Sânziana galbenă – Alternativa la cafea – Plante medicinale

0
234

sânziana galbenăSânziana galbenă – Prezentare generală – Acțiuni și proprietăți – Preparate – Înlocuitor al cafelei – Cheag pentru lapte și alte întrebuințări – Însemnări de primăvară – Mindfullness

Note de primăvară…

Tot mai des auzim de mindfullness, o metodă de dezvoltare personală, care presupune observarea conștientă și atentă a ceea ce se întâmplă în noi și în jurul nostru. Este un exercițiu care presupune o explorare interesată și intenționată a momentului actual, a trăirilor noastre, a oamenilor, a naturii, a obiectelor. Are ca scop principal detașarea de gândurile și situațiile stresante ce afectează calitatea vieții. Când mâncăm sau luăm ceaiul putem simți gustul alimentelor, putem observa forma lor, putem încerca noi combinații și rețete, putem face conversații plăcute în timp ce luăm masa, putem fi prezenți, cu mintea acolo, nu la programele TV sau, în niciun caz, în fața computerului.

Mindfullness – explorarea momentului pe care-l trăiești

Chiar dacă mintea ta este la altceva, poți încerca, ori de câte ori poți, să o aduci la activitatea pe care o desfășori, la mersul cu autobuzul, la exercițiul de la sală, la peisajul și oamenii din jur în timpul plimbării, la lectura din acel moment, la jocul unor copii, la tot ceea ce trăiești. Concentrează-ți atenția asupra acțiunii în sine, observă și participă fără să judeci, fără să analizezi, fără să emiți ipoteze sau concluzii. Observă acțiunea, dar și ce se întâmplă în interiorul tău când faci acest lucru, ce îți produce încântare, plăcere sau ce te indispune și nu ai mai vrea să experimentezi. Mai mult decât atât, fă ceea ce ți-ai propus, plimbare, sport, lectură, timp cu cel mic, alimentație sănătoasă, nu te abate de la planul tău și toate acestea îți vor aduce satisfacție și bună-dispoziție.

Pe mine, una, să nu-mi țin cuvântul dat mie, în primul rând, știu că mă supără tare și-mi scade cheful de alte planuri, ca să spun doar atât. Ce folos are să-ți spui sau să le spui altora că începi dieta și tu să mănânci la fel de nesănătos ca înainte, de exemplu? Întâi de toate cu tine ai discuția și abia apoi cu ceilalți. Ție însăți/însuți îți dai explicații, în primul rând.
Că tot am menționat dieta, o plantă bună pentru detoxifiere este sânziana galbenă sau drăgaica. Se apropie sezonul înfloririi, nu o rata!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Sânziana galbenă (Galium verum, Galium mollugo, Galium aparine) este o plantă erbacee cu tulpină dreaptă, cilindrică. Poate atinge înălțimi de până la 100 cm. Prezintă în sol rizomi subțiri și ramificați și rădăcini adventive (care se dezvoltă pe diferite părți ale plantei). Frunzele sunt ascuțite, subțiri, lineare, dispuse câte 8-12 în verticile, la fiecare nod. Face flori plăcut mirositoare, galben-aurii sau albe. Înflorește între lunile mai și septembrie. Popular se mai numește și drăgaică, floarea Sfântului Ioan, smântânică, asprișoară (are frunzele păroase pe fața inferioară), beteala reginei. Poate fi întâlnită pe pajiști aride, în poieni și tufișuri, pe fânețe, la marginea drumurilor, pădurilor și a căilor ferate.

Sânziana galbenă – Utilizarea terapeutică

Galium aparine este denumirea botanică a turiței, iar Galium verum este drăgaica. În scop terapeutic se utilizează vârfurile părții aeriene, care au o mireasmă puternică de miere. Recoltarea se face în timpul înfloririi, mai ales în luna iulie. Se usucă la umbră, în strat subțire. Planta conține compuși biochimici cu rol benefic pentru organism, cum sunt glicozidele (asperulină, luteolină, quercetină), taninuri, acizi orgainici (citric, clorogenic), enzime de închegare a laptelui, coloranți galbeni și roșii, săruri minerale. Toate aceste componente conferă plantei proprietăți astringente, cicatrizante, vulnerare, antiinflamatoare, sedative, sudorifice, depurative, diuretice, colagoge, aromatizante, aperitive.

