Aloe vera – O plantă pentru tinerețe, sănătate și frumusețe

0
301

aloe vera

Aloe vera – Planta tinereții și a frumuseții – Utilizări terapeutice. Preparate din aloe vera – gel pentru artrită și cremă de față. Între istorie și știință. Note, însemnări, recomandări

Note, însemnări, recomandări…

Dacă sondajele efectuate peste ocean ne arătau că un procent semnificativ de americani iau masa la restaurant, în timp ce la noi încă nu luase amploare acest obicei, ei bine, acum diferențele nu mai sunt tot atât de mari. Dar, masa la restaurant nu este întotdeauna o opțiune bună pentru sănătate. Este adevărat că a crescut și numărul locațiilor de acest gen care oferă mâncare sănătoasă, totuși, ideal este să gătești cu mâna ta. E mai greu, ce-i drept, vremea e frumoasă, te invită să petreci mult timp afară, ispita este mare. Tot așa sunt și porțiile pe care le primești, duble sau chiar triple față de ceea ce ai consuma dacă te-ai servi tu din mâncarea proprie.

Mâncăm la restaurant sau acasă?

Plus că, dacă iei masa în compania prietenilor, intenția ta de a mânca doar o salată este complet ruinată din cauza poftei pe care ți-o trezesc comesenii sau alți clienți ai restaurantului. Nu-mi spune că nu te-ai răzgândit niciodată văzând felurile apetisante comandate de vecinii de masă și că te-ai putut controla, rămânând ferm și strict în ce privește meniul tău! Eu am gustat de multe ori din farfuria soțului meu sau a copilului pentru a-mi satisface pofta. La toate acestea se adaugă și un desert delicios, eventual prăjitura casei, care este întotdeauna cea mai cea.

Eu nu am nimic împotriva acestui tip de răsfăț, din contră chiar aș ieși mai des dacă aș putea să-mi înfrânez această poftă de a mânca mai mult decât îmi trebuie. Sau dacă n-aș face câteva calcule din când în când prin care să constat că pot mânca trei zile cu aceeași notă de plată dacă aș alege să iau prânzul acasă. Sunt totuși persoane cărora natura job-ului, distanțele și alți factori nu le permit să ajungă la casele lor pentru masă și atunci, vrând-nevrând, trebuie să apeleze la această soluție. În aceste cazuri, atenția trebuie să se concentreze pe calitatea și cantitatea bucatelor pentru ca masa să nu pice greu, să-i baloneze sau să-i obosească. Și fiindcă o dată cu soarele și căldura apar și insectele este bine să știți ce să aplicați în cazul eventualelor înțepături. Aloe vera este răspunsul.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Aloe vera (Aloe Barbadensis) este o plantă alcătuită dintr-o rozetă de frunze cărnoase și suculente, groase, dantelate și cu spini pe margini, ce pot ajunge până la o lungime de 50 cm. Face flori galbene sau galben-portocalii, iar inflorescențele ating un metru. Frunzele rețin mari cantități de apă și conțin o pulpă din care se obține un gel cu un conținut chimic benefic pentru organism. Aloe vera este bogată în antrachinone, fitosteroli, polifenoli, acizi organici, polizaharide, vitamine și săruri minerale. Iubește regiunile calde și preferă solurile bine drenate, moderat de umede.

Utilizări terapeutice

Terapeutic este folosită în special pentru calmarea arsurilor și grăbirea cicatrizării pielii, vindecând și refăcând țesuturile. Gelul posedă proprietăți hidratante, analgezice, calmante și reparatorii de excepție și este utilizat și în cazul înțepăturilor de insecte, în răni, eczeme, acnee, ulcerații cutanate, inflamații. Seva din pulpa frunzelor este un leac calmant pentru iritații și inflamații digestive. Este indicată în dureri provocate de artrită și bursită. Este una dintre cele mai eficace plante laxative.

Pentru a calma rănile, arsurile și iritațiile pielii se recomandă gelul proaspăt de aloe vera. Acesta poate fi recoltat direct din frunză. Se poate prepara și un suc de aloe, cu sau fără pulpă. Sucul se bea ca atare sau aromatizat cu zeamă de lămâie. O alternativă este să-l adăugați într-un pahar de suc de fructe sau de legume, dacă nu vă place gustul. Are un gust fad spre amărui.

