Avocado – Fructul care poate înlocui o masă – Prezentare generală și substanțe componente – Preparate din avocado – Sosul guacamole – Note și însemnări – Importanța dozării efortului și a repaosului – Mens sana in corpore sano
Note de primăvară…
Este important în viață să ne urmăm visurile și pasiunile, să facem ceea ce facem de drag, nu din constrângere sau din obligație. Cine merge la job doar pentru bani sau desfășoară o activitate că „așa trebuie” nu va fi nicicând relaxat și nu va avea confort mental. Va trăi un stres care-i va da viața peste cap și îi va pune în pericol sănătatea. Dacă observi că o muncă nu este potrivită pentru tine și nu te satisface, caută ceva conform idealurilor tale. Găsește ceva care să te pună des în fața unor provocări noi și diferite, ceva tentant, neobositor și reconfortant. Asigură-te că nu te solicită prea tare nici fizic, nici psihic, adică nu îți cere mai mult decât poți duce.
Importanța dozării efortului și a repaosului
Dozarea efortului este importantă atât în ocupația ta de bază, cât și în celelalte activități zilnice, în treburile casnice și în sport. Este esențială refacerea prin odihnă și somn după tot ansamblu de acte zilnice. Oricât te-ar entuziasma anumite proiecte este bine să nu neglijezi acest aspect, niciodată, pentru niciun scop final. Mai devreme sau mai târziu, lipsa somnului va avea consecințe și este bine să fie cât mai minore. Așa că, dacă suprasoliciți organismul câteva zile/nopți, este bine să îți iei revanșa prin prelungirea orelor de repaos în perioada imediat următoare.
Se spune că te refugiezi în muncă și pui profesia pe primul plan atunci când în viața personală ai lipsuri pe care vrei să le compensezi și te confrunți cu situații care te afectează. Cel mai bine este să începi cu ele, să le readuci la normalitate, să le corectezi pentru ca în existența ta să se reinstaureze echilibrul. Pe de altă parte, dacă dorești să urmezi un regim alimentar care generează modificări în corpul tău, are consecințe asupra psihicului și, implicit, asupra orarului de odihnă, este bine să alegi anumite alimente care să anuleze cumva efectul privării de hrană. Unul dintre ele este avocado, fructul cu savoare tropicală și aluzii de sombrero.
„De la lume adunate și iarăși la lume date”
Avocado (Persea gratissima) este fructul unui arbore înalt de 10-25 de metri, originar din America Centrală, Peru, Mexic și Guatemala. Se înmulțește prin semințe și butășire și se coace în orice perioadă a anului în zonele cu climă tropicală. În scop terapeutic se folosesc fructele, frunzele, coaja și scoarța. Pentru uzul intern sunt recomandate fructul ca atare, ceaiul, siropul, extractul alcoolic sau diverse rețete culinare.
Avocado este o plantă bogată în componente nutritive, dar și în substanțe chimice benefice pentru organism, cum sunt gliceridele acizilor palmitic, palmitoleic, oleic, linolic și linoleic. Planta mai are fitosteroli, săruri minerale (calciu, fier, fosfor), proteine și lipide. Acest fruct are un conținut redus de zaharuri și este plin de vitamine A, B1, B6, PP, K, acid pantotenic (vitamina B5), acid folic (vitamina B9).
Avocado conține cu 35% mai mult potasiu decât o banană. De la fructul de avocado se consumă pulpa proaspătă, conservată sau congelată. Sâmburii nu se utilizează în alimentație. Pulpa fructului maturizat este de culoare albă spre galben. Ne dăm seama că un avocado este copt atunci când capătă această culoare și consistența moale asemănătoare cu a untului, este ușor de luat în linguriță și nu este foarte dur la pipăit. Putem grăbi coacerea fructului deja cules așezându-l lângă câteva banane. Bananele grăbesc coacerea tuturor fructelor, de aceea, dacă vreți ca ele să nu se strice repede, nu le așezați în vecinătatea lor.
