Pisicile au fost domesticite mult mai devreme decât s-a crezut: Au călătorit și cu vikingii pe mare

0
147

norwegian-forest-cat-1024x576

Domesticirea pisicilor reprezintă încă un mister pentru lumea științifică, dar datele furnizate recent de arheologi indică faptul că felinele erau prietene cu oamenii încă din vremuri străvechi, mult mai devreme decât s-a crezut, însoțindu-i pe primii fermieri, dar și pe vikingi în călătoriile lor pe mare.  

Descoperirea a fost făcută în urma analizării probelor ADN prelevate din rămășițele a 209 pisici care au trăit în antichitate, descoperite în siturile arheologice, informează Agerpres, citând Live Science.

Această analiză genetică, cea mai extinsă efectuată până acum în privința pisicilor, a scos la iveală faptul că au existat două valuri ale expansiunii acestor animale. În primul, felinele au venit din Orientul Mijlociu și s-au îndreptat către estul bazinului mediteranean, alături de fermieri.

Al doilea val de expansiune s-a petrecut câteva mii de ani mai târziu, și s-a întins până în Eurasia și Africa unde pisicile au ajuns călătorind pe mare. Acest al doilea val a avut loc începând din secolul al IV-lea î.e.n. până în secolul al IV-lea e.n., dovadă stând faptul că exemplare de pisici din Egipt — unde aceste patrupede aveau importanță religioasă și erau de multe ori mumificate — au fost descoperite în nordul Germaniei, într-un sit arheologic cu rămășițe vikinge datat între 700 e.n. și 1000 e.n.

Cercetarea s-a bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial, care este transmis pe cale maternă și e separat de ADN-ul nuclear, moștenit de la ambii părinți.

Dovezile arheologice arată că pisicile și oamenii au început să interacționeze la începutul dezvoltării agriculturii. Mai mult, oamenii de știință cred că pisicile au fost luate pe vase pentru a ajuta la eliminarea rozătoarelor.

Ana Grama