Gel pentru artrită din aloe vera și tătăneasă:
  • 1/4 cană de Aloe Vera
  • rădăcină și frunze de tătăneasă
  • 1-2 picături ulei esențial de mentă

Mod de preparare: Se prepară 1/4 cană de infuzie concentrată de tătăneasă. Se lasă la infuzat 45 de minute, după care se combină cu gelul de aloe și cu uleiul esențial. Se omogenizează bine amestecul. Se depozitează preparatul la frigider, într-un recipient de sticlă închis etanș (rezistă 5-7 zile). Înainte de folosire se agită conținutul recipientului. Se aplică pe mușchii dureroși și pe încheieturile afectate de artrită.

Aloe vera și frumusețea

Aloe vera are multiple întrebuințări în special în industria alimentară și cosmetică. Gelul poate fi găsit în farmaciile obișnuite și naturiste. În ceea ce privește gelul din sucurile prezente în spațiile comerciale, el este sănătos dacă este extras din pulpă. Planta este un excelent depoluant, ea intrând în componența multor produse care purifică aerul de praf și de alte substanțe toxice.

Aloe vera intră în componența multor creme, loțiuni, săpunuri, șampoane. Gelul conține un factor de protecție solară care blochează între 20-30% din razele ultraviolet. Este un tonic excelent pentru piele grație faptului că se potrivește perfect cu pH-ul nostru natural. Mulți o preferă pentru caracteristicile sale ornamentale, iar alții o exploatează ca sursă de fibre textile. Studiile au evidențiat și activitatea antidiabetică a plantei, fiind observată o reducere considerabilă a nivelului de glucoză și trigliceride din sânge.

Celebrul fitoterapeut american Rosemary Gladstar are o rețetă de cremă hidratantă și tonic-calmantă de față, care poate fi folosită ca remediu pentru pielea aspră și iritată. Crema este potrivită atât pentru bebeluși, cât și pentru tenurile mature.

Crema de față a lui Rosemary Gladstar:
  • 3/4 cană de ulei de gălbenele (ulei de sâmburi de struguri + ulei de sâmburi de caise)
  • 1/8 cană de unt de cacao
  • 1/8 cană de ulei de nucă de cocos
  • 1 lingură cu vârf de ceară de albine răzuită
  • 1/4 cană de gel de aloe aera din comerț
  • 3/4 cană de apă distilată
  • câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Mod de preparare: Se amestecă uleiul de gălbenele, untul de cacao, uleiul de nucă de cocos și ceara la foc mic într-o crăticioară până când amestecul se topește și se omogenizează. Se toarnă într-un vas înalt și se lasă la răcit până când devine dens și cremos. Separat se combină gelul de aloe vera cu apa distilată și uleiul esențial. Amestecul de uleiuri se pune într-un blender și se picură treptat, pe măsură ce blender-ul mixează la viteză maximă. Se amestecă lichid peste solid până când lichidul se absoarbe. Când amestecul se îngroașă și devine cremos se oprește procesul. Se toarnă crema în recipiente mici, care se închid etanș. Rezistă un an la rece și la întuneric și poate fi folosită oricât de des se dorește.

Istorie și tradiții

Plantă de deșert, aloe vera este cunoscută de cel puțin 6000 de ani și prețuită pentru proprietățile sale profilactice și terapeutice. În Egiptul antic, numele ei înseamnă ”sângele zeilor”. Era folosită de Nefertiti și Cleopatra ca plantă preferată în opțiunile lor cosmetice. În Egiptul antic aloe se folosea atât în scopuri terapeutice, cât și la îmbălsămarea morților. În Grecia și Roma antică medicii acelor vremuri, Dioscoride, Celsus și Plinius au consemnat în scrierile lor folosirea sucului de aloe.

Se spune că și Alexandru cel Mare ar fi utilizat planta luând-o cu el în campaniile sale războinice. Este menționată folosirea aloei și în Evul Mediu, patriarhul Ierusalimului fiind cel care i-a recomandat-o lui Alfred cel Mare. În Europa a intrat prin filiera Alexandria și a ajuns până în Germania. Se știe că în Evul Mediu toți musulmanii care mergeau la Mecca își agățau o plantă de aloe deasupra ușii pentru ca locuința lor să fie protejată de spiritele rele. În America de Sud planta a ajuns prin Cristofor Columb, care avea pe corăbii aloe cultivate în ciubere, iar în America de Nord a fost introdusă prin călugării iezuiți.

Te invit să citești și Plante medicinale – Dafin.

Mihaela Mușetescu