Plăcerile pot tulbura conștiința

0
120

placeriTrebuie să vă păziți inima să nu se atașeze de plăcerile lumești. Gustarea acestor plăceri stinge focul duhului în timp ce părtășia la ceva anume fără această  gustare  doar adie asupra acestui foc… și nu îl stinge. (II, 260)

Principalul este să nu îngăduiți consfinţirea și pentru nimic în lume să nu îngăduiți împreună-desfătarea cu plăcerea… Apoi trebuie să urmeze ura față de această plăcere… Când ea există, curăția nu este încălcată și nici umbra necurăției nu există. ( IV, 630)

Feriți-vă de consimțirea la plăcere și de dorința de plăcere. Dorința aceasta este păcătoasă și poate tulbura conștiința, iar apoi poate înlătura îndrăzneala pe care omul o are față de Dumnezeu. Motorul tuturor este aici – plăcerea nerușinată. Ea în sine nu este păcătoasă, dar consimțirea la ea, îngăduirea ei, acordul la prelungirea ei, sunt păcătoase, deși nu sunt întru totul păcate, ci necurății…lăuntrice. Amintirea despre plăcere uneori îndată pune în mișcare plăcerea. Dacă o biruiți imediat, totul se va sfârși… vrăjmașul va fi biruit…și pentru aceasta cunună veți primi. Dar, dacă vă apare pentru o clipă dorința de prelungire a plăcerii și apoi îngăduiți prelungirea ei, acolo este rea voință și îi sunt oferite privilegii plăcerii și, cu cât mai îndelung și mai des este îngăduit acest lucru, cu atât este mai grea alungarea lui. (IV, 637)

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here