Plante aromatice – PĂTRUNJELUL

0
276

patrunjelRemedii din/cu pătrunjel – Utilizarea plantei în gastronomie – Efectele miraculoase alte plantelor verzi – Alimente-medicament – Hrana noastră trebuie să fie cât mai simplă și naturală 

Descrierea plantei și substanțele biochimice din structura sa

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă bienală. Ea poate ajunge la o înălțime de 60 de cm, în al doilea an. În primul an, se formează rădăcinile și frunzele. În cel de-al doilea an, vara, apar florile verzi-gălbui. Când apar semințele doar câteva frunze continuă să crească. Pătrunjelul stimulează arderile și schimburile de substanțe, fiind un diuretic puternic și un detoxifiant important. Este o plantă cu gust plăcut și aromă specifică. Conține substanțe biochimice active extrem de utile pentru menținerea sănătății și a unui tonus bun.

Frunzele conțin proteine, zaharuri, flavonoide (apigenină), pectine, ulei volatil (apiol, fitoncide – cu acțiune bactericidă și fungicidă), săruri minerale (fier, mangan), provitamina A, vitamina B, vitamina C, acid folic. Conținutul de vitamina C este de câteva ori mai mare decât în lămâi și portocale. Rădăcina conține substanțe nutritive (protide, hidrați de carbon), ulei volatil, caroten, vitamina A, vitaminele B1 și B2, niacină (vitamina B3 sau PP), vitamina K, vitamina C (de patru ori mai multă decât în conopidă), enzime, substanțe minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier) și oligoelemente (iod, magneziu, mangan, cupru, sulf). Semințele conțin ulei volatil, flavonoide, glicozide, ulei gras.

Pătrunjel – proprietăți și acțiuni specifice

Pătrunjelul are proprietăți diuretice. Este un dezinfectant renal eficient, fiind întrebuințat în tratamentul afecțiunilor stomacului, ficatului, inimii, rinichilor și în diverse tulburări genitale. Este util în cazul dereglării metabolismului și este un stimulent general și nervos. Mai mult, este aperitiv, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antixeroftalmic (previne uscarea conjunctivei și a corneei, provocată de lipsa vitaminei A și de insuficiența secreției lacrimale). Are proprietăți depurative, diuretice, rezolutive (reduce inflamațiile), vasodilatatoare. Este regenerator capilar, stimulent al musculaturii netede, vermifug.

Preparate din pătrunjel

Sucul de pătrunjel este extrem de activ, de aceea se recomandă combinarea lui cu morcov, spanac, țelină, ghimbir, sfeclă, castraveți, andive sau orice altă legumă. Sucul reglează activitatea glandelor suprarenale și a tiroidei, îmbunătățește digestia, ridică rezistența capilarelor. Este recomandat în cazul inflamației prostatei, diminuează hemoragiile gingivale, este eficient în bolile oculare, vindecă rănile și înțepăturile de insecte, ajută în tratamentul litiazelor renale și biliare, estompează petele pigmentare. Infuzia din frunze uscate de pătrunjel ajută inclusiv în intoxicațiile cu alcool sau tutun. Se pot prepara infuzii fie din frunze uscate, fie din semințe (în tratamentul meteorismului și în hipertrofia prostatei), fie din rădăcini.

  • Extract din pătrunjel: Se pun un pahar de rădăcini uscate și o lingură de semințe într-un termos. Se toarnă lapte fierbinte peste ele. Se lasă o zi, apoi se filtrează. Se urmează un tratament de 10 zile, de 3 ori pe zi. Este eficient pentru eliminarea sărurilor în exces, în special a celor din articulații și coloana vertebrală.

Pentru uzul intern, pătrunjelul este recomandat în anemie, tulburări de nutriție, astenie, nervozitate, inapetență (lipsa poftei de mâncare). De asemenea, e bun în dispepsie (tulburări de digestie), flatulență, celulită, infecții, febră. Cei ce au dureri provocate de reumatism, gută, dureri menstruale pot urma introduce pătrunjelul în meniu. Are rezultate pozitive în afecțiuni hepatice, vezică biliară atonă, paraziți intestinali. Provoacă transpirații și scade febra.

Pătrunjel – Utilizări externe

Extern, cataplasmele cu plantă se aplică pe lovituri, răni, înțepături de insecte, tulburări oftalmologice, pistrui, mastoidită. Frunzele se toacă mărunt și se pun direct pe zonele dureroase, având proprietăți antiinflamatorii. Semințele măcinate sunt utilizate în tratamentul alopeciei. Decoctul din rădăcini și frunze se utilizează contra retenției și incontinenței urinare, precum și în hidropizie (boală cauzată de acumularea patologică de apă în cavitățile naturale ale corpului sau în țesuturi). Decoctul se aplică și extern.

  • Decoct din pătrunjel: Frunze – Se pune un pumn de frunze mărunțite la un litru de apă, se fierbe amestecul 3-4 minute. Se beau 2 căni/zi. Rădăcină – Se pune un pumn de rădăcini tăiate mărunt sau rase la un litru de apă. Se fierb aproximativ 5 minute. Se beau 2 căni pe zi (este diuretic). Semințe – La un litru de apă se pun 3-4 linguri de semințe și se fierb 10 minute (se folosește ca diuretic și ca stimulator al funcțiilor ficatului – 2 căni/zi).

Băile calde de mâini și de picioare cu pătrunjel sunt recomandate pentru tuse, astm, tulburări de menopauză. Se pot face adăugând un pumn mare de frunze proaspete, câteva rădăcini rase și un pumn de semințe la un litru de apă. O soluție pentru ten se prepară prin fierberea a 2 linguri de frunze de pătrunjel sfărâmate în 300 ml de ceai de mentă. Se lasă o jumătate de oră și se aplică pe față.
Pătrunjelul este folosit la asezonarea supelor, cartofilor, omletelor, meniurilor cu legume și carne, salatelor. Verdeața trebuie adăugată înainte de servire, nu trebuie gătită deoarece își pierde vitaminele.

Originea plantei

Specia cultivată de pătrunjel provine din pătrunjelul sălbatic din zona litorală mediteraneană și este folosită ca plantă alimentară și medicinală încă din antichitate. La romani, el avea reputația că crește forța de luptă, dă putere, ascute reflexele, mărește promptitudinea și abilitatea.

Te invit să citești și Mărarul. Știați că…

Mihaela Mușetescu