PĂTLAGINA – Planta de pus la rană

0
363

pătlagina

Pătlagina și proprietățile ei curative. Ce afecțiuni tratăm cu această plantă. Preparate din pătlagină. Note, însemnări, recomandări – Ziua îndrăgostiților.

Din bătrâni se povestește…

… că „iubirea, ca și lumina, nu rămâne ascunsă”. Astăzi este ziua iubirii. Va fi și pe 24 februarie. Iubirea este atât de importantă încât o sărbătorim de două ori în această lună. Dar, pentru noi, oamenii, ziua dragostei ar trebui să fie în fiecare zi, pentru că iubirea este cel mai înălțător sentiment. Iubire ne dă Dumnezeu în fiecare zi sub diverse forme: sănătate, ajutor, bunăstare, speranță. Iubire trebuie să le oferim și noi celor dragi întotdeauna, să nu irosim această emoție frumoasă, să ne amintim mereu că așa vom dăinui. Prin ea existăm, așa ne simt ceilalți. „Nu știu unde duce drumul meu, dar merg mai bine când te țin de mână”, când îmi ești alături, când mă încurajezi, când îmi ești călăuză, când mă iubești. Astăzi poate vei primi o floare, poate vei oferi un dar.

Când oferi un dar, gândește-te la cel care-l primește

Înainte să îl cumperi nu te gândi la tine, ci la ce vrei să-i spui persoanei care îl primește. Oferă-i ceva ce ar îndrăgi, ceva ce știi că își dorește sau are nevoie. Să vadă în el afecțiunea, aprecierea și faptul că îți pasă. Dragostea înseamnă și gesturi frumoase ce creează clipe sublime. De multe ori cuvintele, întărite și confirmate de fapte, sunt suficiente pentru a da naștere acestor momente.

„Dăruiește-i persoanei pe care o iubești: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce și motive pentru a rămâne.” Fii totul pentru cel drag prin sentimentul pe care i-l porți! Să-și dorească să te aibă alături, să fii cu el peste tot, să-i fii tot atât de util ca… o plantă sănătoasă. Pătlagina, de exemplu, e peste tot, gata să elibereze omul de rău, să extragă tot din el tot ce e toxic. Așa ar trebui să fie și iubirea. Astăzi, așadar, pătlagina.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Purificatoare a sângelui, perenă, erbacee, pătlagina (Plantago lanceolata, Plantago major, Plantago media) este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Este întâlnită pe marginea drumurilor, pe pajiști, în grădini, în poieni, în crăpăturile din asfalt, unde apare spontan, fără pretenții de lumină, umiditate, temperatură sau calitatea solului. Ea are în pământ un rizom scurt, cu multe rădăcini fasciculate. Tulpina floriferă are o formă cilindrică cu înălțimea de 10-50 cm. Are frunze fie lanceolate, fie ovale, cu nervuri ce se reunesc în vârf. Florile sunt grupate în spic cilindric, lung de 2-6 cm și au nuanța alb-gălbui. Înflorește din mai până în septembrie și se recoltează înainte de timpul înfloririi prin tăierea frunzelor (pe timp uscat) și smulgerea rădăcinilor.

Pătlagina – planta de pus la rană

Părțile utilizate în terapie sunt frunzele și rădăcinile (fără tulpina florală). Pătlagina este un adevărat dar, natura răspândind-o generos și abundent pentru ca toată lumea să se bucure de calitățile ei. Plantă de pus la rană, la propriu și la figurat, pătlagina are proprietăți terapeutice expectorante, emoliente, antiinflamatoare, antibronșitice, antiseptice, tonice, cicatrizante, astringente, antipruriginoase, fitoncide, imunostimulatoare, antifebrile și multe altele. Cataplasmele cu frunze proaspete puse pe zone cu abcese, herpes, tăieturi, răni, inflamații articulare au efecte calmante. Acestea se datorează efectului antihemoragic dat de conținutul bogat în vitamina K și în substanțe antibiotice.

Pătlagina face parte din cele mai eficiente leacuri contra tusei, frunzele ajută expectorația. Au efecte excelente în special în bolile căilor respiratorii (poți utiliza siropul de pătlagină). Infuzia ajută organismul care se confruntă cu ulcerul gastric și duodenal, intoxicarea sângelui; astm, bronșită, răgușeală, alergii, hemoroizi interni, diaree, retenție urinară, enurezis, ateroscleroză.

Infuzie din pătlagină:

Se pun 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de frunze uscate. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se ia câte o lingură la 2 ore.

