Plăcerile slăbesc sufletul

0
114

placereEste bine că găsiţi plăcere în statul acasă; cu cât mai mult, cu atât mai bine. Plăcerile din afară, chiar cele nevinovate, rareori duc la bine; pentru rău însă, deschid imediat uşile. Ele slăbesc sufletul, îl scot din îngrădirea lui lăuntrică. În urma lor, omul arată ca zdrobit, parcă nu mai este el. Când cineva cade fără să vrea şi se loveşte, este compătimit, dar când cineva se prăbuşeşte la pământ din neatenţie şi îşi rupe toate oasele, nu numai că nu este compătimit, ba este şi certat. Ce nevoie este să ne defăimăm pe noi înşine? A fost, oare, mare lucru mâncatul unui măr, frumos şi plăcut? Dar după aceea, Fiului lui Dumnezeu I-a fost dat să fie crucificat pentru a îndrepta fapta.

Ce fel de muzică vă pregătiţi să ascultaţi? Cea mai mare parte a pieselor noastre muzicale de astăzi sunt o porcărie: gâdilă urechea, fără a da nimic. Eu nu vă leg, dar îmi pare rău dacă o să vă duceţi, căci numai vă veţi zăpăci şi vă veţi întrista. Când ascultaţi muzica din afară, cea lăuntrică se perturbă pentru o vreme. Să nu iubiţi lumea, nici pe cele din lume! Puteţi, oare, acolo să fiţi cu Domnul? E prea puţin cu putinţă, căci care-i societatea? Lumea artelor este o lume sufletească şi chiar una senzuală, iar nu una duhovnicească. Este greu să renunţaţi, e adevărat; doar petrecerea cu Domnul este răstignire adevărată, iar nu metaforică. Când se va înfăptui? La aceasta să râvniţi. Căci atunci va începe să ţâşnească din inimă izvorul mângâierilor, care vor stinge orice sete pentru mângâieri de alt soi.

Slavă Domnului! Iată că v-aţi liniştit. Să vă ajute Dumnezeu să nu vă ruinaţi niciodată. Dar facă-se voia Domnului. Respiraţia putredă a duhului minciunii, care lucrează în fiii împotrivirii, poate sminti pe oricine.

Lenea pentru îndeletniciri duhovniceşti provine din pasiunea cu care v-aţi apucat de lucru. Nu vă împătimiţi prea mult cu lucrul, căci vi se va înceţoşa mintea. După înceţoşarea minţii urmează înceţoşarea inimii.

„Învățături și scrisori despre viața creștină” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here