La pas prin fiecare stațiune turistică de la Marea Neagră (2)

0
214

plaja 1Stațiuni ale litoralului românesc – Partea a doua – Marea, distracția, plaja – „Periplu” prin stațiunile de la Marea Neagră – Vacanța la mare – Cum să alungi monotonia în vacanță – Mamaia, Eforie Nord, Mangalia, Costinești, Neptun, Saturn, Vama Veche, Constanța și insula Ovidiu 

Neptun

Am ajuns seara târziu la Neptun și de-a dreptul însetați. Așa că prima oprire a fost un restaurant cu program artistic live. O domnișoară pe voce și doi instrumentiști interpretau cântece din repertoriul internațional. Frumos și antrenant. Din nefericire, cei care luau masa erau zgârciți cu aplauzele, așa că am fost cam singurii, cât am stat acolo, care aplaudau. Cine știe, poate pe parcursul serii, după ce noi am terminat consumația, talentații artiști au primit felicitările binemeritate…

La plaja din Neptun nu am reușit să ajungem. Am, însă, amintiri frumoase cu aceasta, întrucât acolo am făcut o fotografie cu un pui de leu. Îmi amintesc că mă mușca de degete și bea apă de mare de pe firele mele de păr ude. Tare drag mi-a fost, am fotografia și acum. Este dealtfel singurul animal sălbatic pe care l-am ținut în brațe și l-am mângâiat. Este ceva de mers din zona cu magazine până la plajă, era deja întuneric, așa că am renunțat la idee. Dacă vrei o amintire interesantă din Neptun, poți alege o fotografie în costume de epocă. Numai că nu o poți lua pe loc, pozezi doar, iar a doua zi mergi să o iei.

Așadar, Neptun este o stațiune interesantă, am văzut hoteluri luxoase, dar cred că are locații pentru toate buzunarele. Pentru o zi sau o seară mi s-a părut ok, dar nu m-a frapat nimic astfel încât să decid să mă reîntorc pentru o vacanță completă.

Vama Veche

Vama Veche nu mai are nimic din ce avea acum douăzeci și ceva de ani. Sau, cel puțin, eu nu am văzut. În loc de corturi pe plajă sunt umbreluțe de paie și terase. Dar, fără să vreau să flatez vreun „vamaiot”, este minunată. Este nonconformistă și sălbatică, liberă și rebelă, exact pe gustul meu (în anumite momente). Are o cherhana unde am mâncat cele mai bune icre de crap de pe litoral și rapane cu legume și usturoi, de-mi lasă gura apă și acum. Pe străzile sale răsună muzică de chitare sau alte instrumente și vocile unor tineri cărora le place viața. Da, cred că sentimentul de dragoste pentru viață este ceea ce îi deosebește pe cei care frecventează Vama Veche de cei care merg în alte stațiuni. În ciuda înțelegerii și profunzimii cu care privesc ceea ce trăiesc, le place.

plaja 2

Și da, poți să stai pe băncile de la „Stuf” și să bei o apă plată în timp ce faci conversație cu un rocker de vârsta ta, adică de peste 40 de ani. Nu trebuie neapărat să consumi alcool, dacă nu-ți place, și nici nu am observat pe cineva să-și dea coate că nu o faci. Noi am stat cu Petre, care ni i-a prezentat de la distanță și pe ceilalți clienți ai terasei de pe plajă. 

Au fost odată… 2 Mai și Vama Veche – Plaja fără corturi

2 Mai și Vama Veche de pe vremuri! Asta regretă toți – schimbarea! Plăcerea de a merge cu „casa” (cortul) după tine, de a te cunoaște cu toată lumea de pe plajă, chitara lângă foc pe nisip și multe, multe altele. Ceea ce nu-și dau seama clar este că lor le este dor, de fapt, de ei, cum erau atunci. De copilăria și tinerețea lor. De intensitatea cu care trăiau, de emoțiile pe care le experimentau. Mai puțin de „carcasa”, de aspectul unei stațiuni sau al alteia.

plaja 3

Pe străzile satului, am întâlnit un autor care scrie povești din Vamă. Am văzut că a scos cinci volume deja. Bineînțeles că am cumpărat și eu un volum, le vindea chiar acolo la o tarabă improvizată, adică o masă mică de lemn. Dacă o să-mi placă, voi reveni și pentru celelalte, nu le vinde decât acolo. În cele cinci minute cât am făcut achiziția m-a pus la curent cu tot, contracte, distribuție etc.. Mi-a și recomandat pe care să o cumpăr, dar, eu am făcut exact pe dos. Doar îmi place Vama și dintr-un acces de discordanță, nu?

Singurul inconvenient al acestui loc, în opinia mea, este adâncimea mării. Apa este foarte adâncă la mal, iar geamandura este cam la trei metri de țărm. Nu aș înota de plăcere în marea din Vama Veche, asta mi-e clar. Plaja este ok, însă, nisip fin. Nu mai sunt corturi, ca în anii ’90 sau, cel puțin, eu nu am văzut.
Un alt loc de la mare pe care încă îl am doar în amintirile vechi este 2 Mai. Nu l-am trecut și pe acesta în albumul recent, prefer să mă păstreze încă așa cum eram la 18-19 ani. Și eu la fel, dealtfel. Ce am auzit este că s-a schimbat radical față de anii 90.

Saturn

La Saturn am ajuns din greșeală. Ne imaginam că mergem din Neptun spre Venus. Din șoseaua principală este marcat bine, dar noi, nu știu pe ce străduțe am luat-o de am nimerit acolo. Eu sunt cea cu întrebările „pe unde?”, „cum ajungem la…?”, bărbații nu prea cer referințe, așa că eu am întrebat și de această dată: „Suntem în Venus, nu?”, „Nu, sunteți în Saturn!”. Amuzament general. Și noi și doamna care ne-a răspuns.

În afară de acest moment, chiar nu am ce-ți povesti de acolo. Nu mi-a plăcut stațiunea, dar are o cofetărie cu niște prăjituri excelente. Măcar nu ne-am întâmplat degeaba pe acolo. Pentru a vedea plaja era destul de târziu. Și nici altceva nu ne-a atras.

Mai am de povestit.

Te invit să citești și La pas prin fiecare stațiune turistică de la Marea Neagră (1)

Mihaela Mușetescu