Salvia – Planta celor o mie de virtuți

0
415

salviaSalvia – „Planta celor o mie de virtuți”. Prezentare, substanțe componente, proprietăți. Preparate din salvie. Note, însemnări, recomandări – Importanța zăpezii în anotimpul rece.

Din bătrâni se povestește…

… că o vorbă bună poate încălzi trei luni de iarnă. Înțelegerea, armonia, comunicarea și iubirea sunt cele mai bun leacuri pe care omul le poate da sau primi. Chiar dacă privim lumea din unghiuri diferite, de multe ori o vedem la fel pentru că rezonăm cu cel de lângă noi și avem înclinații comune. Nu întâmplător unii oameni au ajuns pe drumul nostru sau noi pe al lor. Ei au venit pentru că procesul nostru de evoluție n-ar fi complet fără ei, desăvârșirea noastră umană ar fi imposibilă fără sprijinul lor. Asemenea și noi, în viața lor, completăm,  înlesnim mersul bun al lucrurilor, creăm situații favorabile, le colorăm lumea.

Natura – În ton cu felul nostru schimbător

Astfel de oameni au ajuns la noi sub imperiul lui „trebuie”, pentru că așa e să fie. Tot așa este și cu anotimpurile, ele trebuie să se deruleze cum le-a lăsat Dumnezeu, cu caracteristicile specifice fiecăruia în parte. Vara cu mult soare, iarna friguroasă, cu zăpadă și temperaturi scăzute. Zăpada este o sursă de sănătate, iar aerul rece al iernii poate fi binefăcător dacă nu se fac excese. Zăpada purifică aerul, care are cu 30% mai mult oxigen decât în timpul verilor caniculare. De la o vreme, natura, parcă în ton cu felul schimbător al nostru, tinde să ne ofere diversitate, parcă inversând normalitatea, firescul așa cum îl știm de generații. Sunt zone pe glob în care nu ninge sau zone în care nu plouă, dar noi avem din toate. Plantele care cresc aici urmează un proces de creștere ce nu poate fi răsturnat.

Așadar, să ne dorim să fie iarnă pentru culoarea albă a zăpezii care conține toate culorile spectrului vizibil. Zăpada poate calma tensiunile emoționale. Să ne dorim zăpadă pentru energie, să ne dorim temperaturi normale în fiecare anotimp pentru mersul firesc al naturii. Zăpada îmbunătățește circulația, mai ales atunci când îți freci mâinile și fața, iar aerul rece menține tinerețea și frumusețea. Mersul prin zăpadă revitalizează organismul, accelerează metabolismul, previne un spectru larg de afecțiuni. Tot astfel cum o face și „planta celor o mie de virtuți”, cum am aflat că numeau romanii salvia.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Salvia (Salvia officinalis) este un subarbust aromatic, melifer, peren, care are în sol un rizom lignificat (transformat în lemn), ramificat. Tulpina plantei este înaltă de 40-80 de cm, lemnoasă la bază, ramificată și păroasă în partea superioară, colorată în verde-cenușiu. Frunzele au diverse culori, unele sunt argintii, altele alb-cenușii, sunt pufoase, fin dințate, cu nervuri proeminente și au formă de vârf de lance (lanceolate). Florile sunt grupate câte 6-12 în inflorescențe situate în vârful tulpinilor și sunt colorate fie în albastru-violaceu, fie în roz.

Se dezvoltă între lunile mai și septembrie, sub razele solare, în soluri bine drenate. În țara noastră este întâlnită pe terenuri adăpostite de vânt și ger, în regiunile dobrogene, în Muntenia, Oltenia, Banat, în grădini și parcuri. Pentru a o feri de îngheț trebuie să o acoperi cu ramuri de brad. În lume, există peste 750 de specii de salvie, majoritatea medicinale. Părțile utilizate sunt frunzele și partea aeriană nelignificată, care se recoltează înaintea perioadei de înflorire.

Salvia – substanțe componente și proprietăți

Substanțele benefice pe care le conține salvia sunt: ulei volatil, tanin, rășini, principii amare, substanțe estrogene, flavone; vitamina C, vitamina B1, săruri minerale (magneziu, calciu, potasiu, fosfor, zinc etc.); enzime, saponine, acizi organici. Are proprietăți multiple printre care cele antiastmatice, expectorante, antitermice, antinevralgice, antispastice, tonic-amare, digestive, sedative, calmante, antiseptice, antibiotice, antiinflamatoare, cicatrizante.

Datorită substanțelor active din uleiul eteric (volatil) ceaiurile și tincturile din salvie au efecte favorabile asupra circulației sanguine, prevenind infarctul. De asemenea, se recomandă în caz de afecțiuni ale măduvei spinării, afecțiuni glandulare; balonări, spasme intestinale; amigdalită, faringită, gingivită, stomatită; astm, bronșite cronice, diabet zaharat, varice, ulcer varicos. Este benefică în afecțiuni renale și ale ficatului. Fiind un bun tonic, combate nervozitatea, astenia, depresia.

