Plante medicinale – NALBA MARE

0
228

nalba mare

Nalba mare – Prezentare generală a plantei, proprietăți și acțiuni specifice. Preparate din nalbă mare. Curiozități despre plantă. Note, însemnări și recomandări

Note de primăvară…

„Primăvara este dimineața anului” (Hacob Paronian), ce idee frumoasă! Dimineața ne începem ziua încrezători că planurile noastre vor fi duse la capăt, dimineața privim răsăritul plini de speranță, auzind păsările abia trezite din somn, care fac zarvă mare în căutarea hranei. Și tot dimineața putem începe călătoria în lumea aromelor și gusturilor, experimentând un fel nou de mâncare, un ceai tonic din plante, o nouă dietă, un fruct pe care nu l-am mai gustat demult. În fiecare dimineață trebuie să avem certitudinea că vom reuși, că tot ceea ce dorim se va împlini.

Succesul nu este rezultatul unei arderi spontane. Trebuie să îți pornești singur focul (A. Glasgow)

Câtă vreme mintea ta este setată pe succes, n-ai de ce să îți pui problema unui eșec. Dacă ai în minte un noian de gânduri triste, dacă nu ești optimist vei fi tentat să faci și excese alimentare. Prin propria voință, ajutându-te de activități care să abată gândurile negative, să te distragă, să te ajute să ai o altă stare, aceste excese alimentare (multă mâncare, mâncare grasă, dulciuri în exces) sau de orice alt fel (tutun, alcool) se vor diminua până la dispariție.

Toți oamenii au griji și probleme, nimeni nu face excepție, nici chiar copiii pe care îi doare dacă un coleg nu se poartă frumos sau dacă iau o notă proastă. Dacă noi, ca părinți, știm să-i consolăm, să-i luăm în brațe, să le spunem că nu-i un capăt de țară, astfel de lucruri se mai întâmplă, de ce nu procedăm la fel și cu noi înșine, de ce ne istovim atât mintea cu reproșuri pentru orice fleac. De ce petrecem atât de mult timp reproșându-ne ba una, ba alta, atât nouă, cât și altora?

Primăvara este parfumul care miroase a Dumnezeu… (G. Barbu)

E un nou început, e dimineața anului, a venit primăvara! Să reîncepem să fim buni și puri ca atunci când eram copii, să trăim frumos și armonios! Să fim senini și să gândim sănătos. Este spre binele nostru și cu cât suntem mai mulți, cu atât răului i se împuținează șansele, iar factorii negativi care generează stres în viața noastră vor fi înlăturați până la dispariția completă. Conștientizează ce este bine pentru organismul tău, trăiește asumat, experimentează, ia decizii! Ai curajul să începi, să re-începi și oferă forță și puterea de a domina doar gândurilor bune și constructive! Prepară-ți un tonic din nalbă mare, o plantă minunată și blândă, de încercat oricând, în orice moment al zilei. Astăzi despre nalba mare, așadar…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Nalba mare (Althaea officinalis) este o plantă erbacee, cu rădăcină groasă și lungă de 20-30 cm, alb-gălbuie la interior și cenușiu deschis la exterior. Tulpina plantei poate atinge și 200 cm, este cilindrică și lemnoasă la bază. Frunzele sunt dreptunghiulare, pufoase și catifelate, de culoare verde-albicios. Nalba mare face flori mari, de nuanțe alb sau roz, dispuse în vârful tulpinii, care apar între lunile iunie și septembrie. Este răspândită pe marginea râurilor, a drumurilor, pe terenuri părăsite, prin fânețe sau prin zăvoaie.

În scop medicinal se folosesc florile, frunzele și rădăcinile. Planta este bogată în substanțe chimice benefice pentru corp, cum ar fi: mucilagii în proporție de 35%, acizi grași, acizi organici, vitamina C, glucide; săruri minerale (calciu magneziu, potasiu, fosfor, mangan, zinc, boron), flavonoizi, rezine, tanin. Rădăcina de nalbă-mare conține 11% mucilagiu și 37% amidon, substanțe ce îi conferă proprietăți tonice și de hrănire.

