbonatul îl produce în stomac atunci când intră în contact cu acizii gastrici.

-Sucurile alcaline ale unor legume precum castraveţii, morcovii, ridichile şi sfecla neutralizează acizii din stomac. Adăugaţi sare şi piper pentru aromă. Dacă nu vă place sucul de legume prezintă, consumaţi mai multe legume proaspte.

Pirozisul- Puterea profilaxiei 

-Indiferent de starea în care vă aflaţi, trebuie neapărat să staţi în permanenţă drepţi. Dacă faceţi acest lucru, gravitaţia face ca acizii să rămână în stomac. Evitaţi să vă aplecaţi după ce aţi mâncat, şi, cu siguranţă, nu trebuie să vă întinderi în pat.

-În cazul în care arsurile retrosternale apar în cursul nopţii, mâncaţi cu cel puţin două-trei ore înainte de a vă culca astfel încât nivelul de acizi din stomac să scadă înainte să vă duceţi la culcare.

-Puteţi, de asemenea, să ridicaţi capul patului cu 10-15 cm folosind câteva cărţi vechi de telefon. Atunci când dormiţi înclinat, gravitaţia este de partea dumneavoastră şi menţine acidul în stomac.

-Încercaţi să dormiţi pe partea stângă. Atunci când faceţi asta, stomacul atârnă, iar lichidele se acumulează pe curbura mare, la distanţă de orificiul cardia.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Pirozisul ocazional nu reprezintă un lucru îngrijorător. Însă, dacă această problemă este recurentă, ea poate fi un semn al bolii refluxului gastroesofagian. Pirozisul care poate provoca sau contribui la afecţiuni precum ulcerul esofagian sau tuşea cronică. Mergeţi la medic dacă aveţi un episod de arsuri retrosternale de trei sau patru ori pe săptămână, timp de câteva săptămâni, dacă aveţi respiraţie şuierătoare sau răguşiţi, dacă vă este greu să înghiţiţi sau pierdeţi rapid în greutate. Acestea ar putea indica un cancer, în special dacă aveţi peste 40 de ani. Pirozisul are simptome severe; ele pot fi confundate cu infarctul miocardic. Dacă apar după o masă şi sunt calmate cu apă sau antiacide, este probabil vorba de pirozis. Dar dacă aveţi un sentiment de plenitudine, disconfort, sau presiune, sau durere difuză în centrul toracelui, dispnee şi transpiraţie rece, sunaţi imediat la 112 pentru asistenţă medicală de urgenţă.

 Alimente care trebuie evitate pentru a preveni Pirozisul

 Dacă sunteţi predispus la arsuri retrosternale, cel mai bine este să evitaţi anumite alimente şi băuturi. Limitaţi sau eliminaţi complet: Berea, vinul şi alte băuturi alcoolice. Ele tind să relaxeze sfincterul cardia, valva dintre esofag şi stomac.

-Laptele. Pare a avea un efect calmant atunci când îl beţi, dar grăsimile, proteinele şi calciul pe care le conţine pot stimula stomacul să producă şi mai mult acid.

-Cafeaua, ceaiul, cola. Băuturile cu cofeină pot relaxa, de asemenea, sfincterul cardia, şi pot să şi irite un esofag inflamat.

-Ciocolata. Este bogată în doi factori declanşatori ai pirozisului: grăsimi şi cofeină. Băuturile carbogazoase. Acidul poate să vă dilate stomacul, lucru ce are acelaşi efect asupra sfincterului esofagian inferior (cardia) ca şi o masă copioasă. Mâncărurile prăjite şi grase. Acestea stau în stomac foarte mult timp, determinând producţie în exces de acid gastric. Citricele şi sucurile de citrice. Sunt acide – deşi acidul este blând în comparaţie cu ceea ce produce stomacul dumneavoastră, şi s-ar putea să nu reprezinte o problemă. Menta. Relaxează sfincterul cardia, aşa cum o fac şi tomatele.

 -Mâncaţi mese mici şi mai frecvente pentru a minimaliza producţia de acizi gastrici. Evitaţi să mâncaţi prea mult o singură dată; dacă procedaţi astfel, puteţi deschide şi mai mult sfincterul.

-Dacă nu aţi facut-o încă, este timpul să renunţaţi la fumat. Cercetările arată că fumatul produce relaxarea sfmcterelor. Fumatul pasiv este aproape la fel periculos, aşa că evitaţi barurile pline de fum.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here