Sânziana galbenă – decoct

Proprietățile sale astringente, vulnerare, antiinflamatoare și cicatrizante fac din sânziană o plantă indicată pentru afecțiuni dermatice și boli cutanate. Astfel, tratează eczeme, acnee, erupții tegumentare, furuncule, ulcerații, răni și alte plăgi. Pentru diferite probleme ale pielii, precum și pentru dureri reumatice se poate prepara decoct, suc proaspăt, unguent. Se poate presăra pulbere din frunze și flori uscate și măcinate direct pe zona afectată.

  • Decoct de sânziană: Se fierbe timp de 15 minute o cantitate de 60-100 g de plantă uscată și mărunțită într-un litru de apă rece. Se strecoară și se aplică sub formă de spălături sau băi locale.

Infuzie de sânziană și alte preparate

Sânziana are proprietăți terapeutice sedative, antispasmodice în afecțiuni neurovegetative (insomnie, epilepsie, isterie, vertij, nevroze), sudorifice, aperitive, diuretice, depurative, colagoge. Acestea o recomandă în boli ale sistemului nervos, în boli renale și genitale. Elimină nisipul, calculii și elementele toxice din rinichi și vezica urinară, este folosită în afecțiuni ale uterului, are efecte afrodisiace. Ajută în boli digestive, curăță ficatul și pancreasul de toxine, este remediu pentru icter și calculoză biliară.

Mărește secreția glandelor sudoripare, reglează circulația sângelui, intră în terapia bolilor de metabolism (anemie, obezitate). Se administrează sub formă de pulbere, infuzie simplă sau infuzie obținută din amestecul cu alte plante. Ceaiul de sânziene se mai folosește și în cazul unor tulburări ale sistemului limfatic. Este și leac pentru junghiurile intercostale.

  • Infuzie de sânziană galbenă: Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste 15-20 g de vârfuri înflorite (plantă uscată). Se infuzează 10-15 minute și se beau 1-2 ceaiuri/zi.
  • Infuzie din amestec de plante – sânziana galbenă+splinuță+urzică moartă: Se toarnă 250 ml de apă clocotită peste 1 lingură din acest amestec de plante. Se infuzează 2-5 minute și se consumă 3 căni/zi în special în boli renale și genitale.

Înlocuitor al cafelei și cheag pentru lapte

Sânziana galbenă este un înlocuitor excelent al cafelei. Din fructele și rădăcinile sale se prepară un surogat de cafea, fără cofeină, desigur, mult mai sănătos. Tradiția spune că florile sale, puse la ferestre sau pe acoperișul casei, aduc noroc. Planta este folosită și la închegarea laptelui datorită enzimelor pe care le conține, precum și pentru colorarea naturală  a anumitor brânzeturi.
Drăgaica-albă (Galium album) are proprietăți calmante (similare cu cele date de tei), diuretice, antispasmodice, antidiabetice și previne obezitatea.

Stimularea imunității…

Un sistem imunitar sănătos previne instalarea multor boli. De aceea, este important să știm cum îl putem ajuta și îmbunătăți. Pentru stimularea sistemului imunitar puteți consuma o infuzie de ghimbir cu suc de lămâie și miere.

Infuzie de ghimbir cu suc de lămâie și miere

Se toarnă apă clocotită peste ghimbir. Se adaugă sucul de lămâie. După ce s-a mai răcit puțin, adăugați mierea. Mierea își schimbă proprietățile și gustul în contact cu apa clocotită. Așadar, așteptați ca apa să se răcească ușor.

De asemenea, sucul proaspăt de lămâie sau limetă, fructele și legumele cât mai colorate și bogate în vitamina C întăresc imunitatea. Cerealele, produsele lactate, semințele, fasolea, lintea, tofu (soia), quinoa, usturoiul sunt alimente cu rol în combaterea infecțiilor și fortificarea sistemului imunitar. Ca tonic general, introduceți în dietele dvs. polen de albine, care este un antibiotic natural, numai dacă nu aveți alergie. Cel care nu are alergie la miere, nu are nici la polen, dar este mai bine să faceți un test.

Probioticele sunt bacterii benefice, care se iau de regulă pentru refacerea echilibrului tractului digestiv (mai ales când este necesar tratamentul cu antibiotice). Înainte de toate trebuie să știi că multe astfel de bacterii bune le poți primi de la produsele lactate, mai ales de la iaurt, sana, lapte bătut, ayran, kefir și alte alimente lactate produse prin fermentarea laptelui.

Eu îți doresc sănătate! Doamne ajută!

Te invit să citești și Plante medicinale – Ungurașul.

Mihaela Mușetescu