Preparate terapeutice din salvie

Preparatele din salvie măresc digestibilitatea mâncărurilor grase, normalizează respirația, omoară bacteriile și virușii. Ele au acțiune purgativă, ajută în detoxifierea organismului (depurativ), previn căderea părului. Tinctura ajută în menopauză, rărind bufeurile și diminuând transpirația. Se recomandă câte o linguriță de tinctură, diluată în apă, de 3 ori pe zi pe stomacul gol. Efectele terapeutice se vor vedea după o lună de cură. Ceaiul rece, băut de mai multe ori pe zi, oprește transpirația nocturnă la bolnavii de tuberculoză.

Infuzie de salvie:

Peste 1-2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite se pun 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat într-un vas acoperit 5-10 minute. Se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale.

Tinctură din salvie:

20 g frunze uscate și mărunțite la 100 ml de alcool de 70 de grade. Se pun la macerat timp de 15 zile. Se consumă diluată în apă.

În caz de dischinezie biliară, infuzia se face dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Cantitatea se va bea puțin câte puțin pe parcursul unei zile. Pentru afecțiuni hepato-biliare și diabetice se recomandă salvia în decoct.

Decoct din salvie:

Se adaugă 1 lingură de frunze uscate și mărunțite peste 250 ml de apă. Se fierbe amestecul timp de 10-15 minute. Se beau 1-2 căni pe zi.

Rețetă de soluție pentru gargară, eficientă în durerile de gât:
  • 1 lingură de frunze uscate de salvie
  • 1-2 linguri sare
  • 1 linguriță pudră de rădăcină de gențiană
  • 1 vârf de cuțit de boia iute (opțional)
  • 1/2 cană de oțet de mere

Mod de preparare: Peste salvie se toarnă o jumătate de cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 30-45 de minute. Se strecoară și se adaugă în soluția obținută sarea, pudra de gențiană, boiaua. Totul se amestecă până la dizolvarea completă, apoi se toarnă oțetul. Se amestecă totul, iar cu preparatul obținut se face gargară cu două linguri la interval de o oră. Nu se înghite.

O altă soluție bună pentru răceli însoțite de dureri în gât include echinacea, plantă eficientă în sezonul rece. Cum se prepară o astfel de soluție-spray? Iată rețeta:

  • 2-3 linguri de frunze uscate sau proaspete de salvie
  • 1-2 linguri de tinctură de echinacea
  • 1-2 picături de ulei esențial de mentă
  • 1 lingură de miere (opțional)

Mod de preparare: Se toarnă o cană de apă clocotită peste salvie, se acoperă. Se lasă la infuzat pentru 30 de minute, după care se strecoară. Trei sferturi de cană se amestecă cu restul ingredientelor. Se lasă la răcit, apoi se pune într-un recipient cu pulverizator. Se pulverizează în gură sau gât de 2-3 ori pe zi.

Salvia în cosmetică

Salvia se folosește în compoziția produselor de îngrijire a pielii, având proprietăți astringente ideale pentru tenul mixt și gras. În industria cosmetică se folosește ca ingredient pentru deodorante, săruri de baie, pudră pentru corp, produse de gomaj, loțiuni tonice, soluții pentru păr.

Este un ingredient de bază în gastronomie, condimentând mâncărurile mai grase cu aroma sa dulce-acrișoară. Se folosește la prepararea cărnii, în sosuri. Se poate adăuga peste brânzeturi împreună cu alt tip de verdeață. Salvia are și câteva contraindicații, ea poate afecta calitatea și cantitatea laptelui matern. În cazul diabeticilor dependenți de insulină, se recomandă supravegherea glicemiei dacă se face o cură cu salvie.

Pe urmele înțelepților…

Grecii o numeau „iarba sfântă” și „panaceu universal pentru toate bolile”. Un proverb antic notează faptul că „omul nu poate să moară dacă are salvie în grădină”. Cărțile vechi vorbesc despre faptul că însăși Maica Domnului ar fi botezat această plantă salvie (=salvare) întrucât, atunci când a fost nevoită să fugă cu pruncul Iisus din calea mâniei lui Irod, care poruncise să fie omorâți toți bebelușii, s-a acoperit cu frunzele sale dese, care au ascuns-o vederii soldaților. Se spune că atunci Fecioara ar fi dat putere salviei să vindece orice boală, salvându-i pe cei ce o vor folosi.

Te invit să citești și Plante medicinale – Ciuboțica-cucului.

Mihaela Mușetescu