Sirop din pătlagină:
 • 100 g frunze proaspete de pătlagină
 • 300 g zahăr
 • 250 g miere
 • 1250 ml apă

Frunzele bine spălate, tocate mărunt, amestecate cu zahărul și mierea se fierb în cantitatea de apă, la foc mic, până se obține un lichid cu o consistență groasă. Se lasă la răcit. După aceea se toarnă în recipiente din sticlă, care se închid ermetic și se păstrează la frigider. Se ia câte o linguriță, înainte de mesele principale, timp de 3 săptămâni.

Dacă ești amator de smoothie-uri, poți prepara o excelentă băutură energizantă din pătlagină, plina de savoare. Prin ea poți înlocui cu succes o gustare. Iată o sugestie de ingrediente de pus în blender!

Băutură energizantă cu pătlagină
 • 1 și 1/2 căni de suc de ananas
 • 1 mână de frunze proaspete de pătlagină
 • 1 banană

Poți prepara din pătlagină, la blender, un aperitiv savuros și sănătos.

Aperitiv cu pătlagină
 • 120 g frunze proaspete pătlagină
 • 50 g urzică proaspătă
 • 80 g ceapă
 • 50 g hrean
 • un praf de sare (după gust)
 • 1-2 lingurițe oțet
 • 2 ouă fierte
 • 40 ml smântână
 • 40 g frunze de păpădie (opțional)

Pătlagina, păpădia și urzica se opăresc, se adaugă restul ingredientelor, se amestecă totul în blender, iar din pasta obținută se fac tartine, care se servesc alături de ou fiert și smântână.

Alte afecțiuni în care este utilă pătlagina

Pătlagina este un remediu eficient și în stomatite, gingivite, conjunctivite, inflamații ale pleoapelor, în oboseală, stări de slăbiciune, în boli digestive. De asemenea, pătlagina este utilă în scăderea colesterolului, omoară bacteriile și micșorează tensiunea arterială. În ulcerul gastric se folosește pulberea din frunze uscate și măcinate fin. Semințele luate cu ceai de cicoare au efect în prevenirea formării pietrelor în litiaza renală și biliară. Semințele constituie și hrana păsărilor de colivie.

Din tinctură de pătlagină (100 g de frunze uscate puse la macerat în 1 l de alcool de 70 de grade timp de 24 de ore) se pot face comprese pentru tenul acneic. Cu tinctură se îndepărtează neplăcerile cauzate de înțepăturile de insecte sau se face gargară în caz de stomatită, laringită și alte infecții bucale. Poți folosi infuzia ca mască facială, compresă pe tenul bine curățat, timp de 10 minute.

Infuzia din pătlagină și anason (50 g frunze de pătlagină și 5 g fructe de anason la 1 l de vin fiert, infuzate 10-15 minute) este bună pentru cei ce suferă de flebită. Pătlagina conține multe vitamine (K, A, C, PP) și săruri minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, cupru, zinc).

Pe urmele înțelepților…

În limba suedeză, cuvântul lakeblad, care denumește pătlagina înseamnă „frunză de leac”. În germană i se spune „stăpânul drumului” (Wegerich), iar în latină „planta” înseamnă „talpă”. Într-adevăr, persoanele care străbat distanțe mai lungi pot pune în pantofi frunze verzi de pătlagină pentru a evita producerea rosăturilor. Pe vremuri, cei aflați la putere se temeau să nu fie otrăviți, iar pătlagina se afla printre plantele alese pentru protejarea ficatului de substanțe toxice.

În America, pătlagina nu exista înainte de venirea europenilor, ea le-a indicat băștinașilor prezența acestora și au numit-o „urmele pașilor omului alb”. Dioscoride Pedanios, medic, farmacolog și botanist grec, folosea pătlagina ca leac în inflamații, răni infectate și sângerânde. Prețuirea de care se bucură planta și ușurința procurării ei fac din pătlagină un leac eficace la îndemâna tuturor și un remediu uimitor cu multiple valențe.

Alte recomandări

Principalele 5 alimente pentru buna funcționare a căilor respiratorii sunt:

 • ghimbir
 • usturoi
 • turmeric (curcuma – pudră)
 • camfor comestibil
 • migdale

Include-le în alimentația ta, alături de pătlagină, fructe și legume și vei ține la distanță afecțiunile specifice sezonului rece. Ba, mai mult, îți vei întări sistemul imunitar și îți vei îmbunătăți starea de spirit.

Te invit să citești și Plante medicinale – Soc.

Mihaela Mușetescu