Menta – O explozie de energie verde

0
210

menta

Menta – Care sunt proprietățile plantei? Preparate din mentă. Afecțiunile în care este eficientă. Note, însemnări, recomandări – o mie de feluri prin care natura își arată iubirea față de oameni.

Din bătrâni se povestește…

… că sunt o mie de feluri de a pierde o zi, însă niciunul de a o întoarce înapoi. Există trăiri, oportunități, idei, fapte sau rețete care te bine-dispun, te fac să te simți în largul tău, te încarcă cu viață, îți dăruiesc pace interioară, te umplu de lumină. Atunci când dăruiești, când ești blând, când iubești, clipa se transformă într-un moment irepetabil, trăiești echilibrat și încrezător. Atunci simți iubire pentru semenii tăi și atragi energie pozitivă.

Importanța ieșirilor în natură

Dar și tu, la rându-ți, ai nevoie de dragostea și atenția oamenilor, ai nevoie de înțelegere și acceptare, fiind mereu deschis către comunicare, către tot ce îți oferă motiv de speranță, putere de a continua, bucurie de a exista. Sunt o mie de feluri prin care natura își arată iubirea față de oameni, creând premisele necesare unei vieți de calitate. Iar noi, paradoxal, tindem să avem o atitudine de respingere, o existență retrasă în case, birouri, restaurante închise, o izolare virtuală de amploare, în loc să profităm din plin de generoasa și miraculoasa ofertă pe care ne-o face mediul înconjurător.

Dinamica unui trai normal a fost înlocuită de sedentarism pe principiul că nu omul, ci calul a fost creat să alerge. Iar mișcarea și alimentația sănătoasă sunt înlocuite cu activități ce nu presupun efort, completate alternativ sau concomitent de ronțăit de chips-uri. Astăzi e frumos afară, iar ideea mea pentru tine este o ieșire în parc că tot sunt copiii în vacanță. După leagăn, trambulină, balansoar sau plimbarea pe alei puteți povesti impresiile, savurând câteva dropsuri mentolate, spre bucuria lor, pentru că menta înseamnă o explozie de energie verde.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Mentha piperita, popular menta sau izma-bună este una dintre plantele medicinale folosite din cele mai vechi timpuri. Este ușor recognoscibilă după mirosul aromatic caracteristic. Are o înălțime de 30-120 cm. Tulpina are 4 muchii, la unele soiuri este verde, la altele roșu-violet sau brun-violet. Face flori violet sau roz și fructe tetranucule, brune, lucioase. Este o plantă cultivată care înflorește din iunie până în septembrie. Este foarte răspândită la câmpie.

Menta – acțiune și proprietăți

De regulă, părțile folosite în terapie sunt frunzele și florile. Dar, în anumite cazuri este întrebuințată întreaga plantă. Este utilizată pentru calmarea durerilor de stomac, tulburări digestive, hepatice. Fortifică sistemul nervos (se adaugă la formulele pentru tonice cerebrale). Ajută la eliminarea calculilor renali și remediază tulburările digestive incipiente. Mentolul aplicat local acționează ca un antiseptic, fiind și un bun analgezic.

Este un decongestionant eficace al căilor respiratorii, combate sinuzita și răcelile, are proprietăți expentorante și antivirale. Relaxează musculatura, reducând intensitatea crampelor menstruale. Provoacă transpirația, ajutând organismul în munca sa de detoxifiere. Menta atenuează stările de greață, calmează temporar mâncărimile cauzate de mușcăturile de insecte. Mai mult, atenuează eczemele, echilibrează ph-ul pielii, ameliorând acneea. Este foarte indicată pentru copilașii care au colici sau care au nevoie de un stimulent energetic proaspăt și revigorant. Iată cum se prepară infuzia de ceai de mentă!

