Plante care combat stresul si ne redau sanatatea

 Ceaiuri pentru sanatate

0
94
www.Gde-Fon.com- ceaiuri
www.Gde-Fon.com- ceaiuri

 Ceaiuri pentru sanatate

De cand ma stiu, in familia mea s-au baut ceaiuri si plantele au fost folosite ca leacuri naturiste, pentru absolut orice afectiune. Din capitolul “leacuri babesti” mai gasim si unele leacuri care isi fac efectul, fie ca le acceptam sau credem in ele, fie ca nu credem. Daca era vorba de  tuse magareasca, batranii de la tara aveau obiceiul sa aplice mamaliga fierbinte pe piept si bolnavul se vindeca. Varza era aplicata pe genunchii umflati, sau pe zonele inflamate. Si asa putem continua cu leacuri babesti, din care fiecare cunoastem cate ceva de la bunica, sau de la strabunica. In mod special, harul bunicutelor noastre consta in leacul respectiv, insotit de rugaciunea “Tatal nostru”.

Am crezut dintotdeauna in terapiile naturiste din batrani, chiar daca unele par hilare, totusi efectul lor este sigur.  Un exemplu poate fi: ceaunul de mamaliga ‘pus in cap’, pentru raceala la cap- efect sigur 100%. Dar sa revenim la ceaiuri. Mama, care este o pasionata de fitoterapie si ceaiuri, are obiceiul sa stranga plante de leacuri pentru diferite boli. Asa ca si eu stiu cateva lucruri despre aceste plante si leacurile lor. De exemplu: pentru depresie, este buna sunatoarea; pentru tuse si raceala la piept- ceaiuri din muguri de brad- fac minuni; musetelul este antiseptic si este bun pentru afte, iar ceaiul de tei daca il bei, este calmant si adormi repede.  Ceaiuri din Coada Calului se folosesc  pentru probleme femeiesti si ceaiul de galbenele se bea pentru fiere si ficat.

Iata o lista mai jos cu plante care reduc stresul:

Busuiocul, lemnul de trandafir, muşeţelul, iasomia

Pe de altă parte, printre cele mai benefice plante cu efect împotriva stresului şi a insomniilor se află busuiocul, lemnul de trandafir, muşeţelul, iasomia. Ca terapii naturiste, puteţi să vă faceţi propria infuzie ce vă uşurează somnul, sau chiar ceaiuri. În acest sens, trebuie doar să amestecaţi circa 30 g frunze de tei, 3 g de conuri de hamei, 13 g flori de lavandă, 4 g de vârfuri înflorite de eschscholtzia (mac californian – n.r) şi să lăsaţi apoi la infuzat o linguriţă din acest amestec într-o cană cu apă fierbinte.

Roiniţa

Roiniţa conţine un ulei volatil, reprezentat prin flavonoizi, taninuri, principii amare, răşini, pectine, acid cafeic, acid rozmarinic, acid ursolic, acid oleanolic, enzime şi mucilagii şi au un conţinut bogat de magneziu şi calciu. Administrarea unor doze medii de roiniţă, şase linguriţe de tinctură pe zi sau patru linguriţe de pulbere pe zi, are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic şi mental.

Verbina

Are în compoziţia sa substanţe amare, emulsina, invertina, verbenolina (glicozid), heterozide cardiotonice, tanin, substanţe minerale. Principalele proprietăţi curative ale plantei sunt: antiinflamator, antiseptic, anestezic, antimigrenos, astringent, antinevralgic, ajută în afecţiunile ficatului, renale, ale splinei, dar şi la cele cauzate de dereglări glandulare sau digestive. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei şi se recomandă recoltarea în perioada înfloririi. Licorile din verbina sunt minunate.

Lavandă

Ceaiul de lavandă calmează mintea și te ajută să te relaxezi. Nu doar ceaiul relaxează mușchii,ci și câteva picături de ulei de lavandă adăugate la o baie caldă te ajută să te relaxezi. Ceaiul te ajută să ai un somn bun,mai ales dacă din cauza stresulului nu te poți odihni noaptea.

Mentă

Unul din principalele beneficii ale ceaiului de mentă este acela că diminuează stresul. Băut înainte de culcare,ceaiul de mentă te ajută să te relaxezi și-ți induce starea de somn. Menta reduce și simptomele cauzate de anxietate şi stres, precum migrenele sau durerile de cap.

 Ionela Moldovanu