Plante medicinale – PODBAL – Tonic respirator și renal

0
249

podbal

Podbal – Plantă medicinală pentru afecțiuni respiratorii, renale, genitale, biliare și nu numai. Preparate din podbal. Proprietăți și substanțe constituente. Note, însemnări și recomandări – Aranjează-ți armonios viața!

Note de primăvară…

Una dintre valorile importante ale vieții noastre este prietenia. Felul în care îți respecți și îți aduci prietenii aproape spune foarte multe despre tine. Mie îmi place să spun că prietenia este ca dragostea, necondiționată, spontană, sinceră, leală. Îmi plac prietenii care te înțeleg, cu bune și cu rele, care trec ușor peste stările tale mai neplăcute, care te acceptă și te iau așa cum ești. Îmi plac discuțiile în tihnă, explicațiile ample, îmi place să despic firul în patru alături de un prieten, întorcând o chestiune pe toate părțile. Cum vremea bună a venit, îmi place lenevitul de o oră-două la o terasă alături de un prieten de suflet, vorba lungă, fără grabă, în care să ne punem la curent cu experiențele trăite în timpul în care nu ne-am mai văzut.

Ce faci când „nu ai timp nici să respiri”

A avea un stil de viață mereu pe fugă, să nu ai „timp nici să respiri”, să nu te relaxezi decât când dormi nu este o opțiune durabilă. Orice lucru în exces dăunează, munca în exces, statul degeaba în exces, chiar și cititul non-stop te afectează. Trebuie să știi să le aranjezi pe toate armonios, să dedici câte o durată de timp fiecărei activități, muncă, plimbări, hobby-uri, astfel încât să eviți epuizarea fizică și intelectuală. Dacă ești foarte solicitat într-o perioadă trebuie să știi să îți iei o pauză, să-ți iei puțin timp pentru tine în care să faci numai ce îți place și te deconectează înainte să mergi mai departe cu munca sau cu acea activitate ce te solicită.

Chiar și în cursul zilei, pe măsură ce lucrezi, nu uita să îți acorzi minute de răgaz, pauze în care să te miști sau să stai jos, momente în care îți scoți ochelarii și îți odihnești privirea în natură sau în zare, lăsând gândurile să zboare. De asemenea, mesele principale sunt de mare importanță și protecția de virușii care sunt mai frecvenți în aceste perioade în care vremea este alternantă. Poate te ajută în acest sens și un antiseptic al aparatului respirator, o plantă numită podbal, cunoscută și ca brustur alb, brustur de râu, gușa găinii, limba vecinului etc.. Astăzi, podbalul…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Podbalul (Tussilago farfara) este o plantă erbacee, cu rizom cărnos, alb. Are tulpină roșiatică de 10-30 cm și flori galbene, cu miros plăcut, care apar înaintea frunzelor. Florile, grupate în vârf, se închide pe vreme urâtă și se apleacă spre pământ. Florile apar primăvara o dată cu ghioceii. Mai târziu, când florile se usucă, apar frunzele tulpinale, care sunt mici, și frunzele bazale, care sunt rotunde și crestate pe margine. Planta crește bine pe soluri umede și este întâlnită pe malurile râurilor, lângă izvoare, prin râpe, povârnișuri și șanțuri.

În scop medicinal se utilizează florile și frunzele, iar frunzele crude pot fi consumate și în salate sau supe. Planta conține componente chimice care ajută organismul, inulină, hiperină, steroli, taninuri, acizi organici și grași, urme de ulei volatil, insulină, mucilagii, principiu amar. De asemenea, podbalul abundă în săruri minerale, potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, cupru, zinc, fosfor. Toate aceste substanțe chimice îi conferă proprietăți terapeutice emoliente, antitusive, antiseptice, antispastice, expectorante cu acțiuni specifice în numeroase acțiuni ale căilor respiratorii.