Infuzie de mentă
  • O rețetă tradițională recomandă ca la o cană de 200 ml cu apă să se adauge o linguriță de frunze uscate mărunțite. Se pot bea 3-4 sau chiar 5 căni pe zi. Excepție fac doar persoanele care suferă de constipație.
  • Infuzia de mentă: 20-50 g frunze uscate la 1 l de apă clocotită se infuzează 15 minute. Se strecoară și se beau 3 căni/zi. Această infuzie este benefică pentru dezintoxicarea organismului prin transpirație intensă și diureză.

Frunzele (Folium Menthae) sunt bogate în ulei volatil, substanțe antiinfecțioase, minerale, tanin, hipericină, acid piruvic, acetat și valerianat de metil, mentol liber și mentonă. Din mentă se prepară și tincturi, apă de gură, siropuri, ulei esențial. Menta se folosește în industria alimentară și cosmetică și în aromaterapie.

Ulei esențial de mentă

„Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate, obținute din constituenții puternici, volatili și aromați ai plantelor. Aromaterapia, arta și știința de a utiliza uleiuri esențiale în scopuri curative, practicată de peste 8000 de ani, este deseori utilizată în combinație cu fitoterapia. Uleiurile esențiale sunt puternic concentrate; de multe ori, este nevoie de sute de kilograme de plante pentru a obține câțiva mililitri de ulei esențial.”(R.Gladstone)

Tinctura de mentă

Tinctura de mentă pentru dureri de cap: 2 părți frunză de mentă, 1 parte flori de mușețel, 1 parte flori și frunze de spilcuță, 1 parte conuri de hamei, alcool de 40 de grade. Se macerează plantele în alcool. Se administrează 1/4 linguriță după mesele principale de către cei predispuși la dureri de cap cauzate de indigestie.

Pulbere de mentă

Pulberea de mentă din frunze uscate, mărunțite și amestecate cu miere are acțiune benefică asupra mucoaselor intestinale.

Pe urmele înțelepților…

Fie că pui câteva frunze vara în limonada răcoritoare, fie că torni câteva picături în cada cu apă pentru momentele tale de relaxare, menta este planta remarcabil tămăduitoare care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Se spune că un ritual de înfrumusețare începe cu baia. Există amestecuri pentru baie de plante cu efect terapeutic stimulativ (mentă + gălbenele + eucalipt + rozmarin + salvie), care ajută la tratarea afecțiunilor dermatologice, a durerilor de cap, la diminuarea stresului, a anxietății și a congestiei.

Pentru că, într-adevăr, ne confruntăm zilnic cu multe situații conflictuale, stresante, care nu ne satisfac. Și atunci un mic răsfăț când ajungi în tihna căminului tău este necesar. Se pleacă de la falsa premisă, uneori, că pentru a avea o viață armonioasă și echilibrată trebuie să trăiești la anumite standarde economice. Dar se știe, din experiențe confirmate, că avantajele economice superioare nu vin neapărat în același ambalaj cu bunătatea, mărinimia, buna-dispoziție, inteligența, decența, speranța. Pe acestea ți le cultivi tu și le îmbogățești la școală. Apoi ai grijă să se dezvolte în traiul cotidian lângă oameni, cu oameni.

Influențe de/cu valoare

Ideea unor principii sănătoase și a restabilirii unor valori se impune acum mai mult ca oricând, copiii au nevoie de exemple bune. Creativitatea lor trebuie stimulată și doza lor de dependență de tehnologie înlocuită cu proiecte de calitate, interesante, atractive. Ei trebuie să fie învățați să existe în real, nu cu surogate… Să facă alegeri potrivite, să fie încrezători în forțele proprii, să se deschidă către oameni și natură pentru a putea primi și recepta tot ce aceștia le-ar putea dărui. Sunt o mie de feluri de a pierde ziua, irosindu-ne, hai să găsim două mii de moduri de a o trăi cu folos!

Te invit să citești și Plante medicinale – Cicoare.

Mihaela Mușetescu