Hibiscus – Planta dulce și aromată pe gustul celor mici

0
220

hibiscus

Hibiscus – Prezentarea plantei, proprietăți și acțiuni specifice. Preparate din hibiscus. Planta medicinală pe gustul copiilor. Note de primăvară – La mulți ani, femeie! – 8 Martie

Note de primăvară…

Este Ziua Femeii! La mulți ani atât ție, femeie, cât și celor pe care îi iubești! Fericirea ta depinde de cele mai multe ori de fericirea lor, de starea lor de bine, de felul în care ei răspândesc în jur lumina bucuriei pe care o trăiesc. La rândul tău, tu, femeie fericită, îi faci și pe ceilalți să simtă emoții plăcute și pozitive. Fericirea ta, femeie, este să admiri o floare, să dăruiești iubire, să fii politicoasă cu cei din jur, să plângi la un film, să savurezi o carte, să primești felicitări virtuale, încurajări, imbolduri, să oferi necondiționat, să ai speranța în suflet și strălucire în privire.

Primăvara începe cu tine

„Primăvara începe cu tine”, femeie – fiică, soră, mamă, bunică. Ești un tril de păsări atunci când râzi, vorba ta blândă e un susur de izvor, ești un lac adânc în tăcerile tale, ești marea cu valuri înspumate când un intrus intră în cuibul tău să tulbure pacea, ești gingașă, delicată și feminină când te îndrăgostești, ești o leoaică atunci când îți aperi adevărul, ești unică. Pentru tine mii de flori, multicolore, parfumate și suave!

Despre ghiocel se spune că este lacrima Evei alungată din Rai. Mergând împreună cu Adam pe timp de iarnă, alungați fiind din Rai, Eva și-a amintit de frumoasa grădină a Edenului și de cât de minunat era acolo și a început să plângă. Fiecare lacrimă a ei ce cădea pe zăpadă se transforma în ghiocel. Laleaua, o altă minunată floare a primăverii, este, după cum spune legenda, simbolul iubirii perfecte. Legenda povestește despre iubirea unui tânăr a cărui iubită a fost ucisă. Când a aflat teribila veste, tânărul s-a aruncat cu calul într-o prăpastie, iar acolo unde erau picături din sângele lui răsăreau lalele roșii.

Ziua femeii este ocazia potrivită să spui „te iubesc” și „îți mulțumesc, mamă”, este o zi încărcată de emoții, este ziua care sărbătorește splendoarea femeii. Este o zi în care femeia înflorește copleșită de toate aceste sentimente care sunt revărsate asupra ei. „Pentru lume tu ești numai o persoană, dar pentru mine tu ești întreaga lume!”, aceste cuvinte le merită toate femeile. Plus flori, multe și delicate flori, toate florile din lume. Hibiscus azi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Hibiscusul (Hibiscus sabdariffa), cunoscut și ca nalba africană sau trandafirul de Abisinia, este o plantă care poate atinge înălțimea de 2,5 metri. Are tulpina roșiatică pe care cresc frunze dispuse alternativ, formate din 3-5 lobi. Există mai mult de 200 de specii asemănătoare, din familia Malvaceae, cu acest nume generic de „hibiscus”, care în grecește înseamnă „nalbă mare”. Unele pot atinge înălțimea de 4,5 metri. Hibrizii sunt chiar mai mari, unii având flori cu diametrul de până la 25 de cm. Florile de hibiscus sabdariffa au culoarea roșie, dar celelalte specii hibride au culori și nuanțe variate, galben, portocaliu, albe, mov sau combinații de nuanțe.

Partea care se întrebuințează în scop terapeutic este floarea, plină de vitamina C, antioxidanți și bioflavonoide. Proprietățile altor specii de hibiscus sunt diferite de cele ale hibiscusului sabdariffa, majoritatea speciilor având însă acțiuni specifice și beneficii pentru sănătate. Pe lângă substanțele menționate, floarea conține proteine, săruri minerale, caroten, riboflavină, aminoacizi. Astfel de substanțe benefice sunt prezente și în frunze și în semințe.

