Care sunt plantele menționate în Biblie? (2)

0
277

Vechiul Testament plante

Vechiul Testament – Despre acțiunea benefică a plantelor și despre cât de vechi sunt cunoștințele și rețetele medicale care includ plante – Natura și darul ei – Plantele înseamnă viață

Citate din Vechiul Testament

BRAD ALB

Lemnul de brad este folosit de popoarele menționate în Sfânta Scriptură în construcțiile de cult.
„… molizii nu-s ca ramurile lui, nici brazii n-ar putea să stea alături cu crengile lui” (Vechiul Testament, Iezechiel 31:8). Aici se compară molizii și brazii cu Chiparosul din Liban.

BUSUIOC

Busuiocul nu este menționat în Biblie. Pentru curățarea sufletească se folosea isopul, despre care se vorbește în Vechiul Testament. Busuiocul este, însă, o plantă prețuită de poporul român. În popor, cămășile flăcăilor sunt parfumate cu busuioc, iar fetele îl puneau sub pernă pentru a-și visa iubitul. Uleiul esențial de busuioc este un ingredient în componența Sfântului și Marelui Mir.

CAMFOR

Camforul apare în Cântarea Cântărilor, cel mai frumos poem de dragoste din Biblie. „Iubitul meu este ciorchinele cu bun miros de camfor…” (Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor 1-3). „Ciorchinele cu bun miros de camfor” era un săculeț mic care conținea parfum de camfor, pe care fetele din Țara Sfântă îl purtau la piept.

CARPEN

În Sfânta Scriptură, carpenul este lemnul care intră în construcția unei corăbii metaforice, desăvârșită, bogată și frumoasă. „Zidirea ta-i din cedru de Senir; scânduri de chiparos au fost aduse din Liban, și lemn pentru catarge ți s-a dat. Din carpen de Vasan ți-au făcut vâsle.” (Vechiul Testament, Iezechiel 27:5-6)

CASSIA

Uleiul de Cassia intră în componența untdelemnului sfințit. „Vei lua mirodenii: cinci sute de sicli de smirnă aleasă; pe jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, scorțișoară binemirositoare; două sute cincizeci de sicli, trestie binemirositoare; casie cinci sute de sicli – socotiți după siclul sfânt – precum și un hin de untdelemn de măsline. Din ele vei face untdelemn pentru ungere sfântă, mir înmiresmat după meșteșugul făcătorilor de aromate; acesta va fi untdelemnul pentru ungere sfântă.” (Vechiul Testament, Ieșirea 30:23-25).

CASTANUL

Este un arbore din „grădina lui Dumnezeu” menționat în parabola care îndeamnă la modestie la care profetul Iezechiel îi cere lui Faraon să ia aminte: „Cedrii din grădina lui Dumnezeu nu-l umbreau, chiparoșii nu se puteau asemăna cu crengile lui și castanii nu erau la mărime ca ramurile lui; nici un copac din grădina lui Dumnezeu nu se asemăna cu el în frumusețe.” (Sfânta Scriptură, Vechiul Testament, Iezechiel, 31:8)

Bibliografie: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
Vezi și „Care sunt plantele menționate în Biblie (1)”

Mihaela Mușetescu