MUȘEȚEL – O plantă cu rol calmant și relaxant

0
299

musetel

Oprește durerea cu mușețel – Afecțiuni în care este activ mușețelul. Proprietățile plantei și remedii naturiste. Note, însemnări, recomandări – Ia distanță pentru a fi cu tine însuți.

Din bătrâni se povestește…

… că o plăcere poate alunga sute de griji. Am început să avem o viață din ce în ce mai agitată la care zilnic mai adăugăm ceva ce n-am avut timp să facem în ziua precedentă. Mereu spunem că e necesar să facem și una și cealaltă, trebuie, este musai, când, de fapt, ar trebui să facem doar ce ne place. Viața nu ne-a fost dăruită să o transformăm într-un chin perpetuu făcând alegeri nepotrivite, optând pentru meserii care nu ne plac, stând lângă oameni toxici, care nu-ți sprijină evoluția sau încearcă să te manipuleze pentru a-ți impune un punct de vedere ce încalcă principiile, stilul tău de viață, felul tău de a gândi.

Ia distanță pentru a fi cu tine

Muncind de nevoie și din obligație, ne privăm de ceea ce contează realmente pentru noi (hobby-uri, pasiuni, timp de calitate cu cei dragi, călătorii, îngrijire personală, un job agreabil la care să mergem de drag). Ne refuzăm momentele relaxante de vorbă cu noi înșine în care să reflectăm la decizii, la ce ne definește, în care să ne clarificăm viața, să ne stabilim prioritățile și să ne auto-întărim.

Să stabilim o relație bună cu noi înșine este esențial pentru o bună comunicare cu ceilalți. Nu petrecem timp cu noi și astfel apar frământările, stresul, oboseala, frustrările, insomniile și multe alte neajunsuri pentru organism. Grijile și problemele ar avea un impact mai mic și nu te-ar doborâ dacă le-ai rezolva punctual, rând pe rând, precum rezolvi problemele matematice în etape ca să-ți dea rezultatul corect. A le amâna, a le aglomera nelimitat pe ziua următoare și a nu le rezolva astfel nicicând va duce la o criză perpetuă și o nemulțumire vădită care se va răsfrânge în tot ce facem: în muncă, relații familiale și sociale, în aspectul fizic și în starea psihică.

De aceea, caută să iei distanță uneori pentru a fi cu tine. Trăiește-ți clipele de respiro, eliberează-te de situațiile stresante și de presiune. Caută-ți echilibrul necesar pentru performanță, reușită și împlinire umană. Miroase o floare, privește cerul, savurează un ceai, relaxează-te într-o baie aromată, folosește o loțiune cu parfum plăcut…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Mușețelul (Matricaria recutita sau Matricaria chamomilla), numită în popor romaniță, este o plantă medicinală extrem de răspândită. Este prezentă în natură în mai multe specii reprezentative, care nu au proprietăți similare. Există mușețel-romaniță, mușețel roman (Anthemis nobilis); mușețel fără petale (Anthemis avensis); mușețel nemirositor (Anthemis cotula); mușețel galben (Eriocephalus punctulatus); Cladanthus mixtus.

Mușețel – Boli în care este eficient

Numit și romaniță, mătrice, morună, roman, mușețelul este, conform micului tratat terapeutic de medicină naturistă coordonat de dr. Pavel Chirilă, o plantă ierboasă, cu aromă puternică. Are tulpini înalte de 5-80 cm. glabre, striate, ramificate de la bază. Prezintă o rădăcină pivotantă, slab dezvoltată (de aceea se smulge cu ușurință). Are frunze alterne, inflorescență cu axul lățit, cu flori marginale ligulate albe și flori centrale tubuloase, galben-aurii. Fructele achene au 1-1,5 mm și sunt puțin curbate. Înflorește din aprilie până în august.

Planta este originară din estul Europei și apare spontan în zonele însorite de la șes, pe marginea drumurilor, în lanuri de cereale. Ceaiul de mușețel (infuzia din flori) are efect inflamator, spasmolitic și este indicat în boli ca: enterocolită, gastrită, colici intestinale (dureri), diaree; dismenoree; infecții renale; crampe menstruale; boli ale ficatului; anumite stări alergice; astm bronșic la copii, viroze respiratorii; iritații oculare; migrenă; insomnie.

