Busuiocul sfânt în terapie – Plante medicinale

0
194

busuiocul sfânt

Busuiocul sfânt – Prezentare generală și substanțe bioactive – Preparate terapeutice și tradiție – Obiceiuri răspândite în lume – Note și însemnări de primăvară – Recomandări la cumpătare de sărbători

Note de primăvară…

Peste tot auzim de „sistem imunitar”, „fortificarea sistemului imunitar”, „întărirea sistemului…”, dar puțini dintre noi știm cu exactitate definiția acestuia. Care sunt factorii stresori ce-l pot ataca?
Sistemul imunitar este o rețea de celule, țesuturi și organe specializate care protejează corpul de agenți patogeni (agenți cauzatori ai bolilor), precum bacteriile, virușii, ciupercile și tumorile. Când agenții patogeni invadează corpul, sistemul imunitar răspunde prin acțiunile anticorpilor și celulelor. Mai întâi, în locul atacat are loc o inflamare, prin care sunt atenționați mesagerii chimici să trimită globule albe pentru distrugerea agenților patogeni răspunzători pentru invazie. Apoi, se desfășoară multe alte procese.

Repaos și relaxare în aceste zile de sărbătoare

Și, după cum se știe, totul pleacă de la cap, adică creierul este cel care controlează sistemul imunitar. Așadar, există o legătură strânsă între sistemul imunitar și cel nervos. De aceea, este bine să avem grijă cu ce hrănim creierul, de la gânduri și idei la alimentele propriu-zise, pentru ca această interacțiune minte-corp să fie cât mai satisfăcătoare sau, de ce nu, excelentă. Caută să îl refaci și prin repaos, profită din plin de aceste zile de sărbătoare. Nu „înroși” linia de urgență din cauza exceselor alimentare, fă plimbări în natură, bea cu moderație un vin bun sau orice preferi, ai grijă la ouă dacă ești cardiac (se recomandă două).

Deconectează-te și destinde-te, odihnește-te, trăiește frumos! Eu îți urez o sărbătoare cu pace și belșug! Doamne ajută!
Ai destule opțiuni, tu știi ce îți place, important este să păstrezi un echilibru în tot ceea ce faci. Poți să te relaxezi, de asemenea, și cu un ceai revitalizant, iar planta de astăzi este numai bună. Despre busuiocul sfânt astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Prezentare generală și substanțe bioactive

Busuiocul sfânt sau tulsi (Ocimum sanctum, Ocimum gratissimum) este o plantă ierboasă care crește în sălbăticie pe teritoriul Indiei sau este cultivat pentru folosința zilnică în zonele cu climă tropicală de pe glob. Cele mai folosite varietăți sunt: cea cu frunze verzi, rama tulsi, cea de culoare verde întunecat cu frunze purpurii, Krishna tulsi și cea de pădure cu frunze verzi, care apare mai mult în sălbăticie, vana tulsi.

Din punct de vedere chimic busuiocul sfânt conține uleiuri volatile (eugenol, carvacol, metileugenol, cariofilină, linalol), triterpene și flavonoizi. Părțile din plantă care se folosesc în scop terapeutic sunt frunzele și vârful înflorit. Acestea au proprietăți antibacteriene, antidepresive, antioxidante, imunomodulatoare, antivirale, expectorante, carminative, galactogoge și diuretice.

Busuiocul sfânt este o plantă adaptogenă care are o istorie de mai bine de 3000 de ani de uz medicinal cunoscut. El este clasificat drept o plantă care promovează longevitatea și care „alimentează” aspirația umană la o sănătate perfectă. Busuiocul sfânt este un neuroprotector, reduce stresul și este un radioprotector (protejează împotriva efectelor negative ale radiației ionizante). Tinctura din busuioc sfânt are un puternic efect antistres.

