Plante cu leac – Urzica

0
530

urzicaPlante cu leac – Urzica

 

Urzica, pe care grecii o nu­mesc acalyphe, îşi dato­rează numele latin “acidităţii” sevei sale, care arde degetele celor care fac imprudenţa s-o atingă cu mâna. Înghiţită cu vin, este bună împotriva icte­rului.

 

 

Din sămânţă de urzică amestecată cu miere rezultă o băutură care calmează colicile şi tusea înveterată.

Urzica ser­veş­te, de asemenea, la încălzirea plămâ­ni­lor şi la relaxarea abdomenului. Este o plantă plină de virtuţi, indiferent dacă se consumă sub formă de pulbere combi­nată cu miere sau se bea sucul proaspăt, amestecat cu vin.

* Cataplasmele din frunze de urzică, presărate cu puţină sare, sunt eficiente împotriva ulceraţiilor, a răni­lor grave, a muşcăturilor de câine şi a blo­cării glandelor parotide. Folosită în acest fel, urzica “adună” carnea peste oasele dez­golite şi opreş­te scurgerile dăunătoare. Ră­dăcina ei, mărunţită în oţet şi aplicată sub formă de cataplasmă, “dizolvă” tumorile stomacale şi vindecă podagra şi toate afec­ţiunile articu­lare.

Acelaşi efect se obţine prin aplicarea unor cataplasme cu uleiul în care s-a fiert rădăcină de urzică.

Sucul de urzică sau, pur şi simplu, frun­zele introduse în nări, fac sângele să ţâş­neas­că. În schimb, frecţionarea frunţii cu frun­ze opreşte sângele care curge din nas.

* Un amestec de mirt şi urzică, aplicat pe zona genitală, uşurează curgerea sân­gelui în timpul ciclului, iar când uterul se lasă şi închi­de colul, masajul cu frunze de urzică îl ajută să revină în poziţia normală.

Seminţele de urzică îi conferă vinului virtuţi afrodisiace, mult mai puternice decât frunzele mărunţite, ameste­cate cu vin, miere şi piper.

* Luată cu miere, urzica este excelentă împotriva pleureziei şi a bolilor de plămâni, iar mace­rată în vin dulce, este foarte diu­retică.

* Cu urzică proaspătă, fiartă în apă ca orice legumă, se obţine un decoct care relaxează abdo­me­nul, iar gargara cu suc de ur­zică vindecă inflamaţiile gâtului.

* Masarea corpului cu uleiul în care au fiert urzici provoacă transpiraţia. Şi dacă la patrupede se-ntâmplă ca femela să respingă apro­pierea masculului, o frecţie locală cu frunze retrezeşte dorinţa “amorţită” a animalului.

* Şi, nu în ultimul rând, frecţionarea capului cu suc de seminţe de urzică opreş­te căderea părului.

Aceleaşi seminţe, culese în timpul secerişului şi puse la uscat, au o gamă infinită de virtuţi.

Sursa Formula As

 

V-ar putea interesa şi aceste articole