Plante de leac – Hreanul

0
142
Denumirea știinţifică a hreanului este: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.

hreanul Cunoscut de greci şi de romani ca un leac cu efecte sigure în răceli, hreanul s-a răspândit şi în gospodăriile dacilor, care foloseau frecvent această „usturoială”.

Ei coceau rădăcina şi o foloseau ca remediu contra gâlcilor, florile legumei le foloseau sub formă de ceaiuri, bune pentru răceli, iar frunzele crude, aplicate pe frunte sub formă de compresă, erau leacul lor sigur pentru limpezirea minţii şi alungarea migrenelor.

Hreanul este o plantă legumicolă din familia cruciferelor.

Fiind o plantă perenă, hreanul poate fi întâlnit frecvent în flora spontană, dar apare și sub formă cultivată. Rădăcina de hrean este cilindrică și albă pe dinăuntru. Rizomul (rădăcina) este partea valoroasă a plantei, nu numai din punct de vedere gastronomic, ci și medicinal. Lunile în care se recoltează sunt septembrie-octombrie, dar și primăvara. Importanţă medicinală au și frunzele, folosite de naturiști mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul se utilizează sub formă rasă, dar și sub formă de suc sau chiar salate.

Substanţe active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi, uleiuri volatile.

Hreanul este un excelent condiment, contribuind la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de lungă durată. Este indicat mai ales în perioada rece a anului, fiind un factor de antrenare, de mobilizare a organismului.

Hreanul are influenţe favorabile în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, litiaza urinară. Se evidenţiază ca un preparat medicinal benefic și în afecţiuni cardiace, precum și în menţinerea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal.

Specialiștii recomandă hreanul și în bronșite, precum și în alte afecţiuni ale sistemului respirator, cum ar fi cele pulmonare.

Combate sinuzita

Pentru a scăpa de necazurile create de sinuzită, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona frunţii. Practic, două linguriţe cu hrean ras se pun pe o pânză care se aplică pe frunte.

Nasul se desfundă la scurt timp, elimină secreţiile, curăţând astfel căile respiratorii. Această terapie, cu efecte imediate, trebuie să fie continuată câte cinci zile la rând.

Tratează anemia

Dacă eşti anemic, dacă vrei să previi apariţia litiazei renale sau să-ţi îmbunătăţeşti ritmul inimii, hreanul rezolvă toate aceste probleme. Foarte eficient pentru oricare din aceste necazuri este vinul tonic preparat din rădăcina legumei.

E nevoie de un litru de vin roşu, natural, şi de 15 linguri de hrean ras. Ingredientele se pun într-o sticlă şi se lasă la macerat zece zile, după care se filtrează vinul. Specialiştii recomandă  a se consuma câte trei-patru linguri pe zi, un interval de trei săptămâni

Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here