Levănțica – Rolul ei în terapie și aromaterapie

0
239

levănțica lavanda

Levănțica – O aromă de poveste. Plantă binefăcătoare – proprietăți și acțiuni în multe afecțiuni. Preparate din lavandă. Note, însemnări, recomandări – Mierea și beneficiile ei. Mierea de levănțică.

Din bătrâni se povestește…

… că omul trebuie să ia exemplul albinei care, deși nu găsește flori bune pentru miere mereu, nu încetează să afle, să caute, să alerge. Ne punem zilnic întrebări cu tentă filozofică, „de ce trăim?”, „care-i sensul vieții?”, „ce rost are să…?”, „unde duce drumul acesta?” și de multe ori uităm să ne implicăm în concret, să dorim să aflăm lucruri noi, să ne informăm în diverse domenii. Nu numai la școală trebuie să învățăm. De fapt, la școală pentru viață învățăm, iar în viața de adult trebuie să continuăm să studiem.

Mierea și beneficiile ei

Iată câteva date despre miere, acest medicament-aliment utilizat din cele mai vechi timpuri, primul îndulcitor al omenirii. Cea mai veche dovadă a faptului că oamenii se ocupau cu apicultura datează de acum 2400 de ani î.H. și a fost găsită în Egipt. Mierea conține o serie de substanțe benefice, multe vitamine din complexul B (recomandate pentru creier), vitaminele A, C, D, K. Pe lângă vitamine, ea are minerale – potasiu, calciu, fosfor, magneziu, crom, iod, seleniu.

Are capacitatea de a distruge microbii prin conținutul de oxid de glucoză, care se transformă, în urma unor reacții chimice, în peroxid de hidrogen. Mierea este bună pentru aparatul digestiv, aparatul respirator, ficat, piele, glandele endocrine. Ea stimulează procesele de creștere la copii, însă nu trebuie consumată în exces. Iată doza zilnică recomandată de miere de albine:

 • copii 1-3 ani, până la 2 lingurițe rase/zi
 • copii 4-6 ani până la 3-5 lingurițe rase/zi
 • copii 7-14 ani până la 6 lingurițe rase/zi
 • adolescenți 15-18 până la 8 lingurițe rase/zi
 • adulți până la 10 lingurițe rase/zi

O astfel de cură cu miere se urmează maximum o săptămână, apoi se stă în pauză o perioadă.

Mierea de levănțică

Un tip de miere, mai puțin întâlnită la noi, cu proprietăți curative și terapeutice de excepție, este mierea de levănțică, făcută din 67 de soiuri de polen. Ea combate epuizarea fizică și intelectuală, corectează carențele nutriționale, tratează bolile pulmonare, migrenele și insomniile. Extern, se folosește pentru efectele antiseptice și antiinflamatorii, pentru proprietățile sale relaxante și pentru faptul că favorizează regenerarea celulară. Intern, pentru consum, se ia o linguriță dimineața, pe stomacul gol. Preparată altfel, planta are multe alte efecte benefice. Mai multe despre lavandă, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Levănțica (Lavandula angustifolia) este un subarbust globular, peren, cu tulpini puternic ramificate, lignificate la bază, din care cresc ramuri de 30-70 cm. Frunzele, lungi de 2-3 cm, sunt liniare, de culoare verde-cenușiu. Florile sunt albastru-violet, grupate câte 3 până la 7 în verticile, situate în vârf. Înflorirea  are loc în lunile iunie-august când în aer se răspândește o aromă puternică, plăcută, amețitoare. Părțile care se utilizează sunt vârfurile cu flori. Planta se recoltează după al doilea an de cultură. Florile conțin substanțe chimice, cum ar fi: ulei volatil, camfor, geraniol, linalool, lavandulol, citronelol, terpinen, pinen, cineol, valerianat de linalil, tanin, principiu amar, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier, cupru, mangan), acizi organici și altele.

Levănțica și proprietățile ei

Levănțica preferă locurile însorite, cel mai des fiind întâlnită în regiunile călduroase din Provence, Franța. De câțiva ani încoace se cultivă pe spații întinse și în țara noastră, uneori materia primă fiind exportată pentru a servi în industria cosmetică, parfumerie și aromaterapie. Alteori, este prelucrată manual aici pentru produse bio, handmade. Lavanda are proprietăți cicatrizante, antiastmatice, antiseptice pulmonar, febrifuge, dezinfectante, calmante ale sistemului nervos, analgezice, hipnotice, afrodisiace, tonic cardiace. De asemenea, planta elimină gazele intestinale, favorizează secreția bilei, vindecă rănile și activează circulația sângelui.

Levănțica – preparate și beneficiile lor

Infuzia de levănțică are acțiuni calmante asupra sistemului nervos, mărește diureza și secreția biliară și vindecă tusea.

 • Infuzie din lavandă: Peste 1 linguriță de flori uscate se adaugă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3 minute. Se strecoară și se beau (îndulcite sau nu) 2-3 căni/zi între mesele principale.

