Plante aromatice – IARBA DE SMIRNĂ

0
383

Iarba de smirnăIarba de smirnă este o plantă aromatică ce rezistă în grădină chiar și pe perioada iernii. Când nu este înflorită, frunzele sale pot fi confundate cu cele de ferigă. Smirna este o plantă cu aromă de anason, utilizată în trecut în scopuri curative pentru multe afecțiuni. Astfel, era folosită pentru purificarea sângelui și detoxificarea ficatului, ca expectorant, pentru tratarea astmului, în probleme digestive și ca laxativ ușor. Planta este utilizată și ca fortifiant al organismului anemic. Este eficientă, de asemenea, și în tratarea micozelor, ca vermifug sau în diverse inflamații.

Iarba de smirnă (Myrrhis odorata) nu trebuie confundată la denumire cu arborele de smirnă (Balsamodendron Myrrha). Poate fi ușor luată drept lemn dulce. Parfumul ierbii de smirnă se aseamănă cu cel al anasonului și provine de la uleiul esențial ce intră în componența sa, numit anetol. Alte substanțe conținute de plantă, mai ales sărurile minerale de potasiu, sodiu, siliciu și zinc, exercită acțiuni benefice în organism. La începutul verii apar florile albe, urmate de fructele aromate și dulci.

În bucătărie sau în scop terapeutic se folosesc frunzele, mai ales cele proaspete (uscate își pierd mare parte din calități), și fructele, care sunt adorate de copii (în momentul culegerii sunt cele mai bune, au un gust deosebit de dulce – momentul cel mai propice culegerii este acela când fructul este verde). Planta se poate recolta cu regularitate, câtă vreme frunzele și tulpinile sunt fragede. Iarba de smirnă preferă solul bogat și umed, dar nu are preferințe de umbră sau de soare, ea crește în ambele cazuri. Odată însămânțată, planta se reînsămânțează de la sine, dar după înflorire trebuie tăiată.

Iarba de smirnă – gastronomie și decor

În prezent, iarba de smirnă are mai mult o întrebuințare culinară și una decorativă, decât una medicinală. Supele, sosurile, compoturile și salatele își vor îmbogăți gustul cu ajutorul ei. Pentru că este extrem de aromată, o mică parte din frunză este suficientă, prea multă putând strica gustul. Pentru compoturi se folosesc, de obicei, tulpini tinere. Fructele se pot consuma ca atare sau se pot adăuga în cereale. Așadar, dacă nu aveți în casă anason, lemn dulce sau fenicul, puteți folosi în preparatele dvs. frunze, tulpini sau fructe de iarbă de smirnă. Planta are nectar și este apreciată de insecte.

Iarba de smirnă este originară din sudul Europei până în Caucaz. Poartă și alte denumiri – asmățui dulce sau asmățui spaniol. Tradițional, frunzele sale se întrebuințau pentru vopsit, ele dând culoarea verde sau portocaliu-maroniu. Este utilizată pe scară largă în bucătăria scandinavă. Locuitorii o folosesc în special ca aromatizant pentru compoturi, dar și ca înlocuitor de zahăr.

Te invit să citești și Remedii naturale pentru depresie.

Mihaela Mușetescu