Liliac – Plante medicinale – Terapie și aromaterapie

0
187

liliac

Liliac – Afecțiuni tratate cu ajutorul plantei – Preparate și terapie – Utilizare externă și internă – Echilibru și armonie pentru organism – Câteva recomandări pentru alegerea unei diete corecte

Note de primăvară…

Atunci când constați că un aliment îți face rău nu insista să îl consumi, chiar dacă ți l-a recomandat cineva drept bun, sănătos, gustos. Nu toți tolerăm ceea ce alții savurează. Ca un prim exemplu voi da citricele – grepfruit, portocale, lămâi, mandarine, clementine, minole. Acestea sunt alimente acide și pot irita mucoasa unui stomac sensibil, de aceea sunt persoane care nu le tolerează. Este recomandat să consumi fructe și legume, dar dacă tu constați că îți cauzează probleme digestive, renunță la celebrul fresh de portocale pe care îl bei, poate, la micul dejun. Dacă remarci că ele îți cauzează disconfort, balonări, durere, arsuri gastrice sau chiar greață, exclude-le din meniu.

Tot în categoria alimentelor acide intră și roșiile proaspete, care, într-adevăr erau savuroase în combinație cu telemeaua ușor sărată în copilărie, vara. Sunt însă multe persoane care, ajunse la o anumită vârstă, nu le mai agreează. Eu ador combinația, dar sunt zile în care pur și simplu nu îmi pică bine, așa că, în loc de roșii mănânc brânza cu ardei gras verde sau roșu sau ardei capia. Alte alimente care pot irita esofagul și mucoasa stomacului sunt condimentele iuți. Acestea nu trebuie consumate în niciun caz înainte de culcare.

Putem renunța ușor la obiceiurile nesănătoase?

Total nerecomandate pentru sistemul digestiv, indiferent de vârstă, sunt băuturile carbogazoase. Sunt copii care cer astfel de băuturi dulci, sunt tineri care le consumă, deși toți nutriționiștii recomandă evitarea lor. Dacă ai obiceiul să le consumi cu regularitate (sau zilnic) este bine să știi că ele nu au proprietăți de hrănire. Mai grav, sunt responsabile de declanșarea multor tulburări în organism, obezitatea, diabetul, osteoporoza, bolile renale și cardiace, ca să enumăr doar câteva. Chiar și consumarea lor ocazională aduce un disconfort momentan sau de durată în caz că suferi de anumite disfuncții, precum balonare, constipație sau afecțiuni nervoase și cardiace.

Vestea bună este că poți renunța la obiceiul de a le consuma, dacă îl ai, cu foarte mare ușurință. Nu ai nevoie decât de puțină voință. Apa este cea mai sănătoasă băutură, dacă simți nevoia de dulce bea un ceai îndulcit cu miere și cu adaos de gheață, că tot se apropie sezonul canicular. Tot acum este sezonul când înflorește liliacul, plantă mai puțin cunoscută chimic și terapeutic, dar folosită mult în aromaterapie pentru parfumul ei plăcut și dulce. Despre liliac astăzi, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust ce poate atinge înălțimi de până la 7 m, cu rădăcină trasantă și tulpină ramificată. Are o scoarță cenușie spre brună și lemnul tare. Pe ramuri și lăstari apar frunze cu pețiol lung, lat-ovate, cordate la bază. Face flori parfumate, grupate în inflorescențe plăcut mirositoare, de culoare violacee, albastră, albă sau roz. Liliacul este rezistent la secetă și ger și este o specie de plante cultivate sau spontane, care se întâlnește în regiunile de deal, câmpie sau munte, în toate regiunile țării.

Terapia cu liliac

În scop terapeutic se folosesc inflorescențele, recoltate în luna mai prin tăierea cu foarfeca, dimineața după ce s-a ridicat roua. Din punct de vedere chimic, deși componența sa a fost mai puțin studiată, se știe că floarea conține zaharuri, siringină, siringopicrină. În tratamentele tradiționale se mai utilizează și scoarța, frunzele, mugurii, fructele necoapte.

Liliacul este utilizat intern și extern pentru stările febrile, astenia psihică, friguri intermitente, colici gazoase. Ea diminuează durerile în cazul gutei, bolilor reumatismale, sciaticii. Este eficientă în insuficiență hepatică, dizenterie, diaree, pete pe față, poftă de mâncare.

  • Infuzia din inflorescențe de liliac: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită. Se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2 căni pe zi.
  • Infuzie din frunze de liliac: Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 6 frunze de liliac. Se infuzează 10 minute și se bea câte o cană înaintea meselor principale.

Preparate pentru utilizare externă

Extern, planta se folosește în reumatism și gută, fiind utilizată pentru frecții pe locurile dureroase.

  • Ulei din frunze de liliac: Se macerează 2 mâini de frunze proaspete în 500 ml de ulei de măsline, timp de 15 zile, la soare. Se aplică extern, pe zonele dureroase provocate de algiile reumatismale.
  • Ulei din inflorescențe de liliac: Se macerează inflorescențe proaspete în ulei de floarea soarelui timp de 4 săptămâni.
  • Formulă de ulei de liliac: Se umezesc 25 g inflorescențe de liliac uscate cu 20 ml alcool de 70 de grade. Se păstrează astfel umezite timp de 10-12 ore. După acest timp se adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui, apoi se fierbe la bain-marie 3 ore. Se lasă repaus 2 zile, după care se filtrează. Se mai lasă o zi, după care se filtrează din nou pentru a se obține un ulei mai limpede. Se va depozita în sticluțe închise la culoare, la loc răcoros.
  • Macerat din liliac și alte plante: Se amestecă în părți egale flori de liliac cu mușețel, odolean, crețișoară, cerențel, virnanț (ruta graveolens) și lisur. Se iau din acest amestec 15 g și se lasă într-o jumătate de litru de apă o noapte la macerat. A doua zi se încălzește amestecul până la punctul de fierbere, fără a lăsa să clocotească, apoi se lasă la răcit. Se filtrează și se folosește pe comprese pentru zona oculară.

Din frunze proaspete se pot face cataplasme pentru răni. Florile fierte împreună cu sunătoare pot fi folosite pentru stimularea poftei de mâncare. Liliacul este foarte folosit și în alte industrii, mai ales în cea cosmetică și cea a parfumurilor, datorită aromei plăcute și inconfundabile a florilor sale.

Echilibru și armonie pentru organism

Este un adevăr incontestabil că alimentele pe care le consumăm au un efect direct asupra bunei noastre dispoziții, pe termen scurt, și asupra stării noastre generale de sănătate, pe o perioadă îndelungată. Sunt importante afinitățile noastre culinare. Este bine să consumăm ceea ce ne place. Dar, este esențial să facem de la început alegeri bune. Să nu persistăm în consumul unor alimente care, deși ne plac și ne fac poftă, ne produc diverse afecțiuni. Pentru a avea o dietă diversificată și a extrage cât mai mulți nutrienți din hrană este foarte important să consumăm alimente de sezon. Doar astfel vom aduce și armonie și echilibru în organismul nostru. Plus că ne vom bucura de o sănătate fizică și psihică optime pentru toată viața.

Te invit să citești și Plante medicinale – Pelinul.

Mihaela Mușetescu