Hibiscus – proprietăți și acțiuni specifice

Floarea de hibiscus este indicată pentru refacerea și menținerea unei stări bune de sănătate. Planta întărește sistemul imunitar. Din hibiscus se obține un ceai delicios, potrivit pentru copii datorită gustului său plăcut și aromat, care, pe lângă sprijinirea funcției imunitare a organismului lor, îi ferește și de răceli sau gripe. Floarea de hibiscus este eficientă, de asemenea, și în anemiile moderate sau în îmbunătățirea fluxului sanguin.

Antocianinele din plantă sprijină buna funcționare a aparatului respirator și sănătatea vasculară. Ceaiul este indicat în afecțiuni renale, diabet de tip II, afecțiuni ale aparatului digestiv, colesterol mărit. Pe lângă efectul revigorant și răcoritor al ceaiului, floarea de hibiscus își dovedește utilitatea și eficacitatea și în stare naturală, proaspătă, ca ingredient în salate, jeleuri, siropuri, prăjituri.

Un ceai bogat în vitamine, care poate fi consumat zilnic de către cel mic, poate fi obținut dintr-un amestec de plante bogate în nutrienți ușor de asimilat. Rețeta lui este simplă.

Ceai din amestec de plante și hibiscus:
  • 3 părți flori de hibiscus
  • 4 părți măceșe
  • 2 părți roiniță
  • 1 parte frunze de mentă creață
  • 1/8 parte de coajă de portocală
  • câteva așchii de scorțișoară
  • îndulcitor

Notă: Partea este orice unitate de măsură dorești atât timp cât o aplici în mod constant.

Mod de preparare: Toate ingredientele (mai puțin îndulcitorul) se amestecă și se păstrează într-un recipient etanș închis pentru ca aromele să se întrepătrundă. După câteva zile, puteți prepara o infuzie, adăugând peste 1-2 lingurițe de plante 250 ml de apă clocotită. Se acoperă și se infuzează timp de 15 minute.

Este celebră și formula liniștitoare pentru seară a celebrei fitoterapeute Rosemary Gladstar, numită frumos „Apus în Emerald Valley”. Este o infuzie din plante relaxante și calmante. Iată cantitățile necesare pentru prepararea acestei infuzii.

Apus în Emerald Valley:
  • 2 părți de frunze de izmă bună
  • 1 parte flori de hibiscus
  • 1 parte de frunze de roiniță
  • 1/4 așchii de scorțișoară
  • 1/4 rădăcină de ghimbir rasă
  • îndulcitor (opțional)

Se infuzează după regulile unei infuzii obișnuite, dacă doriți mai puternic măriți durata de infuzare la 30 de minute.

Atenție! Ceaiul de hibiscus nu este recomandat femeilor însărcinate, femeilor care urmează un tratament de fertilitate și persoanelor hipotensive.

Prin lumea largă…

Gustul plăcut, ușor acrișor al ceaiului face ca planta să fie extrem de căutată în Egipt, Thailanda, Jamaica, India, pe tot continentul sud-american, în insulele Oceanului Pacific. În medicina populară orientală, s-au folosit, de-a lungul timpului, flori de hibiscus în tratarea diverselor probleme digestive, cardiace și renale. În anumite țări se extrage suc din caliculele plantei datorită conținutului bogat în vitamina C și în coloranți naturali. De la hibiscus se folosește uneori și rădăcina, extern, ca tratament împotriva căderii părului sau în prevenirea albirii timpurie a acestuia.

Infuziile din frunze sunt foarte populare în India, Mexic și țările continentului african datorită efectului lor diuretic, tonifiant și relaxant. Ele scad și febra, normalizează tensiunea arterială, fluidizează fluxul sanguin. Florile de hibiscus au proprietăți regenerante, ele revigorează aspectul pielii și previn îmbătrânirea prematură.

8 Martie este despre toate femeile, ele au darul de a transforma totul într-o primăvară. Ele au mereu un zâmbet pentru fiecare, indiferent de felul în care se simt. Ele dau viață și păstrează viața prin grija lor, ele radiază de fericire când sunt iubite și prețuite. Ele mulțumesc Cerului că există și sunt alături de copiii lor, ele dau sens cuvântului împreună. De 8 Martie vreau să le mulțumesc tuturor femeilor pe care le-am întâlnit în viață, să le spun că sunt parte din mine. Iar tu, cititoare dragă, ești una dintre ele! Îți trimit cea mai strălucitoare rază de primăvară și îți doresc numai bine și sănătate!

Te invit să citești Plante medicinale – Lemn dulce.

Mihaela Mușetescu