Plante medicinale – AFINUL

0
295

afinulAfinul – planta ce hrănește organismul vindecându-l – Eficiența afinului, acțiuni, proprietăți – Ceaiuri, fructe proaspete, macerate – Opinii ale unor fitoterapeuți consacrați

Aer de vacanță…

Se simte în aer bucuria vacanței, copiii aleargă toată ziua pe afară, fericiți că nu au lecții și teme, parcă și oamenii sunt mai prezenți, zâmbesc mai des, se implică în diverse evenimente și, dacă ploaia nu le strică planurile, le finalizează cu succes și cu mare satisfacție. Parcă nu se mai gândesc că n-au cum să schimbe lucrurile, ci, dimpotrivă, conștientizează faptul că ei sunt singurii care pot schimba ceva, acolo unde este cazul. Vara totul pare mai simplu, vara începi să trăiești și pentru tine, vrei să atingi un număr mai mic de kilograme, vrei să apari în noua ta fustă, cu noua ta geantă, cu noul tău look, eventual cu părul coafat altfel sau prins în coadă.

Vara te pierzi pe străzile orașului, cu sudoarea pe tine și cu sticla de apă în mână. Da, vara trebuie să te hidratezi bine, altfel apar durerile de cap și alte probleme. Corpul îți cere multe fructe și legume proaspete, multe siropuri, ceaiuri și sucuri naturale, mult soare pentru fixarea vitamine D (nu cel de la prânz și amiază). Dacă vara nu zâmbești pentru orice fleac, atunci când? Dacă vara nu îți strălucește privirea, atunci când? Fii vesel, iubește, fii plin de speranță! Trăiește-ți vara și construiește-ți zi de zi un anotimp de viu, vibrant, de neuitat! Și bucură-te de tot, de oameni, de locuri, de istoriile pe care le afli, de un ceai sau o carte interesantă! Relaxează-te din plin! Planta de astăzi este un dar de neegalat al naturii, de ale cărei calități este bine să profiți în aceste zile de vară. Despre afin, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Afinul (Vaccinium Myrtillus) este un subarbust de 30-60 cm, cu tulpini costate și ramuri stufoase. Pe tulpini cresc frunze mici, ovale, crestate pe margini. Face flori cu petale unite în forma unui clopoțel, colorate fie în verde-roșietic, fie în alb, fie în roz. Fructele sale, afinele, sunt plăcute la gust, dulci acrișoare, zemoase și sunt colorate în albastru brumăriu. Crește pe versanții umbriți din regiunile montane, în păduri de conifere, pe pajiștile alpine, pe dealuri, lângă stânci. Înflorește în lunile mai-iunie.
În scop terapeutic, se utilizează frunzele și fructele. Fructele se culeg când se coc pe deplin, între iulie și septembrie, și se mănâncă proaspete sau confiate. Frunzele se culeg prin ruperea ramurilor fără flori și fructe și se usucă la umbră.

Afinul, atât frunzele, cât și bacele (fructele) conțin substanțe active biochimic extrem de sănătoase. În frunze sunt taninuri catehinice, riboflavine, ericoline  (glicozide), insulină vegetală (mirtilină), neomirtilină.
Fructele sunt pline de vitamine (A, B1, B2, C, E, P, PP), săruri minerale și oligoelemente (calciu, potasiu, fie, fosfor, magneziu, mangan, clor, sulf). Afinul mai conține antocianidine, glucide solubile, glicozide, pectine, acizi organici (lactic, citric, tartric, malic, benzoic etc.). Toți acești compuși acționează benefic asupra organismului. Ei nu numai că împiedică instalarea unor afecțiuni, dar contribuie direct și substanțial la ameliorarea sau vindecarea multor boli.

Eficiența afinului – proprietăți și acțiuni

Acțiunile sale antidiabetice, hipoglicemiante și diuretice previn instalarea diabetului și acționează pozitiv în cazul diabetului zaharat fără insulino-dependență. Este un bun antiseptic urinar, dizolvant uric, coronaro-dilatator cu acțiuni specifice în infecții urinare, metroragie, cistită, calculoză renală, uremie, uretrită, hipertensiune arterială, oboseală și tensiune oculară, gută, reumatism, arterită, flebită, rahitism, varice.

