Anason – Planta medicinală cu aromă inconfundabilă

0
188

anasonAnason – Beneficii pentru sănătate – Note, însemnări, recomandări

Din bătrâni se povestește…

… că natura este izvorul unei vieți sănătoase, armonioase și optimiste. Longevitatea este dezideratul majorității oamenilor, iar crearea unor legături cu natura reprezintă modalitatea cea mai eficientă pentru atingerea acestui scop – de a trăi mai mult. A avea un stil de viață sănătos înseamnă să ai putere, energie, echilibru mental, o atitudine deschisă în relațiile personale sau sociale, să alegi ce-i bine pentru tine, să ai un stil activ, să deții controlul propriei vieți, să fii pozitiv, să ai o bună relație cu tine însuți și o stimă de sine ridicată.

O viață sănătoasă cu ajutorul plantelor

Drumul tău personal trebuie să înceapă zilnic cu o nouă motivație, cu o rugăciune sau o mulțumire către Dumnezeu pentru că îți oferă șansa în fiecare dimineață să îți continui munca și te ajută să fii alături de cei dragi. Stilul tău de viață și alegerile făcute te afectează direct și au impact asupra sănătății, de aceea este bine să iei cele mai potrivite decizii, mai ales în ceea ce privește alimentația, pentru că a preveni este mult mai preferabil și indicat decât a trata.

Trăim pe fugă, mâncăm în grabă, dacă ne doare ceva ne oprim la farmacie. Avem impresia că ne ia prea mult timp să preparăm un ceai și preferăm să înghițim pastile pentru orice (nu că-n unele cazuri n-ar fi chiar indicate, dar nu trebuie să le luăm după ureche, pentru că așa am auzit de la vecina, prietena etc.). La vârste înaintate ajungem să le avem compartimentate deoarece sunt atât de multe încât nu trebuie să le pierdem numărul și ordinea. Dimineață, prânz, seară. Șapte zile, o lună, două, în unele cazuri și mai mult.

Dar dacă ți-ai face un ceai de tei cu o oră înainte de culcare când observi că de câteva zile somnul îți este tulburat? Sau de ce nu bei un ceai de anason dacă simți un disconfort la stomac? Te ajut eu astăzi cu câteva informații despre anason și prepararea lui.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Anasonul are proprietăți tonice, antispasmodice, diuretice, vermifuge, aperitive, galactogene. Cum recunoști planta?  Conform micului tratat terapeutic „Medicina naturistă”, coordonat de dr. Pavel Chirilă, anasonul sau Pimpinella anisum este o plantă înaltă de 50-70 cm, este ierboasă și are frunze puține. Rădăcina este pivotantă, mai puțin dezvoltată. Tulpina, ramificată în partea superioară, se termină cu inflorescențe, așa numitele umbele.

Frunzele inferioare ale acestei plante cresc pe tulpină de o parte și de alta, sunt lung pețiolate, au formă de ou și marginea dințată. Frunzele superioare nu sunt numeroase, sunt lipsite de pețiol, penat sectate. Frunzulițele ce intră în compunerea lor au formă de vârf de lance.

Florile au o dispunere în 7-15 umbele compuse (umbelă – pedunculii fiecărei floricele pornesc din același punct și se ridică la aceeași înălțime), fără frunzișoare, cu câte 5-15 flori lipsite de caliciu, care au 5 petale albe ciliate pe margine, iar în vârf au un lobușor îndoit spre interior. Fructele sunt diachene, mici, ovoide, cu mericarpele neseparabile sau greu separabile, de culoare galben-cenușie și miros plăcut, aromat.

Substanțe componente și acțiuni specifice

Anotimpul de înflorire a plantei este vara, în iunie-august. Părțile utilizate sunt fructele și semințele. Fructele conțin zaharuri, lipide, ulei gras, ulei volatil, minerale, proteine. Planta are multe alte substanțe benefice. Anasonul este un medicament natural căutat și eficace, indicat cu precădere în:

 • balonări de stomac
 • afecțiuni pancreatice și intestinale
 • lipsa poftei de mâncare
 • paraziți intestinali
 • bronșite, astenie
 • reumatism
 • migrene

Semințele de anason conțin vitamine și proteine. Ele pot fi folosite fie ca medicamente, fie pentru condimentarea sau aromarea unor alimente. În diabet se consumă sub formă de pulbere. Pulberea proaspăt măcinată (într-o râșniță) ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului rău. Este un calmant gastric și intestinal și un bun stimulent digestiv. Celor care suferă de insomnii frecvente le este recomandat consumul moderat de ceai de anason, de regulă în prima parte a zilei. Fiind foarte aromat, ceaiul se poate servi după masă cu scopul eliminării halenei (respirația urât mirositoare).

Ceai de anason – mod de preparare

Conform unei rețete tradiționale, ceaiul se prepară astfel: se pune o linguriță (fructe) la 350 ml apă în clocot (infuzie). Se consumă în trei reprize a câte 150 ml, de trei ori pe zi. Opțional, îl puteți combina cu lapte dulce sau ceai de chimen.

O infuzie corectă se prepară astfel:
 • alege o cană de porțelan sau un vas smălțuit
 • pune cantitatea de plante dorită
 • umezește plantele timp de câteva minute adăugând câțiva stropi de apă peste ele
 • toarnă apa clocotită peste plante
 • acoperă cana cu o farfuriuță și las-o timp de maximum 15 minute
 • strecoară lichidul și consumă-l ca atare sau îndulcit

Poți folosi și un infuzor special de ceai, însă dacă nu ai așa ceva la îndemână urmează toți pașii enumerați mai sus pentru a extrage toate beneficiile plantei.

Pe urmele înțelepților…

Folclorul popular a păstrat și a transmis din generație în generație multe leacuri pentru diferite afecțiuni și dureri. Unele și-au dovedit eficiența de netăgăduit și în zilele noastre. Pentru dureri de stomac se foloseau în anumite regiuni leacuri preparate din ou crud și tinctură de nuci verzi. Ziarele din secolul al XIX-lea semnalează și alte sfaturi practice, precum: „Când te doare burta rău, iei mămăligă nesărată, dar piperată și moale și te legi împrejurul corpului.”

Rolul plantelor medicinale 

Consumate rațional, plantele medicinale au efecte miraculoase asupra organismului, îți amplifică vitalitatea și ajută la prevenirea multor afecțiuni. Ele completează carențele de vitamine, minerale sau nutrienți, ajutându-te să trăiești optim zi de zi. Această mână întinsă de natură, alături de emoțiile și trăirile pozitive, gândirea constructivă, încrederea și speranța creează situațiile favorabile pentru a depăși toate neplăcerile și pentru a surmonta orice obstacol.

Zâmbește mai mult, bucură-te de natură alături de cei dragi. Ridică ochii spre cer unde găsești binecuvântare. Fii activ, implică-te, informează-te, discută cu prietenii. Doar astfel pofta ta de viață va fi deplină și vei ști să iei numai ce este frumos!

Te invit să citești și Plante medicinale – Tei.

Mihaela Mușetescu