Plante medicinale – Ghimbir – Proprietăți terapeutice de excepție

0
241

ghimbir

Ghimbir – Planta medicinală care elimină greața, decongestionează organismul și întărește sistemul imunitar. Proprietăți antivirale, analgezice, hipotensive – Preparate din ghimbir. Note, însemnări, recomandări – A da viață anilor și ani vieții

Note de primăvară…

„Credința zugrăvește icoanele în biserici” tot astfel precum încrederea puternică și dorința de a fi bine înseamnă mult mai mult decât un pas spre vindecare. Simbioza între minte și corp presupune să-i dai minții hrana de gânduri bune și corpului alimente sănătoase și substanțe benefice. „A amâna” este o acțiune care nu face bine niciunei laturi a vieții noastre – a amâna să purtăm o haină, păstrând-o pentru ocazii speciale, a amâna să facem sport fiindcă nu avem energie, a amâna să iubim deoarece ne lipsește curajul să ne avântăm într-o poveste riscantă, a amâna să spunem cuvinte frumoase și să ne arătăm sentimentele, a amâna o mângâiere sau un zâmbet, a amâna să trăim…

A da viață anilor și ani vieții

A amâna să te înțelegi pe tine și nevoile corpului tău înseamnă nesăbuință, fiecare om trebuie să realizeze că, la un moment în viață, ceea ce îi oferea vitalitate și energie poate constitui o otravă pentru organismul său. Salata hrănitoare și energizantă, asezonată cu un dressing ce conține conservanți își pierde proprietățile, delicioasa ciocolată cu lapte din copilărie face mai mult rău decât bine creierului adult, savuroșii cartofi prăjiți pe care îi așteptam cu nerăbdare cândva au început să cadă greu și să aducă prea multă grăsime nesănătoasă în corp, iar o felie de tort este tolerată cu dificultate din cauza caloriilor în exces.

A crede în puterea voinței tale, a-ți face timp pentru tine și a trăi la maximum timpul tău, având grijă de tine și prețuindu-te, înseamnă „să dai viață anilor”, cum spunea Ana Aslan, dar și ani vieții, prelungind-o și bucurându-te de frumusețea ei. O plantă care te poate ajuta în acest demers, care te protejează și te fortifică, este ghimbirul, o minune culinară și medicinală cu origini asiatice, întâlnită astăzi peste tot și valorizată cum merită. Despre ghimbir astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă erbacee, târâtoare, cu rizom aromatic, în nuanțe de cafeniu la exterior și alb la interior. Este folosit în medicină și alimentație. Rizomul are formă noduroasă și neregulată, care poate atinge 5-6 cm în lungime. Tulpina de ghimbir poate ajunge și la 1 metru, iar frunzele au 15-20 cm lungime, sunt ascuțite, lungi, striate longitudinal. Florile plantei, grupate în ciorchine, au culoarea albă cu pete purpurii. Popular este denumit „ghimber”, „gingiber”, „piper alb”.

Pentru scopuri medicinale se folosesc rizomii, care conțin ulei volatil, gingeroli, oleorezine, substanțe fenolice. Are acțiuni terapeutice, antivirale, stimulatoare, antiinflamatoare, antibacteriene, antitusive, analgezice, antispasmodice, hipotensive, antiartritice, antifungice. Acestea îl fac eficient în grețuri, vertije cauzate de răul de mișcare, de altitudine, de mașină sau de mare. De asemenea, componentele sale ameliorează bolile reumatismale și sindromul dispeptic gastric, precum și micozele de la nivelul pielii. Ceaiul din ghimbir îndulcit cu miere se folosește și împotriva crampelor musculare. Ghimbirul este un decongestionant al organismului, întărind și activând sistemul imunitar.

Proprietăți și administrarea preparatelor

Rizomul de ghimbir uscat trebuie lovit pentru ca fibrele să se deschidă. În caz de răceli, tuse, rău de mișcare sau probleme cu stomacul se poate prepara un sirop consistent de ghimbir, foarte plăcut la gust, dar și foarte eficient.

