Iarba mare și multiplele ei valențe terapeutice – Plante medicinale

0
256

iarba mare

Iarba mare – o plantă medicinală cu multiple valențe terapeutice. Prezentarea plantei, compuși constituenți, proprietăți și acțiuni specifice. Preparate din iarbă mare. Note, însemnări și recomandări – Importanța unui hobby.

Note de primăvară…

Vremea aceasta schimbătoare nu ne îmbie la plimbare, totuși trebuie să facem ceva mișcare. Fie că faci curat în casă, speli vasele, aragazul, faci ordine în șifonier sau mergi la cumpărături, orice mișcare este mai potrivită decât statul pe canapea la televizor sau la calculator. Ideea în zilele de week-end nu este să stai chiar degeaba, organismul are nevoie de activități care să-l relaxeze, care să-l ajute să se deconecteze.

Importanța unui hobby pentru relaxare

Cei care au un hobby creativ, tricotat, croșetat, design vestimentar, croitorie sau confecționarea de obiecte sunt extrem de privilegiați. Nu-i ușor cum pare la prima vedere, dar pentru cei ce știu să facă astfel de lucruri este extrem de util, reconfortant și plăcut. Acest tip de hobby-uri sunt întotdeauna o alternativă plăcută la răsfoitul non-stop al internetului, care îți poate obosi privirea și mintea. Nu spun că nu este bine să te pui la curent cu ceea ce te interesează, pledoaria aceasta se adresează celor care tresar la fiecare notificare, celor ce merg la cinema și glisează telefonul, nefiind nici ei atenți și distrăgându-le și celorlalți atenția, celor ce petrec foarte mult timp pe acest gen de device-uri.

Orice este în exces dăunează. De aceea, echilibrul și cumpătarea trebuie să fie politica fiecărui om care dorește să trăiască armonios. Dacă vremea de sfârșit de săptămână este împotriva plimbărilor, poți merge la sală, îți poți lua un stepper sau poți face ordine și curățenie. Relaxarea poate veni și de aici, nu numai din statul în pat sau în fotoliu. Mai este puțin și în natură o să apară iarba mare, iar atunci când vei merge la un picnic pe malul unui pârâu îți va fi imposibil să nu o remarci! Mai multe informații despre această plantă, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Iarba mare (Inula Helenium), denumită popular și ochiul-boului, iarbă-neagră, omag, smântânica, alăut, lacrimile-Elenei, este o plantă erbacee, perenă. Are tulpina dreaptă, păroasă și ramificată, lungă de 30-50 cm și groasă de 2-3 cm. Frunzele sunt mari și ovale. Face flori galbene, grupate în vârful tulpinii. Iarba mare crește spontan la marginea râurilor, prin fânețe umede, prin livezi, la marginea pădurilor. Este întâlnită în regiunile de șes, de deal și de munte la altitudini joase. Înflorește din primăvară până în toamnă, între lunile mai și septembrie.

În scop medicinal, pentru uzul intern și extern, se utilizează rizomii cu rădăcinile și petalele florilor marginale.
Iarba mare este căutată pentru proprietățile sale terapeutice expectorante, calmante, antiseptice, antispastice, sudorifice, antifebrile. Planta acționează eficient în afecțiuni ale căilor respiratorii, în astm, tuse convulsivă, bronșite acute. Conținutul chimic, bogat în inulină, ulei eteric, vitamina C, principii amare, săruri minerale saponine, rezine, alantolactone, sitosteroli, conferă plantei proprietăți antiinflamatoare, antibiotice, tonifiante pentru stomac, diuretice, calmante psihic, astringente, energizante, aperitive, cicatrizante.

Toate aceste calități terapeutice o recomandă, de asemenea, pentru afecțiuni digestive – hiperaciditate, arsuri gastrice, indigestie, insuficiență hepatică, dischinezie biliară, pancreatită, hemoroizi, viermi intestinali și altele. Iarba mare este bună în caz de afecțiuni renale și genitale, pentru ameliorarea durerilor cauzate de gută, artrită, reumatism sau în stările de oboseală, nevroze, insomnii sau diverse alergii. Dacă experimentați astfel de disfuncții este bine de știut că puteți prepara un ceai, decoct, din rădăcini uscate de iarbă mare.

Decoct de iarbă mare:

Se fierb cca. 20 g de rădăcini uscate și măcinate (în râșniță) în 200 ml de apă rece pentru 15 minute. Se lasă la infuzat alte 15 minute, acoperind vasul cu o farfuriuță. După ce s-a scurs timpul, se strecoară și se iau câte 3-4 linguri pe zi înainte de mese.

Vinul terapeutic este foarte bun în cazul anemiilor și al astmului bronșic. Se prepară prin macerarea a 30 de grame de rădăcină uscată într-un litru de vin roșu (o perioadă de 3-4 zile).
Iarba mare își potențează efectul dacă este folosită împreună cu alte plante, în infuzii și decocturi. Astfel, în caz de astm bronșic și tuse convulsivă este mai eficientă o combinație de plante.

Infuzie din amestec de iarbă mare și alte plante:

Se amestecă părți egale de

  • iarbă mare
  • anason stelat
  • podbal
  • lemn-dulce
  • unguraș
  • mac (floare)
    Se folosește 1 linguriță din acest amestec la 200 ml de apă în clocot. Se infuzează 10 minute, se strecoară și se beau 2 cești pe zi.

Iarba mare este bună și eficientă și în prevenirea căderii părului, pentru acest scop fiind foarte indicată prepararea unei tincturi. Tinctura se folosește masând energic pielea capului, o dată sau de două ori pe săptămână.

Tinctură de iarbă mare pentru uz extern:

La 1 litru de alcool de 70 de grade se adaugă 200 de grame de pulbere de rădăcină. Se lasă la macerat 15-20 de zile, agitând zilnic pentru omogenizarea compoziției. Loțiunea astfel obținută se aplică la rădăcina părului.

Iarba mare – Utilizări tradiționale

„Decoctul se folosea pentru spălături contra durerilor de cap, iar ceaiul din rizom se folosea împotriva astmului. Fiert în vin alb sau amestecat cu miere, rizomul se folosea în cazul tuberculozei. Rizomul plămădit în rachiu se lua împotriva bolilor de stomac și crampelor abdominale. În cazul epilepsiei, se afuma casa cu iarbă mare, iar rădăcinile se fierbeau și cu decoctul obținut se spăla bolnavul. Cu reziduul se aplicau cataplasme pe abdomen. Afumarea bolnavilor cu iarbă mare se făcea în caz de holeră. Rădăcinile pisate, amestecate cu zeamă de varză, se foloseau în tratamentul râiei. Decoctul se folosea și pentru spălarea părului.” (Gheorghe Grigore)

Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Ghimbir.

Mihaela Mușetescu