Cine ştie răspunde! Ce planete au fost explorate?

0
310

planeteSingurul corp ceresc explorat direct de către om este Luna. Celelalte explorări de planete au fost realizate de sonde,. Adică de echipamente fără echipaj, controlate de pe pământ, capabile să acopere distanţe mari şi să ajungă în puncte chiar foarte îndepărtate din sistemul solar.

Sonde ce au explorat planete

Aparaturile de la bord ale acestor sonde furnizează staţiei de control date şi imagini despre caracteristicile chimice şi fizice ale corpurilor cereşti. Unele dintre ele au aterizat pe suprafaţa planetei sau a satelitului pentru a le explora: sondele sovietice numite Venera au aterizat pe Venus, cele nord-americane, Viking 1 şi 2, au aterizat pe Marte. în anul 1997, sonda Pathfinder a lăsat pe Marte un robot de explorare, Sojourner. Alte sonde au transmis date şi imagini detaliate despre toate planetele sistemului solar.

Ce este şutul gravitaţional?

Întrucât sondele nu pot transporta cantităţi mari de combustibil, atunci când trebuie să-şi schimbe direcţia sau să accelereze, se evită folosirea motoarelor. Este preferată metoda dirijării sondei spre vecinătatea unei planete care, prin forţa gravitaţională proprie, îi modifică acesteia traiectoria şi viteza. Această operaţiune se urneşte „şut gravitaţional”

Pot sondele să iasă din sistemul solar?

Sonda nord-americană Pioneer 10 a fost lansată în 1972. După ce a depăşit orbita lui Neptun s-a îndreptat spre marginea sistemului solar, către steaua cea mai apropiată de noi, Proxima Centauri, la care va ajunge peste 26 000 de ani. De asemenea, sonda Voyager 1, după ce a trecut pe lângă Saturn, se îndreaptă către stele. În 1998 a depăşit-o pe Pioneer 10. Acum este sonda cea mai îndepărtată de Pământ: se găseşte la o distanţă de peste 10,4 miliarde de kilometri!

Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here