Sirop de ghimbir:

Se iau câteva rădăcini de ghimbir proaspete, se curăță și se dau prin răzătoare. Într-un vas se pune ghimbirul și se adaugă miere cât să-l acopere. Se pune vasul la foc mic pentru 10-15 minute, după care se toarnă într-un borcan și se păstrează la frigider. Se consumă câte o linguriță la nevoie, ca atare. Sau se pun 2-3 lingurițe de sirop la o cană cu apă fiartă pentru a se obține un ceai.

Proprietățile antiseptice ale ghimbirului îl recomandă ca remediu eficace în toxiinfecții alimentare și în infecții gastrointestinale. Ghimbirul calmează durerea, reduce inflamațiile și stimulează transpirația. El se poate consumă sub formă de ceai, tinctură, capsule sau se poate adăuga la mâncare.

Infuzie de ghimbir:

Peste 25 de g de rădăcină proaspătă se adaugă 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se strecoară și se bea îndulcit cu miere.

Decoct de ghimbir:

Se fierbe în 250 ml de apă timp de 10 minute, în clocote mici, o cantitate de o linguriță și jumătate de rădăcină uscată. Se consumă de-a lungul zilei.

Ghimbirul redă pofta de mâncare, ajută procesul de digestie, elimină gazele, neutralizează toxinele. În caz de indigestie, consumă câteva bucăți mici de tulpină de ghimbir proaspăt. Pentru greață sau sughiț rebel o cană de suc își face treaba bine. Pentru sughiț este bună și zeama de lămâie dacă nu ai ghimbir în casă. Sucul proaspăt de ghimbir este întrebuințat cu succes pentru arsuri, caz în care, prin aplicare cu ajutorul unei comprese, calmează durerile, reduce inflamarea și protejează contra bacteriilor ce pot provoca infecții.

Pentru durerile articulare, stimularea poftei de mâncare, pentru impulsionarea digestiei lente, prevenirea obezității, îndepărtarea stresului, ameliorarea semnelor acneei se folosește tinctura de ghimbir.

Tinctură de ghimbir:

Se macerează rădăcină proaspătă, cam o jumătate de cană, în alcool de concentrație 95%, timp de 14 zile. Se agită zilnic amestecul pentru ca solventul să se amestece bine cu planta. Se iau între 10 și 20 de picături de 3-4 ori pe zi. Dacă folosiți rădăcină uscată, macerați-o în alcool de concentrație 60%.

Pasta preparată din jumătate de linguriță de ghimbir amestecată cu apă și încălzită puțin este de ajutor în caz de durere de cap. Dacă suferim de dureri musculare putem face o baie de ghimbir (pulbere măcinată sub jet de apă). Putem consuma ghimbir murat cu sushi cum se consumă în Japonia sau putem servi felii de rădăcină confiate. Din ghimbir se produce și o băutură nealcoolică impropriu numită „bere” (ginger beer), precum și ginger ale, un extract de plante cu zahăr și apă carbogazoasă.

Un leac popular, un aliment gustos și un condiment căutat, ghimbirul este utilizat în industria parfumurilor, a cosmeticelor (cu precădere în tratamente pentru creșterea părului, loțiuni tonice și creme hidratante cu efect de întinerire a pielii), în aromaterapie, cu rol detensionant.

Atenție! Ghimbirul nu este indicat în sarcină. Uleiul volatil de ghimbir se folosește diluat în alte uleiuri.

Istorie și tradiții…

„În regiunea Asam din India, pulberea de rizom uscat amestecată cu lapte cald era consumată de femei pentru a le ușura nașterea sau era folosită ca antidot împotriva intoxicațiilor produse de alimentele alterate. În Nepal, extractul de la rizomii proaspeți, fierți cu apă, se folosea ca hipotensiv; tot în Nepal, rădăcina scobită și umplută cu 1 g de clorură de sodiu și apoi prăjită pe cărbuni încinși un minut se introducea în gură și se mesteca, inhalându-se apoi aroma degajată, fără a se înghiți bolul vegetal, în scopul ameliorării tusei. În Malaysia, decoctul de rizom amestecat cu usturoi și ardei uscat se folosea contra inflamațiilor abdominale și a durerilor de stomac, iar pulberea se aplica pe piele pe leziunile cu micoză cutanată.” (Gheorghe Grigore)

Te invit să citești și despre podbal sau despre leurdă.

Mihaela Mușetescu