Plante aromatice – MĂRARUL

0
315

MărarMărar – o plantă verde aromată – Este extrem de eficientă în afecțiuni cardiace – Antiinfecțios, digestiv, cicatrizant – Nu uita să adaugi mărar în meniul zilnic!

Compoziția și proprietățile mărarului

Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă aromatică ce provine din Asia. Mongolii sunt cei care au adus-o în Europa, în Evul Mediu. Romanii și grecii o foloseau în antichitate ca remediu și ca plantă condimentară. Are o înălțime de aproape 1 metru, tulpina goală pe dinăuntru, frunze subțiri și lungi, cu formă de pană. Aroma plantei este dată de uleiurile esențiale prezente în compoziția sa. Alte substanțe cu proprietăți benefice pentru organism întâlnite în mărar sunt sărurile minerale de calciu, fier, sodiu, sulf, potasiu. Mai conține: caroten, flavonoide, fermenți și vitaminele A, B1, B2 și C, PP. Intern, planta are acțiuni cardiotonică, digestivă, stimulentă organic, somniferă, galactogogă, tonică renală, antihemoroidală, stimulentă funcțional. Extern este cicatrizantă, antiinfecțioasă, antiacneică.

La mijlocul verii apar florile mici galbene, ca o umbrelă, din care se scutură semințele rotunde. Când se usucă, semințele se despică. Planta are nevoie de un loc cald și însorit pentru a se dezvolta. Frunzele sale au o aromă deosebită și puternică dacă sunt culese după o zi cu soare. Ele sunt indicate în caz de balonări, indigestii, colici intestinale, dureri menstruale, insomnii, ateroscleroză, boli de inimă, boli ale căilor urinare, inflamații, hemoroizi, acnee, iritații ale tenului. Stimulează și tonifică organismul, stimulează secreția de lapte la lăuze, stimulează pofta de mâncare și este un remediu bun pentru sughiț persistent (sughițul trece și dacă se mestecă semințe).

Preparate din mărar pentru diverse afecțiuni

În medicina populară, infuzia de semințe de mărar se utilizează ca expectorant. Infuzia din semințe este utilă și în caz de colici și meteorism abdominal. La adulți, se întrebuințează în boli cardiovasculare, indigestii, arterioscleroză, iritații tegumentare, tuse convulsivă, astm bronșic. Frunzele reduc norma de sare din mâncare, împiedicând suprasaturația organismului cu săruri. Tinctura de semințe este indicată pentru normalizarea ciclului menstrual și a lactației. Maceratul ajută la eliminarea pietrelor de la vezica biliară. Se macerează 6 linguri de pulbere de semințe în 1 kg de miere de albine. Se lasă la căldură timp de 2 săptămâni și se ia 1 linguriță cu 1 oră înainte de mesele principale. Decoctul din rădăcini stimulează detoxifierea organismului. 1 linguriță de rădăcină la 1 litru de apă elimină toxinele din corp.

  • Infuzia de mărar: Se toarnă o cană de apă fierbinte peste 1 linguriță de fructe uscate și măcinate. Se acoperă și se lasă 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.
  • Tinctură de mărar: Se pun într-un recipient 2/3 pulbere de semințe și se toarnă alcool de cereale de 70 de grade până se umple. Se lasă două săptămâni la căldură, agitând vasul zilnic. Se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare. Se urmează o cură de 3 săptămâni.
  • Infuzie de frunze și tulpini: Se toarnă 1 cană de apă fierbinte peste 1-2 lingurițe de frunze și tulpini, proaspete sau uscate, mărunțite sau tocate. Se acoperă și se lasă 30 de minute. Se beau 1-2 căni zilnic pentru boli cardiace și renale, ateroscleroză, balonări și alte afecțiuni menționate.

Utilizarea plantei în alimentație

În alimentație, mărarul se folosește, uscat sau proaspăt, pentru aromatizarea și îmbogățirea gustului preparatelor din carne, pește, ouă, legume, salate. Tulpinile se adaugă la murături, iar semințele dau aromă oțetului, pâinii etc.. Frunzele de mărar grecesc pot fi puse pe ochi pentru a adormi mai repede.
Mărarul este ușor de confundat cu feniculul (chimenul dulce), ambele având aspect și miros asemănătoare.

Te invit să citești și Plante aromatice – Leușteanul.

Mihaela Mușetescu