Avocado conține proteine și antioxidanți
Avocado conține 35% grăsimi și 18 aminoacizi, care ajută la normalizarea nivelului de homocisteină. În cantități mari, homocisteina poate deveni toxică și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. Avocado se recomandă în cazuri de anemii, hipertensiune arterială și arterioscleroză. Este bun pentru refacerea țesuturilor și a mușchilor. Datorită compoziției sale, bogate în fibre, este recomandat celor ce suferă de disfuncții gastro-intestinale. În special cei afectați de gastrite cu secreție gastrică scăzută ar trebui să-l consume. De asemenea, el curăță colonul și previne constipația. Proteinele și antioxidanții prezenți în avocado fortifică sistemul imunitar, contribuie la buna funcționare a sistemului nervos. Mai mult, protejează vederea, întârzie procesul de îmbătrânire, reglează nivelul glicemiei. Avocado ajută funcțiile cerebrale și procesele de memorare.
În dietele de slăbire, un avocado proaspăt poate înlocui cu succes o masă. Se poate adăuga în salate, în sandwich-uri, în sosuri cu ierburi aromatice, la pește, la paste (alături de ou sau brânză). Dă savoare prăjiturilor, înghețatelor, shake-urilor proteice și smoothie-urilor. Grație proprietăților sale hidratante și a factorului de protecție solară natural, este folosit pe scară largă în industria cosmetică și în dermatofarmacie. Extractul de avocado intră în compoziția cremelor, șampoanelor, loțiunilor, a măștilor capilare și faciale sau a balsamurilor.
Celebru este însă, poate tot atât de faimos ca numele fructului, este guacamole. Acest sos mexican tradițional, de origine aztecă, este potrivit pentru grătar și carne la cuptor. Dar și pentru multe alte preparate.
Sos guacamole
Ingrediente:
- avocado
- roșii
- ceapă
- ardei iute
- coriandru
- sare
- piper
- lămâie
Mod de preparare: Toacă mărunt fructele fără sâmburi și stropește cu lămâie. Pune-le într-un blender împreună cu roșii, ceapă, ardei iute și coriandru, toate tocate mărunt, și amestecă bine. Pune sare și piper după gust. Dacă dorești, poți adăuga și usturoi, 2-3 căței. Dacă nu dorești ca preparatul să fie cremos și fin, poți zdrobi toate ingredientele cu furculița sau le poți da prin răzătoare.
Ca remediu naturist, mai putem folosi frunzele și coaja fructului, cu rol vermifug. Decoctul din frunze și scoarța arborelui, la care se adaugă puțină sare și miere, este folosit în caz de hipotensiune arterială. Extern, se mai întrebuințează și în afecțiuni reumatismale.
Mens sana in corpore sano…
Fiindcă tot am vorbit de bucătărie și de activitățile desfășurate de-a lungul unei zile, o sugestie necesară pentru obținerea unor preparate bune este să gătești cu drag și într-o atmosferă lejeră, propice. Fii relaxat, acordă timp fiecărei părți a procesului de pregătire a rețetelor tale. Procedează la fel și cu viața ta pentru a ajunge la rețeta desăvârșită pentru o existență plină de energie, poftă de viață, gândire pozitivă, corp tonifiat, mulțumire sufletească.
Crește-ți rezerva de sănătate și corectează dezechilibrele. Sporește entuziasmul pentru a putea face față mai bine situațiilor de stres, pentru a preveni bolile și a da înapoi evoluția lor. Sănătatea înseamnă în primul rând vitalitate și optimism. Sănătate înseamnă conștientizarea nevoilor noastre, e rezistența la boală, e mulțumirea de a trăi și de a te bucura de plăcere, e lipsa durerii, e interesul pentru tot ce are viața de oferit. Sănătatea, ca și fericirea, este un drum, nu o destinație.
Te invit să citești și Plante medicinale – Splinuța.
În plus, poți găsi articole care te interesează la rubrica Stil de viață.
Mihaela Mușetescu