Afinul este tonic pentru vene și capilare. Planta reface organismul rămas cu sechele după un infarct miocardic și reglează microcirculația sanguină. Fie că preparăm o infuzie doar din frunze uscate de afin, fie că asociem afinul cu teci de fasole și frunze de dud, efectul este optim, mai ales în diabet. Senzația de greață, tusea și nivelul zahărului în sânge sunt considerabil diminuate și prin consumarea unui decoct.

  • Infuzie de frunze de afin: Se folosesc 2 lingurițe de frunze uscate la 500 ml de apă fierbinte. Se infuzează 10 minute, acoperit. Se consumă ca atare, neîndulcit, ca pe apă, de 2-3 ori pe zi.
  • Decoct de frunze uscate: Se pun 10 g de frunze uscate într-un litru de apă, se fierb 3 minute. Se infuzează alte 10 minute. Toată cantitatea se fracționează în 3 părți, care se consumă la mesele principale, înainte sau după.
Afinul – Ceaiuri și fructe proaspete

Afinul are și proprietăți antidizenterice, antidiareice, antihelmintice, antiseptic intestinale cu rezultate bune în insuficiență biliară, dispepsie, colon iritabil, parazitoze, enterocolită, diaree, dizenterie. Consumul regulat al acestei plante crește acuitatea vizuală nocturnă și hrănește organismul, grație proprietăților sale nutritive și aperitive.
Este un bun detoxifiant și diminuează acțiunea substanțelor iritante. Decoctul din frunze este indicat în afecțiuni bucale, faringită (gargară), arsuri, eczeme sau inflamații oculare (comprese). Folosiți un decoct concentrat din 50 g de frunze la 1 l de apă.

Fructele proaspete se pot consuma individual sau în componența a sute de preparate culinare care mai de care mai apetisante. Ele fac parte din compoziția unor băuturi alcoolice și sunt folosite și în industria cosmetică.
Fructele (nu mai mult de 35o g pe zi) cresc pofta de mâncare, stopează fermentațiile intestinale, ajută la eliminarea gazelor, a scaunelor, în caz de dizenterie și diaree (și pulberea de fructe uscate este eficientă în aceste tulburări), reduc inflamațiile hemoroidale. Pentru copii, efectele nutritive și depurative cresc dacă sunt luate în formula: 1 pahar cu lapte, 1/2 pahar cu afine și, opțional, 10 g zahăr brun.

Macerate din afin

Pe lângă infuzii și decocturi, din fructe de afin uscate se mai pot prepara macerate. Acestea au acțiune astringentă și antiseptică. Un macerat cu efect sporit în afecțiunile amintite se pregătește cu ajutorul a 2 lingurițe de fructe uscate, 0,5 g coajă de stejar, 1 g de flori de mușețel și 0,5 g de frunze de mentă, care se lasă 8 ore în apă fiartă și răcită.
Afinele protejează neuronii, având efecte pozitive asupra memoriei. Ele îmbunătățesc funcția motrice și întârzie sau elimină posibilitatea declanșării maladiei Alzheimer.

Atenție! Unii specialiști spun că este posibil ca afinele sălbatice să fie contaminate de dejecțiile unor animale sălbatice bolnave, cum sunt vulpile, recomandând recoltarea și consumul fructelor din locuri inaccesibile animalelor. Studii recente, însă, nu au confirmat legătura dintre consumul mai mic sau mai mare al fructelor de pădure și contractarea anumitor afecțiuni.

Opinii ale unor fitoterapeuți consacrați

„<Forța afinului> poate să ne ajute să redevenim <stăpâni în casa noastră> și să respingem inamicii. Probabil că nu se poate scăpa de cancer numai cu ajutorul afinelor, dar dacă un bestseller a putut fi intitulat <Celulelor canceroase nu la place zmeura>, am putea adăuga: nu le plac nici afinele! Probabil acest lucru ar putea să ajute la prevenire și să fie de folos în timpul tratării bolii. Deoarece în primul rând coloranții naturali din afine, <antocianii>, sunt cei cărora li se datorează aceste acțiuni, este bine pentru sănătatea noastră să primim din când în când daruri de la pădure.” (Markus Sommer, conferențiar, autor, practician medical)

Te invit să citești și Plante medicinale pentru arterită.

Mihaela Mușetescu