Busuiocul sfânt – Preparate terapeutice
  • Tinctură din busuioc sfânt: Se adaugă pe trei sferturi frunze proaspete de tulsi într-un recipient de un litru cu gura largă. Se umple cu alcool de 40 de grade, se închide etanș și se agită. Se lasă recipientul cu planta la macerat 3-4 săptămâni. După acest timp se filtrează plantele de lichid și se depozitează în sticluțe închise la culoare, la rece. Se administrează 1/2-1 linguriță de 2-3 ori pe zi ca tonic revitalizant.
  • Infuzie din busuioc sfânt: Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de frunze uscate. Se acoperă și se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau 110 ml de până la 3 ori/zi.

Conform cercetărilor, busuiocul sfânt reduce nivelul zahărului din sânge și ajută la prevenirea ulcerului gastric. De asemenea, el reduce simptomele astmului, intensifică circulația cerebrală și memoria. Pentru combaterea simptomelor cauzate de menopauză poate fi asociat cu rozmarin, bacopa și ginkgo. Se folosește cu succes și ca antidepresiv, simplu sau în combinație cu levănțică.

Planta își dovedește utilitatea și în rinitele alergice sau în diverse alergii (cele provocate de mucegai sau de animale). Există studii care arată că tulsi poate fi un adjuvant eficace în tratarea diabetului de tip 2. Este bun pentru siluetă și pentru echilibrarea hormonilor și a cortizolului. Uleiul esențial din busuioc sfânt este utilizat în tratamente cosmetice, cu bune rezultate împotriva acneei.

În întrebuințări culinare, din busuioc sfânt se poate obține un oțet aromat, numai bun de adăugat preparatelor tale. Acest oțet se prepară după rețeta prezentată la tinctură (mai sus), numai că în loc de alcool de 40 de grade se folosește oțet de mere. Desigur că acestui preparat i se poate da un plus de savoare prin adaos de usturoi, ardei iute, cimbru, rozmarin sau salvie, crescându-i astfel proprietățile medicinale.

Busuiocul sfânt în tradiția populară

În medicina populară indiană se face un decoct din busuioc sfânt (partea aeriană) cu care se tratează bronșita, tulburările de stomac, disfuncțiile biliare și stările de greață. Sucul din frunză proaspătă este picurat în ureche împotriva afecțiunilor auditive și a durerilor de urechi. Decoctul din rădăcina este utilizat pentru scăderea febrei cauzate de malarie. Cataplasmele din rădăcini și frunze proaspete sunt aplicate pe înțepăturile de insecte. Semințele de tulsi sunt folosite în alinarea durerilor în cazul problemelor tractului urinar.

Obiceiuri răspândite în lume

Conform informațiilor culese de Steven Maimes, în India busuiocul sfânt este folosit în rugăciunile de dimineață destinate asigurării sănătății personale, bunăstării și purității spirituale. Numele său înseamnă în sanscrită „cea neasemuită” și în fiecare casă din India există cel puțin un tulsi. Texte ayurvedice străvechi, care datează din anul 200 î.Hr. semnalează folosirea acestei pante pentru anihilarea veninului provenit de la mușcăturile de șarpe și de la înțepăturile de scorpion.

Din tulpina plantei se fac mătănii protectoare, folosite în meditație. Se crede despre plantă că posedă forța purificării, că are puterea să dăruiască oamenilor bunătate, virtute și bucurie, ajutând la menținerea chakrei (menținerea echilibrului centrilor energetici ai corpului). În textele sacre hinduse tot ceea ce este asociat cu tulsi este sfințit.
În Thailanda, busuiocul sfânt este folosit în terapia problemelor digestive, în gripă, tuse, sinuzită sau dureri de cap, precum și la gătit, drept condiment. În Surinam și nordul Americii de Sud se întrebuințează pentru scăderea febrei, dureri abdominale și mușcături de șarpe.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Articole de interes puteți găsi și la rubrica Sănătate.

Plante medicinale – LILIACUL
Plante medicinale – CURMALUL
Plante medicinale – PUFULIȚĂ

Mihaela Mușetescu