Infuzie de mușețel

Dacă îl culegi tu, ai grijă să pui florile la uscat într-un loc umbros și să notezi data. După doi ani ele își pierd proprietățile benefice. O rețetă tradițională ne arată cum se face o infuzie corectă de ceai de mușețel.

 • Se pun 1-2 lingurițe de flori la un sfert de litru de apă fiartă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se beau 3-5 ceaiuri în 24 de ore îndulcite sau nu. Opțional, puteți adăuga lămâie.
Substanțe bioactive componente

Substanțele active – mineralele, azulena, uleiul volatil, rășinile, glucidele, acizii organici – fac din mușețel o plantă căutată și în industria cosmetică. Este folosit pentru a trata pielea sensibilă, iritată, inflamată. Infuzia concentrată de mușețel (mai multe flori la aceeași cantitate de apă de mai sus) ajută la eliminarea cearcănelor și îmbunătățește aspectul de ochi obosiți.

Balsam pentru insomnii

Din combinația între mușețel și gălbenele rezultă o formulă eficientă de îngrijire a pielii bebelușilor și copiilor. Are proprietăți calmante și relaxante, astfel că este folosit și în băi pe bază de plante. Ajută sistemul nervos și îmbunătățește calitatea somnului. Într-o carte dedicată plantelor medicinale am găsit o rețetă a unui balsam pe bază de mușețel eficientă în caz de insomnii. Reproduc mai jos întreaga compoziție și indicațiile de preparare.

Compoziție:
 • 7,5 g flori de mușețel
 • 7,5 g hamei
 • 7,5 g flori de levănțică
 • 7,5 g frunze de pelin
 • 1 cană ulei de migdale (sau alt ulei, după preferințe)
 • 1/4 cană ceară de albine dată pe răzătoare
 • câteva picături de ulei esențial (salvie albă, pelin, cardamom, salvie comună, lavandă, mușețel, vanilie; orice alt ulei esențial preferat de tine)
Mod de preparare:
 1. Se combină plantele cu uleiul din cană. Se pun la bain-marie și se fierb la foc mic timp de 45-60 de minute. După aceea se strecoară folosind o strecurătoare mare acoperită cu două straturi de muselină sau de tifon.
 2. Se pune uleiul strecurat din nou la bain-marie. Se adaugă ceara de albine, încălzind amestecul la foc mic. Se amestecă în permanență până se topește ceara.
 3. Se ia o lingură cu ulei și se pune la frigider timp de 5-10 minute pentru a testa consistența preparatului. Este indicat ca balsamul să fie solid și ușor de întins. Dacă preparatul din lingură este foarte tare, mai adaugă puțin ulei la amestec. Dacă este prea moale, mai adaugă ceară. Pentru a fi ușor de adăugat în recipiente este recomandat ca amestecul să nu se fie lăsat să se răcească foarte tare. Dacă începe să se solidifice și să se lipească de pereții oalei, reîncălzește-l rapid. Uleiul esențial (cel pentru aromă) se adaugă în momentul în care compoziția ajunge la consistența dorită.
 4. Compoziția se toarnă în recipiente de sticlă. Se pune capacul la răcirea completă. Se lipesc etichete cu data preparării și numele conținutului.
 5. Se masează ușor tâmplele, ceafa și zona din spatele urechilor cu o cantitate mică de balsam cu puțin timp înainte de a merge la culcare.

Pe urmele înțelepților…

Plantele medicinale sunt farmacia verde pe care natura o deschide gratis pentru noi zi de zi. Toate trebuie folosite cu măsură și echilibru, având grijă la contraindicații. Mușețelul nu este recomandat femeilor gravide sau persoanelor alergice la polen. Alte plante au alte atenționări, este necesar să acordăm atenție la tot ce are de-a face cu organismul nostru. Ce mâncăm, ce spunem, ce citim, ce primim, ce dăruim, ce emoții experimentăm. Cea mai importantă lecție pe care ne-o dă natura este să trăim în simplitate și armonie. E bine să ne lăsăm inspirați, s-o ascultăm, să ne bucurăm de tot ce ne oferă, să mergem pe drumul trasat de ea cu înțelepciune.

Te invit să citești și Plante medicinale – Menta.

Mihaela Mușetescu