Plante de leac – Dovleacul

0
338

Dovleacul – Denumire științifică: Cucurbita pepo. Denumire populară: bostan.

dovleacul

Dovleacul – descrierea plantei

Dovleacul este o plantă anuală erbacee, aparţinând familiei cucurbitaceelor. Are o tulpină lungă de cinci-șase metri, sub formă de vrej. Frunzele sunt mari, ușor reniforme, păroase, cu un diametru de circa 15 cm la maturitate. Întreaga plantă este dotată cu peri ceva mai tari, un fel de ţepi care pot produce chiar mici iritaţii persoanelor sensibile. Florile sunt, aproape întotdeauna, galbene și încărcate de polen. Fructul, numit bostan, este de mari dimensiuni – uneori trece de 30 cm lungime – având formă sferică sau ovală. Dovleacul este folosit în hrana animalelor, oamenii consumând de la el doar seminţele. Aflate în interiorul dovleacului, seminţele au nu numai o mare valoare nutritivă, dar au și virtuţi medicinale.

Dovleacul în terapie

Pentru nevoi medicinale, seminţele de dovleac se consumă ca atare sau se folosesc, zdrobite, pentru a prepara un decoct. Tot pentru terapii medicinale se folosește și pulpa dovleacului turcesc (Cucurbita maxima), care se poate găti pur și simplu sau din care se poate obţine un suc.

În general, pentru decocturi se folosesc seminţele de dovleac turcesc. Acesta este cultivat special pentru a fi folosit în hrana oamenilor, la prepararea unor produse de patiserie sau de alte mâncăruri delicioase. Dovleacul turcesc se recunoaște ușor, având coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbenă atunci când este copt.

Substanțe active importante

Pulpa de dovleac conţine săruri minerale, vitamina A, enzime, hidraţi de carbon. Seminţele sunt bogate în uleiuri (circa 33%), lecitină, enzime, protide, fitosterine.

Întrebuințări în terapie și alimentație

Pulpa de dovleac, mai ales cea a dovleacului turcesc – intrat de mult timp în alimentaţia oamenilor – are certe proprietăţi diuretice, laxative și chiar sedative. Seminţele au calităţi vermifuge, laxative, diuretice, sedative, antiinfecţioase.

Cea mai importantă afecţiune în care se aplică terapii medicinale cu seminţe de dovleac este adenomul de prostată. Bolile în care dovleacul se dovedește benefic sunt: insuficienţa renală, enterita, diabetul, infecţiile urinare, insomniile. Este indicat chiar și în unele afecţiuni cardiace, în parazitoze intestinale, în retenţii hidrice.

Un colectiv condus de dr. Pavei Chirilă, mare specialist naturist, relatează despre necesitatea unor adevărate „zile de dovleac”, despre cure de dovleac. Astfel, pulpa de dovleac turcesc (1,5-2 kg) se fierbe cu lapte, se amestecă și se face un terci gros, care se poate îndulci și aromatiza, fără să se adauge sare. Acest terci este foarte util pentru cei care suferă de retenții hidrice.

Dovleacul are rolul de a ușura, de a alina și de a ameliora o serie de suferinţe, dintre care cea mai importantă, și în care seminţele de dovleac și-au dovedit realmente eficienţa, este adenomul de prostată (prostatita cronică).

Proprietăţi asemănătoare are și dovlecelul (Cucurbita pepo, var. oblonga), fructul acestuia având o formă alungită. Dovlecelul se consumă atunci când încă nu a ajuns la maturitate și, deci, coaja lui este încă verde și fragedă.

Citește șiSeminţele de dovleac previn infarctul şi calmează durerile provocate de gută

Sursă consultată: ”Dicționarul plantelor de leac”, Eugen Mihăescu și colaboratorii

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here