Care sunt plantele menționate în Biblie? (5)

0
218
Galbanul, ciulinul și drobița – Plante care apar în Sfânta Scriptură – Despre cât de vechi sunt cunoștințele și rețetele medicale care includ plante – Natura și darul ei – Plantele înseamnă viațăciulinul plante bibliaGALBANUL
(Ferula galbaniflua)

Galbanul cu aroma sa puternică intră în compoziția amestecurilor folosite pentru altarul tămâierii.
„Și a zis Domnul către Moise: ‘Fă-ți rost de mirodenii, rășină, oniha, galban mirositor și tămâie curată (din fiecare aceeași măsură). Și din ele vei face tămâie bine mirositoare, facere a făcătorilor de mir, lucru curat și sfânt. O vei tăia-n bucățele mărunte și o vei pune-n fața mărturiilor, în cortul mărturiei, acolo unde Eu Mă voi arăta ție. Lucru prea sfânt va fi acesta pentru voi. Pentru voi nu o veți face după această-ntocmire, căci pentru voi ea e sfințenie afierosită Domnului. Oricine-și va face ceva asemănător spre-nmiresmarea lui, acela va fi stârpit din neamul său.’” (Vechiul Testament – Ieșirea 30:34 – 38).

„Ca un cedru m-am ridicat în Liban
și ca un chiparos în munții Hermonului,
m-am înălțat ca un finic în En-Gaddi
și ca o tufă de trandafiri în Ierihon,
ca un măslin frumos în câmp,
și ca un platan m-am înălțat
Ca scorțișoara și ca drobița am dat mireasmă
și ca un mir de preț am răspândit aromă,
ca galbanul, onixul și ca stacta
și ca un nor de tămâie din cortul mărturiei.
Ca un terebint mi-am întins crengile,
iar crengile mele sunt ramuri de slavă și de har.
Ca o vie am odrăslit haruri,
iar florile mele sunt rod de slavă și bogăție.”
(Vechiul Testament, Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah, 24:13 – 17)

CIULINUL MARIEI (ARMURARIUL)
(Silybum marianum)

Ciulinul apare în Vechiul Testament într-o amenințare a lui Ghedeon:
„… atunci și eu vă voi scărpina trupurile cu spinii pustiului și cu ciulinii” (Vechiul Testament, Judecători 8:7). „Și i-a luat pe mai-marii și pe bătrânii cetății și i-a bătut cu spinii pustiului și cu ciulini: cu ei i-a pedepsit pe bărbații cetății.” (idem, verset 16).
Ciulinul apare menționat și de Iov: „Dacă-ntru Domnul nu m-am temut de mâna Lui, (…) atunci, în loc de grâne, urzică să-mi răsară, și-n loc de orz, ciulini!” (Vechiul Testament, Iov 31-35, 40)
Ciulinul nu este prezent numai în Sfânta Scriptură. El se găsește din abundență în Nazaret și Tiberiada. Sub denumirea de ciulin coexistă numeroase specii. O specie de ciulin are mai multe proprietăți terapeutice decât toate. Popular, aceasta se numește Ciulinul Sfintei Maria, Ciulinul Mariei, Ciulinul Sfânt.

DROBIȚA
(Genista tinctoria)

Drobița apare în Sfânta Scriptură alături de cedru, chiparos, finic, galban, măslin, scorțișoară, trandafir. Toate sunt plante aromate, folosite în ceremoniile de slăvire a lui Dumnezeu. În alte versiuni ale Sfintei Scripturi, numele acestui arbust cu frunze frumos parfumate este tradus ca „balsam mirositor.
„Ca scorțișoara și ca drobița am dat mireasmă și ca un mir de preț am răspândit aromă.” (Vechiul Testament, Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah 24:15)

Bibliografie – „ Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Vezi și Care sunt plantele menționate în Biblie (4).

Mihaela Mușetescu