Ce plante medicinale utilizăm în caz de arterită?

0
243

arteritaArterita – cum o evităm, cum o ameliorăm – Ce este arterita? – Remedii eficiente – Sănătate și mișcare – Schimbarea stilului de viață

Ce este arterita?

Arterita sau boala arterială periferică este o afecțiune inflamatorie care determină reducerea progresivă a diametrului arterelor.
Consecința diminuării arterelor este scăderea fluxului sanguin care ajunge la țesuturi. Este caracterizată de formarea unor „dopuri” (plăci de aterom) în interiorul vaselor, compuse din resturi de colesterol și calciu.
Factorii favorizanți ai acestei maladii sunt fumatul, mâncarea grasă, frigul umed.

Arterita se poate instala la nivelul arterelor membrelor inferioare, arterelor carotide și vertebrale (care conduc sângele la creier). Mai poate apărea la arterele renale, la cele mezenterice (care vascularizează intestinele), la arterele membrelor superioare.
În această maladie, organele și țesuturile nu sunt oxigenate suficient, apar tulburări circulatorii și la nivelul arterelor coronare ale inimii și ale creierului. Ca majoritatea bolilor, arterita are o evoluție progresivă și nu dă simptome de la începutul formării plăcilor de aterom.
Cea mai frecventă formă de arterită, cea localizată la nivelul membrelor inferioare, debutează cu senzație de greutate în gleznă sau în gambă, care apare în timpul mersului. Această formă se numește arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.
Vestea bună este că arterita și toate aceste probleme pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, cu mișcare și stil alimentar echilibrat. Diminuarea factorilor nocivi ce atacă organismul reprezintă, de asemenea, o măsură utilă.

Remedii eficiente

Într-o carte publicată recent de biologul Gheorghe Mohan se prezintă remedii din plante pentru această afecțiune. Printre acestea se numără infuzii și decocturi din cătină-albă, coacăz-negru, măceș, păducel, pătlagină-mare, rostopască, salvie, sulfină și vâsc.
Recomandat este și oțetul de mere, diluat în apă, administrat de două ori pe zi. Vâscul se prepară sub formă de macerat la rece.

  • Oțet de mere diluat: Se pun 2 lingurițe la 100 ml de apă. Se administrează înaintea sau în timpul meselor principale.
  • Macerat din vâsc: Se iau 3 lingurițe de frunze sau părți aeriene ale plantei și se lasă timp de 8 ore într-o jumătate de litru de apă. După ce trece această perioadă se filtrează și lichidul se îndulcește cu miere de albine.

Pr. Univ. Dr. Pavel Chirilă recomandă administrarea a 40 de mg de Ginkgo biloba de 2 ori pe zi. În farmaciile naturiste există asemenea formule care previn formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge și contribuie la reducerea celor existente.
Ginkgo biloba are efecte antioxidante și antiinflamatorii vascular, favorizând normalizarea endoteliului vascular. În plus, are proprietăți hipocolesterolemiante, stimulează sinteza de colagen solubil. Este protector miocardic în condiții de ischemie, acționează ca vasodilatator coronar și periferic, este un bun antitrombotic și un fluidificant sanguin.
Ghimbirul este o altă plantă ce funcționează ca agent antioxidant, hipolipemiant și inhibant al proliferării fibrelor musculare netede din peretele vascular.
Ceaiul verde inhibă degradarea oxidativă, crește activitatea enzimelor antioxidante. El îmbunătățește funcția celulelor endoteliale, reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare și încetinește procesele de îmbătrânire.
Strugurii sunt bogați în polifenoli, care cresc rezistența arterelor și vaselor, fluidifică sângele, îmbunătățesc microcirculația, protejează fibrele de colagen.

Schimbări ale stilului de viață

Vă puteți ameliora circulația și prin băi calde cu ulei esențial de rozmarin. De asemenea, cum sedentarismul și obezitatea sunt factori de risc pentru apariția bolii, mișcarea și o dietă sănătoasă sunt măsuri ce se impun.
Reducerea grăsimilor și a sării din meniu sunt alte decizii ce lucrează în favoarea menținerii armoniei în organism. Înlocuirea sării cu ierburi aromatice reprezintă o alternativă ce dă un plus de savoare preparatelor culinare.
Mai mult, plantele aromatice sunt bogate în vitamine, minerale, polifenoli și catechine (taninuri), au proprietăți medicinale valoroase și o savoare plăcută.
O dietă formată din fibre vegetale, flavonoide, magneziu, vitaminele C și E, exercițiul fizic (mai ales mersul pe jos) și renunțarea la fumat ameliorează considerabil simptomele arteritei.

Bibliografie – „Ceaiuri din plante medicinale”, Gheorghe Mohan, Editura All
– Pr.Univ.Dr. Pavel Chirilă – diverse tratate de fitoterapie

Te invit să citești și Remedii naturale pentru aciditate și arsuri stomacale.

Mihaela Mușetescu