Planeta Roșie a fost parțial albastră. Cât de mare era oceanul de pe Marte

0
114

nasa-mars-oceansi-465x390Faptul că pe Marte a fost cândva apă era un lucru știut de oamenii de știință, întrebarea care s-a pus mereu a fost, “Cât de multă?” Acum s-a ajuns la concluzia că oceanul de pe Planeta Roșie a fost chiar mai mare decât Oceanul Atlantic de pe Terra.

Potrivit concluziilor unui nou studiu, în urmă cu aproximativ 4,2 miliarde de ani, pe Marte se afla un ocean mai mare decât Oceanul Arctic — un volum de apă de aproximativ 21 de milioane de kilometri cubi, cu o adâncime maximă de 1.600 de metri, relatează Huffington Post.

Viața a fost posibilă pe Marte

“În urmă cu 10 ani povestea apei de pe Marte era un puzzle alcătuit din dovezi ale unor viituri și curgeri de apă separate de sute de milioane de ani. Acum suntem siguri că pe Marte apa a existat în mod continuu și nu este vorba de episoade izolate. Pe Marte se aflau lacuri, delte și chiar mări. Cred că dispunem acum de dovezi clare că viața a fost posibilă în trecutul planetei Marte, dar este încă neclar dacă au existat și forme de viață pe această planetă”, a explicat planetologul John Bridges de la Universitatea din Leicester, care lucrează în cadrul misiunii roverului Curiosity trimis de NASA pe Planeta Roșie.

În cadrul acestui studiu, desfășurat de cercetători de la Centrul Spațial Goddard, aparținând NASA, din Greenbelt, Maryland, a fost observată atmosfera de deasupra polilor marțieni timp de 6 ani prin intermediul telescopului VLT al Observatorului European Austral (Chile) și al telescopului de la observatorul W.M. Keck.

Un ocean evaporat în spațiu

Oamenii de știință au comparat concentrația atmosferică de molecule de apă (H2O) cu cea de molecule de apă grea (D2O) — în care hidrogenul este înlocuit cu izotopul său, deuteriu. Ei au observat că în atmosfera polară marțiană se află o concentrație mai mare de deuteriu decât în oceanele terestre.

Această descoperire indică faptul că, în trecut, Marte a pierdut un ocean întreg de apă — apa s-a evaporat în spațiu, în timp ce apa grea a rămas captivă în circuitul apei pe această planetă.

O planetă primitoare

Cercetătorii au estimat că volumul total de apă de pe Marte ar fi fost de aproximativ 6,5 ori mai mare decât volumul de apă care se află în prezent captiv în calotele polare marțiene.

“Dacă Marte a pierdut atât de multă apă, înseamnă că a fost o planetă umedă pentru o perioadă mai lungă de timp decât s-a crezut și implicit a fost o planetă primitoare pentru viață o perioadă mai îndelungată decât ne așteptam”, conform lui Michael Mumma de la Centrul Spațial Goddard, co-autor al acestui studiu ce a fost publicat în ultimul număr al revistei Science.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here