Podbalul are efecte benefice în astm bronșic, bronșite cronice, emfizem pulmonar, laringite, faringite, răgușeală, bronșite tabagice, tuse uscată și tuse convulsivă. Pentru aceste tulburări se poate prepara o infuzie din amestec de flori și frunze uscate, care, în funcție de seriozitatea problemelor, poate fi simplă sau concentrată.

Infuzie de podbal:

Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 lingură cu vârf de flori și frunze de podbal uscate. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi cu înghițituri mici.

Infuzie concentrată de podbal:

Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 2-3 linguri de flori și frunze uscate. Se acoperă și se infuzează 15 minute, după care se strecoară și se îndulcește. Din această infuzie se consumă câte o lingură la interval de 2-3 ore.

În caz de tuse convulsivă și dureri de urechi se poate face o infuzie dintr-un amestec de plante în părți egale, podbal cu pătlagină, lumânărică, mușețel, mierea ursului, 2 lingurițe din acest amestec la 250 ml de apă clocotită.

Datorită proprietăților sale diuretice, depurative, tonice, antiinflamatoare, astringente, planta are acțiuni benefice în afecțiuni renale și genitale, dischinezie biliară, ulcer, colici, flebită, rahitism și afecțiuni dermatice (răni superficiale, tăieturi abcese, înțepături de insecte). Frunzele de podbal proaspete se pot zdrobi și amesteca în smântână proaspătă pentru a obține o cataplasmă. Aceasta este numai bună de aplicat pe zone inflamate în caz de flebită sau contuzii. Pentru fumători este de mare folos sucul din podbal proaspăt, 2-3 lingurițe în lapte sau în supă.

Din podbal se poate obține un sirop foarte bun pentru combaterea bolilor de plămâni, în special a gripei, guturaiului sau bronșitelor.

Sirop de podbal:

Se pun la macerat, în starturi flori, frunze și zahăr, iar recipientul se îngroapă în pământ timp de 8 săptămâni. După această perioadă, siropului din recipient se fierbe puțin. Apoi, se filtrează, iar din lichidul obținut se iau câte 1-2 lingurițe, dimineața și seara.

Tonic pentru aparatul respirator

Podbalul este foarte bun și pentru copii, mai ales pentru cei care suferă de probleme respiratorii recurente. Un amestec tonic pentru sistemul respirator care dă roade la o folosință mai îndelungată este următorul:

  • 2 părți semințe de fenicul
  • 2 părți măceșe
  • 2 părți roiniță
  • 2 părți inflorescență de trifoi roșu
  • 1 parte frunze de podbal
  • 1 parte flori de gălbenele
  • 1 parte frunze de lumânărică

Notă: Parte este orice unitate de măsură se dorește atât timp cât este aplicată în mod constant.

Din podbal se pot obține infuzii, cataplasme, dectocturi pentru uz extern, se pot face băi de picioare în caz de reumatism sau transpirație urât mirositoare, se pot prepara alifii, se pot face inhalații, eficiente în tratarea disfuncțiilor respiratorii. Frunzele pot fi consumate ca atare sau pot fi uscate și mărunțite pentru a servi în prepararea țigărilor celor ce vor să diminueze dependența de tutun.

Istorie și tradiții…

Originar din Asia, Africa și Europa, podbalul se folosește din cele mai vechi timpuri. Numele ei latin derivă din tussis, care înseamnă tuse și ago, care are înțelesul de „a îndepărta”. Podbalul a fost utilizat în medicina antică chineză, fiind folosit ca și calmant pentru tuse. Hipocrate folosea rădăcina amestecată cu miere ca leac pentru bolile de plămâni. Dioscorides, Pliniu sau Galen foloseau fumul plantei uscate ca remediu în respirația dificilă sau în tuse. Gladiatorii din Roma antică își oblojeau rănile cu frunze de podbal. În medicina românească tradițională a secolului al XIX-lea este menționată folosirea decoctului din flori și frunze ca având beneficii în maladii respiratorii, pulmonare și renale.

Te invit să citești și Plante medicinale – Leurda.
Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Urzica.

Mihaela Mușetescu