Grație aromei sale dulci această plantă este folosită ca leac împotriva țesuturilor inflamate și iritate ale sistemului respirator, ale aparatului digestiv, fiind utilă și pentru calmarea iritației și a inflamației colonului. Pe lângă proprietățile emoliente, expectorante, antitusive, calmante și antiinflamatoare, planta are și calități terapeutice antihemoroidale imunostimulatoare, antiseptice care o fac un ajutor excelent în caz de boli dermatice, boli renale și genitale, afecțiuni bucale și oculare.

Formele de utilizare ale nalbei mari sunt variate, din ea se pot obține infuzii, macerate, pulbere, decocturi pentru gargare, inhalații, cataplasme. În caz de inflamarea căilor respiratorii, în infecțiile renale sau în tulburările gastro-intestinale se poate prepara un macerat la rece din nalbă mare.

Macerat din nalbă mare:

1 lingură de rădăcini uscate și măcinate de plantă se amestecă în 250 ml apă rece. Se lasă timp de 3-4 ore la macerat la temperatura camerei, după care se filtrează. În lichidul obținut se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu pentru evitarea iritațiilor stomacale. Se poate consuma, îndulcit sau ca atare, în 3 reprize pe zi.

Pentru afecțiunile respiratorii sau în caz de insomnii se poate prepara un sirop cu proprietăți emoliente, antivirale, antibacteriene și calmante.

Sirop din nalbă mare:

Se lasă la macerat 3 ore o cantitate de 5 g de rădăcini uscate în 100 ml apă rece. Se filtrează și se adaugă 150 ml de miere. Din siropul astfel obținut se consumă câte 1 linguriță la interval de 2 ore.

Nalba mare este folosită sub formă de gargară, băi de gură, cataplasme, băi de mâini și de picioare. Se pot face inhalații cu aburii de la decoctul de rădăcini pentru diverse afecțiuni dermatice, bucale și oculare. Cataplasmele se obțin din 2 linguri de frunze la 250 ml apă clocotită; se infuzează 15 minute și se aplică local în caz de boli de ochi. Au efecte calmante, ce domolesc durerile și atenuează iritațiile . Florile de nalbă mare se mai utilizează în scop cosmetic, amestecate cu mușețel, sunătoare și pătlagină preparate în infuzie concentrată. Se face un amestec dintr-o linguriță din această infuzie concentrată și pulbere de caolin pentru obținerea unei măști cosmetice pentru ten uscat și gras. Pe tenurile cuperozice se poate aplica o cataplasmă de flori proaspete, strivite.

Infuzie tonică pentru sănătatea vezicii urinare:

Se poate obține din părți egale de rădăcină de nalbă mare, răcovină, frunze de păpădie și frunze de urzică. Se beau 2-3 căni pe zi.

Nalba mare este un bun neutralizator al acidului gastric în exces, de aceea este un remediu eficace pentru ulcerul gastric. Și în acest caz se poate ingera de 3 ori pe zi macerat la rece.

Curiozități despre nalba mare…

„Cu mult înainte ca nalba mare să devină cunoscută și respectată ca plantă medicinală, era considerată o legumă rădăcinoasă delicioasă. Romanii, grecii și alte popoare antice o consumau în mod obișnuit. Francezii au fost cei care au făcut bezele moi din nalbă mare. Ei au fiert sucurile gelatinoase din rădăcină, le-au amestecat cu ouă și cu zahăr. Apoi, au bătut amestecul până s-a transformat într-o spumă ușoară și aerată. Aceste zaharicale dense, dulci și buretoase erau folosite adesea pentru a calma tusea și problemele digestive ale sugarilor.

De-a lungul timpului, extractele din plante au fost înlocuite cu gelatină și zahărul cu glucoză. Astfel, bezelele moi din nalbă-mare au devenit bezelele albe și gumoase care sunt sinonime acum cu taberele și grătarele în aer liber. Bezeaua moale din nalbă mare și echivalentul ei modern nu mai au nimic în comun azi, înafară de denumire.” (Rosemary Gladstar)

*marshmallow = (eng.) 1. nalbă-mare 2. bezea moale

Te invit să citești și Plante medicinale – Ghințura.

Mihaela Mușetescu