Floarea pasiunii – O plantă relaxantă

0
221

floarea pasiunii

Floarea pasiunii readuce calmul și relaxarea – Prezentarea plantei, proprietăți și acțiuni – Preparate din floarea pasiunii. Note, însemnări, recomandări.

Note de primăvară…

Fericirea este „scopul fundamental al existenței umane”. Există și o zi de primăvară, 20 martie, în care se celebrează Ziua Internațională a Fericirii. După mine, ziua fericirii ar trebui să fie în fiecare zi. Clipe, momente, ceasuri de mulțumire, plăcerea de a gusta viața, armonie, pasiune, fericire pe care să le adunăm și să le adăugăm zilelor noastre. Ore de povești împărtășite celor dragi, idei schimbate cu prietenii și colegii noștri, muzică, dans, sport, voie bună – toate acestea ne umplu viața, ne-o fac plăcută și atrăgătoare, ne-o înfrumusețează. Acest mod de a trăi nu presupune superficialitate, iresponsabilitate sau neseriozitate, ci înseamnă trăire plenară și înțelegere a clipei.

Iubirea este catalizatorul acțiunilor și gesturilor noastre, este sentimentul care cuprinde o paletă amplă de emoții pozitive, startul tuturor faptelor noastre frumoase și bune, un generator constant de fericire. Iar fericirea se trăiește nu se explică, de aceea îndemnul meu va fi limitat: Fii fericit! Există și o floare, plină de culori și nuanțe, la a cărei vedere te poți însenina. Ea se numește floarea-pasiunii, căci „dragostea este povestea inimii, iar pasiunea e desăvârșirea ei”. Passiflora astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) este un arbust cățărător cu tulpină lemnoasă, înaltă de 3-10 m. Are frunze alterne, lucioase, care cad iarna, iar florile sunt mari, parfumate și sunt formate din 10 petale. Floarea pasiunii, numită și floarea patimii, face fructe mari, cu multe semințe și înflorește vara.

În scop terapeutic, se utilizează frunzele, fructele și ramurile tinere. Datorită compușilor chimici ce intră în componența sa, floarea pasiunii are proprietăți tranchilizante, antispastice, anxiolitice, antidepresive, hipotensive, somnifere. Planta conține ulei volatil, alcaloizi, glicozide, acid passifloric, acizi grași esențiali, flavone, stigmasteroli, acid citric, compuși fenolici, flavone, serotonină. Fructele sale au pulpa galbenă și gelatinoasă, sunt bogate în vitamina C și sunt comestibile.

Pentru a reduce anxietatea și pentru relaxare, precum și în stările nervoase și anxioase sau în tulburări de somn se poate bea o infuzie, repartizată în 1-4 cești de ceai pe zi, dintre care ultima cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Infuzie simplă de floarea pasiunii:

Se toarnă 150 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de plantă și se lasă 5-10 minute la infuzat.

Floarea pasiunii intră de asemenea în componența unor amestecuri de plante pentru calmarea durerilor de cap, preparate sub formă de ceaiuri sau tincturi.

Infuzie pentru dureri de cap:
  • 1 parte passiflora
  • 3 părți mușețel
  • 3 părți roiniță
  • 1 parte gura-lupului

Mod de preparare: Plantele se amestecă. Cantitatea de 1 litru de apă clocotită se toarnă peste aproximativ 30 g de amestec sau se folosește 1 lingură de amestec la o cană de 250 de ml. Se lasă la infuzat circa 30 de minute, dar dacă se dorește obținerea unui ceai mai puternic, se poate lăsa la infuzat câteva ore sau chiar peste noapte.

Tinctură pentru dureri de cap din amestec de plante:
  • 2 părți spilcuță
  • 1 parte frunze de passiflora
  • 1 parte gura-lupului
  • 1/2 parte lavandă
  • 1 parte mac californian
  • 1 parte sunătoare

Notă: Parte este orice unitate de măsură doriți atât timp cât se aplică în mod constant.

Mod de preparare: Plantele proaspete se taie mărunt și se pun într-un borcan. Peste amestec se toarnă alcool de concentrație 80-100%, glicerină vegetală diluată cu 1/2 părți apă sau oțet puțin încălzit înainte. Plantele se acoperă cu solventul ales, iar apoi se adaugă încă 6-8 cm de lichid, după care se închide ermetic borcanul și se pune la loc călduț sau la soare. Se lasă la macerat 4-6 săptămâni, agitând borcanul zilnic pentru omogenizarea conținutului și evitarea depunerii plantelor pe fundul borcanului. După această perioadă se filtrează amestecul, iar tinctura se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare, la rece.

Floarea pasiunii poate fi de ajutor pentru reducerea spasmelor dureroase, ca și în nevralgii, menstruații dureroase, în cazul dependenței de droguri, pentru reducerea tensiunii psihice și echilibrarea stării emoționale.

Atenție! Consumată în doze mari, passiflora poate provoca cefalee, confuzie sau grețuri. Copiii sub 12 ani, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu au voie să consume floarea-pasiunii. Planta interacționează cu alte medicamente sedative de sinteză putând provoca somnolență, așa că cereți sfatul medicului dvs. curant. Pentru cei au voie să consume și nu există contraindicații, durata maximă a tratamentului este de 4 săptămâni.

Semnificație, istorie, tradiții…

Există peste 530 de specii de passiflora cunoscute. Fructul pasiunii sau maracuja care se găsește în comerț aparține speciei Passiflora edulis, este bogat în vitamine, minerale și antioxindanți. Floarea pasiunii sau floarea-patimilor, Passiflora incarnata, este originară din America Centrală și de Sud, unde crește cu precădere în zonele tropicale. Planta are o inflorescență spectaculoasă și este frecvent preferată ca plantă ornamentală. Prima țară europeană în care a fost adusă și cultivată passiflora este Spania (cu 400 de ani în urmă) datorită climei blânde prezente în această zonă. În România, este mai mult o plantă de ghiveci deoarece preferă solul bogat în humus, cu umiditate moderată și PH neutru.

„Floarea-patimilor ne amintește de patimile Mântuitorului Iisus Hristos. Cele 10 petale îi reprezintă pe cei 10 apostoli credincioși, exceptând pe Iuda, trădătorul, și pe Petru. Filamentele corolei, în număr de 72, se crede că ar corespunde cu numărul de spini ai coroanei purtate de Hristos. Forma ascuțită a frunzelor ar corespunde cu lancea cu care a fost străpuns Iisus. Ceaiul din tulpini tinere cu frunze este consumat cu scop de purificare divină și se referă la lumina dăruită oamenilor de Hristos.” (Maria Pop, Oana Pop)

Te invit să citești și Plante medicinale – Măslinul.

Mihaela Mușetescu