Infuzia concentrată de lavandă are rol excitant, diuretic, sudorific, dezinfectant și tonic. Doza zilnică recomandată de 3 ceaiuri pe zi nu se mărește deoarece poate cauza somnolență, hipotermie, depresie. Poate induce, inclusiv, o excitabilitate crescută și inconfort cardiac.

 • Infuzie concentrată din levănțică: Se folosesc 20-30 g de flori la un litru de apă clocotită. Se infuzează timp de 5 minute și se strecoară. Se beau 3 căni pe zi după masă.

Lavanda are acțiuni terapeutice și în afecțiuni ale aparatului digestiv, mărind pofta de mâncare, înlăturând greața și balonările abdominale. Ea elimină paraziții intestinali – se consumă zilnic 5 picături de ulei de lavandă pe un cub de zahăr. Este o plantă ce are efect și în terapia bolilor aparatului respirator: tuse seacă și convulsivă, gripă, răceală, astm bronșic, congestii pulmonare, stări febrile. Este indicată și în boli renale și genitale (cistită, dismenoree, uremie, boli venerice), precum și în sciatică și dureri reumatice.

Are un efect extraordinar în afecțiunile sistemului nervos, în disfuncții ca neurastenie, astenie, migrene, cefalee, insomnii, oboseală, amețeli, hiperexcitabilitate, anemie, anxietate, melancolie, epilepsie, stres. Pentru migrene se recomandă o tinctură de levănțică, precum și băi la picioare în care presari ulei esențial de lavandă. Iată cum poți prepara o tinctură de plante împotriva migrenelor!

Tinctură de levănțică
 • 1 parte boboci de lavandă
 • 1 parte semințe, frunze și flori de mac
 • 1 parte frunze de spilcuță
 • alcool de 40 de grade

Toacă plantele mărunt și pune-le într-un borcan curat. Toarnă peste ele alcoolul (sau oțet de mere) ca să acoperi 5 sau 7 cm. Pune capacul și închide. Dacă plantele plutesc, depozitează o zi două, apoi verifică dacă mai trebuie să pui alcool pentru a atinge marja de 7 cm. Pune borcanul la soare timp de 4-6 săptămâni, agitând zilnic amestecul. După ce s-a scurs timpul, strecoară plantele de lichid și toarnă tinctura într-un recipient curat. Închide bine și depozitează într-un loc întunecos și rece. În cazul migrenelor recurente se ia 1/2 linguriță de 2 ori/zi, timp de 3 luni, cu pauză de 1 lună, după care se repetă ciclul. Contraindicație: în timpul ciclului menstrual.

Levănțica este o plantă frumoasă, parfumată, cu miros specific persistent. Ea are numeroase utilizări externe de la masaje cu ulei obținut din ulei esențial la odorizant pentru lenjerie și insecticid contra moliilor. Se folosește, de asemenea, în industria detergenților și a săpunurilor și în industria cosmetică (creme, loțiuni, after-shave-uri, șampoane). Intră în compoziția parfumurilor și a apei de colonie, ca ingredient al anumitor tipuri de alcool și în fabricarea țigărilor antiastmatice. Uleiul de lavandă se folosește ca unguent în reumatism, contuzii, gută, luxații, lovituri, răni, eczeme. Iată cum îl poți prepara!

Ulei de levănțică pentru diverse afecțiuni
 • Ulei-unguent din levănțică: Se prepară prin difuzie, un pumn de flori macerate timp de 3 zile într-un litru de ulei de măsline. Se ține compoziția la soare. După 3 zile se strecoară și se adaugă un alt pumn de flori. Procedeul se repetă de 4 ori până se obține un ulei consistent și parfumat. Se aplică local.

Pe urmele înțelepților…

Levănțica – „Florile se înalță de obicei pe tulpini rigide, deasupra frunzelor verzi-argintii, înguste. Sunt pătrunse de adierile de vânt care poartă parfumul lor până la noi. Acesta este cel care ne atrage în primul rând spre plantă. Cum am putea descrie mirosul de levănțică, care a dat chiar titlul unui film? (Ladies in Lavander). Nu este doar pur și simplu dulce, este și proaspăt, în el este ceva rotund, împlinit – căldură și un sentiment de siguranță prietenoasă. Are în el ceva ‘de modă veche’ ? Cel puțin mie mi se pare că ar fi legat de ‘vremurile bune de altădată’, în care lucrurile se desfășurau mai în tihnă” (Markus Sommer).

Da, lucrurile erau mai așezate, oamenii mai calzi, viața era privită altfel. Dar, cum o albină nu obosește niciodată să caute polenul bun, nici noi nu trebuie să renunțăm. În tumultul cotidian să căutăm oaza noastră de liniște, momente frumoase de repaos, cuvintele celor dragi și parfumul unor zile pline de relaxare.

Te invit să citești și Plante medicinale – Pătlagina.

Mihaela Mușetescu