Plante medicinale – ROINIȚA

0
253

roinițaRoinița – calmant pentru sistemul nervos și pentru aparatul digestiv – Tratează multe afecțiuni – Are proprietăți antibacteriene – Stimulează pofta de mânare – Ajută memoria – Este recomandată în caz de vertij

Din bătrâni se povestește…

… că prânzul este floarea zilei al cărei boboc este micul dejun. Mulți dintre noi sărim prima masă a zilei, dorim ca floarea să înflorească prin magie, parcă, fără boboc, adică să ne luăm energia din nimic. Vitaminele și substanțele hrănitoare să intre în corp din neant și cheful de muncă și viață să vină fără ca noi să ajutăm organismul. Motivele sunt diverse, cel mai des invocându-se lipsa de timp. Este doar o scuză deoarece lângă cafea, fierbe și un ceai, lângă ceai și niște ouă, câteva felii de pâine prăjită, unt, brânză, măsline, gem, miere sau dulceață și ai un mic dejun îndestulător. Femeile care țin dietă nu trebuie să uite de prima masă sau să sară intenționat peste micul dejun. Ele au opțiunea smoothie-urilor din fructe, legume sau ierburi verzi. Shake-urile sunt sănătoase pentru aspectul tenului, împotriva celulitei și pentru a-i oferi energie organismului în timpul regimului alimentar.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

Interesant este și de unde vine acest obicei de a elimina micul dejun, bazându-ne pe o gustare la 9 sau 10 dimineața, formată din covrigi și produse de patiserie. Acestea consumate pe termen lung nu mai hrănesc corpul, ci au un efect contrar. Mai este și moda, colegul de serviciu cumpără mai mulți covrigi și îi servește și pe ceilalți.  Azi cumpără el, mâine altul, poimâine tu… Plus că intervine și comoditatea, e mult mai ușor (și rentabil, poate) să-mi iau câteva pateuri, să le mănânc în grabă și gata, mi-am potolit foamea. Mi-am păcălit-o, mai bine zis. Și nu uita de somn! Este important să dormi bine și suficient! O plantă care ajută memoria, îmbunătățește calitatea somnului, are o acțiune echilibrantă asupra psihicului și ajută stomacul, bună și pentru cei mici și pentru cei mari, este roinița.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Roinița (Melissa officinalis) este o pantă perenă, cu tulpină verde, subțire, fragedă, moale, apoasă, în patru muchii, ramificate, înalte de 30-80 cm. Are frunze ovale și flori în nuanțe roz, liliachii, gălbui sau albe pur și simplu. Înflorește între iunie și august, crescând spontan în poieni, pajiști, păduri de stejar. Fiind sensibilă la ger, în scopuri medicinale este cultivată în spații și grădini protejate. Părțile utilizate sunt frunzele. La plantele cultivate, recoltarea se face și de 4 ori pe an.

Substanțe active și proprietățile terapeutice ale roiniței

Substanțele active din punct de vedere chimic prezente în roiniță sunt uleiul eteric, taninurile, saponozidele, rezinele, mucilagiile, acizii organici, carotenul, principiile amare. Planta are multe substanțele minerale și vitamina C. Aceste substanțe au proprietăți terapeutice multiple, cum ar fi cele stomahice, antispasmodice, anticolitice, antidiareice, antivirale, cardiotonice, sedative, tranchilizante, antiseptice, antibacteriene, cicatrizante. De asemenea, planta previne greața și stimulează pofta de mâncare. Este utilizată în industria parfumurilor. În industria alimentară se folosește pentru aromatizarea și condimentarea diverselor meniuri și compoturi. Roinița este o specie meliferă foarte importantă. Frunzele sale proaspete servesc la frecarea stupilor pentru atragerea roiurilor de albine.

Ceaiuri tonice pentru îmbunătățirea memoriei și pentru alte afecțiuni

Uleiurile volatile din roiniță calmează sistemul nervos și aparatul digestiv. Contra spasmelor și colicilor intestinale, a gastroenteritei, a viermilor intestinali, în colite cronice, dureri de cap, migrene, vertij sau în caz de dereglare a ciclului menstrual se consumă roiniță în infuzie.

  • Infuzie din roiniță: Peste 1 linguriță de frunze uscate se adaugă 200 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Se beau 2 căni pe zi, după primele două mese principale.

Pentru îmbunătățirea memoriei, în tulburări respiratorii sau insomnii se consumă o infuzie mai concentrată.

  • Infuzie concentrată din roiniță: Peste 30 g de frunze uscate se adaugă 1 litru de apă clocotită. Se acopere, se infuzează 10 minute, se strecoară și se beau 3 cești pe zi.

În caz de surmenaj, migrene, amețeli, somnolență, catar pulmonar, astm bronșic poți prepara un tonic eficient dintr-un amestec de plante, în cantități egale.

  • roiniță
  • lămâiță
  • tei (flori)
  • mentă

Se adaugă 200 ml de apă clocotită peste amestecul din plante. Se infuzează timp de 10-15 minute, se strecoară și se consumă 1-2 căni pe zi. Îți poți prepara o băutură rece din această infuzie, adăugând câteva cuburi de gheață, o felie de lămâie și câteva frunze verzi de mentă.

Roinița – cataplasme, tincturi, vinuri terapeutice

Din roiniță se mai pot prepara tincturi, vinuri terapeutice, ape curative. Uleiul eteric se folosește cu rol sedativ, se pun 4-6 picături pe cuburi de zahăr. Frunzele proaspete pot fi mestecate (ca guma), ele îndepărtând mirosul neplăcut al gurii cauzat de carii, boli de stomac sau de plămâni. Extern, melisa (roinița) se folosește sub formă de cataplasme cu infuzie (2-3 lingurițe de plantă la 250 ml apă clocotită), având efect cicatrizant, antiseptic și calmant pentru diverse răni sau inflamații. Frunzele proaspete puse la frunte calmează nervii sau puse pe zonele înțepate de insecte calmează mâncărimea.

Un ceai pentru colici, bun pentru toți, de la mic la mare, se poate prepara astfel:

  • 3 părți frunze de roiniță
  • 2 părți flori de mușețel
  • 1 parte semințe și frunze de mărar

Infuzia se prepară dintr-un litru de apă clocotită și 4-6 linguri de amestec de plante uscate. Se acoperă și se infuzează timp de 30 de minute, după care se filtrează. Sugarilor care suferă de colici li se dau 1-2 lingurițe de ceai înainte de alăptare. Adulții care suferă de probleme digestive pe fond de stres pot bea cât este nevoie. (R.G.)

Pe urmele înțelepților…

„Roinița e regină pentru creier, întărind memoria și alungând cu forță melancolia din trup”. Astfel credea John Evelyn, un renumit fitoterapeut al secolului al XVII-lea. Numele ei latinesc melissa derivă din melisso-phyllon, care în grecește înseamnă „frunza albinelor”. Paracelsus a denumit roinița „elixirul vieții” pentru că printre afecțiunile tratate de ea se numără bolile cardiovasculare și infecțiile virale și bacteriene. Dioscoride o folosea pentru „a îndulci starea de spirit” datorită efectului ei benefic în depresii și anxietate, inclusiv în „durerile de suflet”. Despre plantă se spune că dă ani vieții, Llewelyn, un prinț din Glamorgan, a trăit 108 ani și a băut zilnic ceai de roiniță.

Te invit să citești și despre Plante medicinale – Coada-șoricelului.

Mihaela Mușetescu