PUFULIȚA – Planta medicinală eficientă în afecțiuni hepatice și renale

0
208

Pufulița Epilobium angustifolium

Pufulița – Prezentare generală – Acțiuni și proprietăți – Preparate din pufuliță – Beneficiile terapiei naturiste – Păstrarea sănătății printr-un mod de gândire optimist

Recomandări și sugestii…

Se recomandă ca micul dejun să fie cea mai consistentă masă a zilei și trebuie luat în maximum două ore după ce ne-am trezit. Atunci putem include în meniu și o mare parte din doza zilnică recomandată de lipide (unt, de exemplu), precum și majoritatea glucidelor (din fructe crude, dulceață, compot sau din cereale dulci, dacă suntem amatori). Pentru o alimentație corectă și sănătoasă dieta variază de la om la om și este raportată la vârstă, grupa sanguină, starea sa fiziologică, caracteristicile fizice, zona geografică în care trăiește. Imunitatea trebuie crescută și întărită prin furnizarea de vitamine și minerale din alimente, prin activitate fizică cu efort bine dozat, prin eliminarea toxinelor, prin igienă și gândire optimistă.

Păstrarea sănătății – un mod optimist de a vedea viața

Din cauza nerespectării acestor recomandări putem ajunge la dezechilibre metabolice și la slăbirea sistemului imunitar. Terapia cu plante medicinale previne o plajă largă de afecțiuni. Plantele reușesc să creeze armonie între starea și energia individului și natură, pe lângă multe alte efecte pozitive specifice fiecărei varietăți în parte. Confortul psihic și un mod optimist de a vedea viața sunt esențiale pentru păstrarea sănătății. Un program riguros se impune în ceea ce privește și ora la care luăm masa și, mai ales, în felul în care ne facem cumpărăturile. Nu este indicat, de exemplu, să mergi flămând la magazin pentru că vei avea tendința să pui în coș multe alimente nesănătoase și multe produse perisabile, pe care nu vei avea timp să le consumi și care vor sfârși la gunoi. O plantă care ajută ficatul și procesele metabolice, dar nu numai, este pufulița.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Pufulița (Epilobium angustifolium) este o plantă erbacee, perenă cu tulpină dreaptă și cilindrică ce poate atinge 80-150 cm înălțime. Frunzele sale sunt dințate, lanceolate, au până la 10 cm lungime și nervuri proeminente pe fața inferioară. Florile sunt colorate de la roz-palid la fucsia, în funcție de specie. Sunt multe specii de pufuliță care pot fi folosite în fitoterapie: pufulița față-în-față (Epilobium montanum), pufulița de colină (Epilobium collinum), pufulița tetragonă (Epilobium tetragonum), răcitoaica (E. roseum), pufulița păroasă (E. hirsutum). Planta înflorește vara între iunie și august. Se poate întâlni pe terenuri argiloase și calcaroase cum sunt pădurile, crângurile, poienile, malurile apelor, lunci. Crește în toate regiunile țării.

Pufulița – Acțiuni și proprietăți terapeutice

În scop terapeutic se utilizează partea aeriană a plantei și rizomii cu rădăcini. Componentele sale chimice îi conferă proprietăți emoliente, mucilaginoase, astringente, hemostatice, decongestive, imunostimulatoare, mineralizante. Datorită conținutului biochimic bogat în flavonoide, saponine, ulei volatil, vitamina C, săruri minerale (fier, cupru, magneziu, zinc, potasiu, fosfor, mangan) planta este benefică în caz de afecțiuni hepatice și digestive, în prostatită, adenom de prostată, inflamații renale, tulburări de micțiune, sindromul intestinului iritabil. Pufulița este recomandată și în caz de probleme cutanate, astm, tuse convulsivă, sughiț și dereglări menstruale. În administrarea externă, pufulița tratează micozele și grăbește cicatrizarea rănilor.

Preparate din pufuliță

  • Infuzie de pufuliță: Peste o lingură cu vârf de plantă uscată (herba epilobii=partea aeriană) se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se infuzează un minut. Se beau 2 căni/zi, dimineața pe stomacul gol și seara cu o jumătate de oră înainte de culcare. Această infuzie are efect în afecțiuni hepatice.
  • Infuzie concentrată de pufuliță: Peste 1-2 lingurițe de plantă (1,5 g) se toarnă 150 ml de apă clocotită. Se infuzează 5-10 minute. Se beau 1-3 cești pe zi cu efect împotriva problemelor digestive.
  • Decoct de pufuliță: Se fierbe 5 minute o cantitate de 2 lingurițe de herba uscată în 250 ml apă rece, după care se infuzează un minut. Se ține o cură de 2 căni pe zi pentru ameliorarea afecțiunilor prostatei, vezicii urinare și rinichilor.

Grație proprietăților sale antiinflamatoare, decongestive și hemostatice, pufulița se poate folosi și sub formă de gargară în faringite, stomatite sau afte. Se utilizează pentru spălături și pe comprese în caz de plăgi sau contuzii. Pentru administrarea externă se prepară un decoct – se fierb 30 g de rădăcini într-un litru de apă. Toate părțile pufuliței sunt comestibile, ele pot fi consumate crude sau gătite. Din frunze tinere, boboci cruzi și flori se poate decora o salată. Tulpinile tinere, de asemenea comestibile, pot fi mâncate crude sau gătite, ele semănând la gust cu asparagusul.

Rădăcinile măcinate prăjite pot înlocui cafeaua. Cele recoltate primăvara se pot consuma crude sau fierte. De asemenea, din rădăcini uscate și măcinate se poate obține o făină ce se folosește în panificație, cu adaos de făină de grâu. Planta este exportată de către țara noastră, deși este puțin apreciată în terapie. Ea a fost mult mai folosită în anii 70 când existau mai puține preparate pentru tulburările de micțiune.

Atenție! Administrarea pe termen lung poate provoca apariția aritmiilor.

Beneficiile terapiei naturiste

Folosirea plantelor medicinale proaspete în terapie nu este recomandată decât dacă știm sigur că respectiva plantă nu a fost contaminată de produse nocive, cum ar fi gazele, stropiri chimice, apă murdară, îngrășăminte artificiale și alți factori poluanți. Dacă aveți siguranța lipsei acestor factori nocivi puteți folosi planta proaspătă, însă întotdeauna în cantitate mai mică decât cea uscată. Pentru eficacitatea oricărei terapii alternative este necesară adoptarea unui stil de viață sănătos.

În orice afecțiune, autodiagnosticarea poate fi riscantă, de aceea este necesar un sfat de personalizat de specialitate. De asemenea, înainte de a utiliza orice plantă medicinală pe care o culegeți singuri, trebuie să vă asigurați că ați identificat-o corect. Este bine să nu uităm că „natural” nu înseamnă neapărat bun și că există substanțe naturale foarte toxice în multe plante (unele plante seamănă cu altele și pot fi lesne confundate). Nu trebuie trecute cu vederea nici posibilele efecte adverse, de aceea, cei predispuși la alergii este bine să înceapă cu o cantitate mică. Remediile din plante nu trebuie luate fără întrerupere, iar cataplasmele și compresele trebuie utilizate, de asemenea, cu pauză.

Te invit să citești și Plante medicinale – Aloe Vera.
De asemenea, găsești articole interesante la rubrica Stil de viață.

Mihaela Mușetescu