Plante medicinale – PELINUL – Efecte bune asupra aparatului digestiv

0
195

pelinPelin – Caracteristici generale – Preparate cu efecte benefice în diverse afecțiuni – Infuzie, ulei terapeutic, vermut – Istorie și tradiții – Însemnări despre amintiri, ce ne amintim și ce ne face fericiți

Note de primăvară…

Gustul bun este pe placul tuturor, totuși ce este bun pentru unul poate să nu fie la fel de bun pentru altul. Un lucru este cert, însă, gustul poate trezi amintiri în fiecare dintre noi. Senzațiile trăite în vacanța de la bunici, prima zi de școală, prima dată când te-au certat părinții, primul foc de tabără, excursia aceea la munte, prima oară când ai văzut marea și multe alte amintiri se pot trezi la viață savurând anumite alimente. Unele sunt atât de pregnante și imprimate în memoria ta că asocierea se face spontan și involuntar, chiar înainte de a le gusta. Marcel Proust avea brioșa, madelaine, cum îi spunea, care i-a reînviat amintiri bine aranjate și ascunse în memorie. Mircea Cărtărescu a descris în Solenoid un miros de dulciuri, pe care mama sa obișnuia să i le cumpere când era mic dintr-o anumită cofetărie.

Să speculăm mai des șansele la fericire

Fiecare dintre noi avem, așadar, brioșele noastre. Ne place să ni le amintim pe cele mai frumoase, dar fără să vrem ni le aducem aminte pe toate. Este bine să speculăm aceste șanse la fericire, bucurie și să zâmbim cât de des putem. Că râdem „de ce ne aducem aminte”, că încercăm să creăm un moment plăcut în prezent pe baza celor amintite sau că râdem de ceva actual, poate mai puțin contează. Este important să te simți bine.

Ia exemplul copiilor care se joacă, relaționează și se manifestă fără inhibiții. Fii liber, fii așa cum vrei tu! Noțiunea de „nu se cuvine” încape prea puțin în explicațiile pe care i le poți da unui copil. De ce? – te va întreba el. Am rămas de multe ori blocată în fața acestei întrebări. De ce nu? – îmi zic acum. Adaugă culoare, gust bun și savoare vieții tale, bea pelin doar dacă este cazul… 🙂

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Pelinul (Artemisia absinthium) este un arbust peren, cu rădăcina lemnoasă. Are tulpină înaltă de până la 1,5 metri, lignificată la bază și ramificată spre vârf. Frunzele sale sunt pufoase, verzi cu aspect alb-cenușiu, iar florile sunt galbene, grupate în capitule globuloase. Pelinul este larg răspândit la câmpie și la deal, unde poate fi întâlnit în poieni, prin culturi, la margine de drum, în livezi, zăvoaie sau șanțuri. Înflorește în lunile călduroase de vară, din iulie până în septembrie.

Pentru terapie se folosesc frunzele și vârfurile tulpinale înflorite (fără partea lemnoasă). Planta este bogată în substanțe chimice hrănitoare și eficiente în diverse boli cu care se confruntă organismul. Pelinul conține ulei volatil cu toți compușii săi, prezent cu precădere în flori și frunzele bazale. Pe lângă acesta, foarte importante și celelalte componente ale plantei, flavonoizii, rezinele, mucilagiile, acizii organici, vitaminele A, B, C, H, acidul folic, substanțele amare, acizii grași, taninurile, sărurile minerale (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, mangan, zinc, fier, cupru).

Pelinul are proprietăți antispastice, tonice, hemostatice, laxative, vermifuge. El stimulează secreția gastrică și are acțiune antiinflamatoare asupra mucoasei gastro-intestinale. Aceste caracteristici îi conferă eficiență în afecțiuni digestive, cum sunt gastritele hipoacide cronice, dischinezia biliară, durerile abdominale, indigestia, anorexia, precum și în alte disfuncții. Mai mult, pelinul este și un bun hipotensiv și febrifug, ceea ce implică rezultate bune după administrarea sa în caz de hipertensiune arterială, gripă, febră. Planta este folosită și dacă există tulburări ale menstruației sau probleme minore ale sistemului nervos. Pentru aceste tulburări se poate apela la infuzii obișnuite sau concentrate din pelin.

Preparate din pelin

  • Infuzie de pelin: Se toarnă 250 de ml de apă clocotită peste 1 linguriță de herba uscată și mărunțită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară și se beau 40 de ml cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
  • Infuzie concentrată de pelin: Se toarnă 500 de ml peste 3 linguri de vârfuri înflorite, se infuzează 10-15 minute și se strecoară. Se urmează o cură de o ceașcă în 3 dimineți consecutive pe lună, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, timp de 3 luni pentru o acțiune vermifugă.
  • Ulei terapeutic de pelin: În 250 de ml de ulei de floarea soarelui se adaugă 2 mâini de plantă uscată. Se macerează 6-7 săptămâni, agitând zilnic pentru o mai bună absorbție a compușilor benefici din plantă, după care se filtrează. Se administrează câte 10 picături de 3 ori pe zi pentru combaterea paraziților intestinali.

Din pelin se pot prepara diverse tincturi, macerate simple sau în amestec de plante, vin terapeutic, pulbere din herba uscată și măcinată sau în asociere cu roiniță și anason, ulei, precum și infuzii, uleiuri sau cataplasme pentru administrare cutanată. Este foarte apreciat și utilizat în industria alimentară, unde este folosit la prepararea vermutului (în germană pelinul se numește „werimuota”, de unde derivă „Wermut”) și la unele mâncăruri. Totodată intră în compoziția unor săpunuri, ajută la spălarea rănilor la animale, combate moliile, alungă muștele. Pentru zonele cu înțepături de insecte se pot aplica frunze proaspete.

Vermut din pelin:
  • pelin
  • lavandă
  • rozmarin
  • mentă
  • salvie
  • maghiran

Mod de preparare: Se iau părți egale din aceste plante și se amestecă. La 1 litru de vin alb se pun 50 de grame din acest amestec. Se lasă la macerat 8-10 zile, agitând zilnic conținutul. După ce s-a scurs perioada de macerare se filtrează și se depozitează în recipiente care se vor închide etanș. Se consumă câte un păhărel înainte de mese.

Atenție! Nu se recomandă consumul în sarcină și alăptare. Depășirea dozelor recomandate și prelungirea curelor fac ca planta să devină otravă, fiind toxică. De asemenea, cei cu maladii precum gastritele acute, colitele, ulcerele sau boli ale sistemului nervos nu trebuie să consume pelin.

Istorie și tradiții…

Pelinul este cunoscut și folosit ca plantă medicinală din perioada antică. Dioscoride o indica drept plantă care intră în compoziția cernelii care putea să protejeze cărțile contra rozătoarelor deoarece gustul amar al acesteia era exact ce trebuia să le țină la distanță. Tot el o recomanda pentru îndepărtarea și combaterea insectelor, iar Pliniu este cel care va dezvălui primul compoziția unui extract terapeutic din pelin.

Giovanni Battista Della Porta este cel care separă pentru prima dată, prin distilare cu vapori de apă, uleiul eteric de pelin. În Franța era folosit la fabricarea celebrului absint.
În practicile populare din zona Bucovinei, se obișnuia să se piseze frunze și flori proaspete de pelin peste care se adăuga apă, apoi se storceau pe o pânză curată și se lua câte o lingură de suc dimineața, contra frigurilor.

Te invit să citești și Plante medicinale – Curmalul.

Mihaela Mușetescu