Plante medicinale – SCHINEL

0
182

SchinelSchinel – recomandări, proprietăți și alte sfaturi utile – Ceaiuri și tincturi preparate din această plantă – Opinii ale unor fitoterapeuți celebri

Note de vară…

E vremea vacanțelor, a călătoriilor, departe sau aproape de locurile în care ne aflăm de obicei, și suntem plini de entuziasm că vom mai bifa în jurnalul nostru încă un loc pitoresc, încă o aventură, încă o experiență. Înainte să-ți setezi un punct de pe Glob unde vrei să ajungi anul acesta, trebuie să știi că vacanța este, în primul rând, o stare de spirit. Vacanța e mai mult decât o destinație, vacanța înseamnă relaxare, încântare, dorința de a experimenta, nu de a veni cu dublul bagajelor de la plecare sau de a afișa multe poze pe rețelele sociale.

În concediu, trebuie să te simți bine, să savurezi locul cu ochiul liber, nu prin lentila aparatului foto non-stop. Câți dintre noi privesc marea în larg minute în șir, fără să pună grăbiți mâna pe telefon pentru a imortaliza un moment, o pasăre în zbor, copilul care se bălăcește sau prietenii care beau un cocktail? E atât de deconectant să privești marea și atât! Să te uiți în zare, fără un gând precis, cu mintea liniștită! Simți cum te detensionezi, simți o pace rară, eu pentru asta merg la mare și la munte. Muntele înverzit vara îți ia orice nervozitate sau posibilă anxietate.

Doar emoție și armonie pure. Astea sunt așteptările mele de la vacanță, un fel de detoxifiere de gânduri amare, ce apar inevitabil trăind printre betoane. Mă supăr la semafor, mă enervez la coadă la magazin dintr-un fleac, mă deranjează vecinul cu o întrebare inoportună. Vacanțele mele sunt despre confort mental și mai puțin despre provocare. Adrenalina o las altor experiențe, în vacanță vreau descoperiri cuminți pe care să le trăiesc cu o atitudine relaxată. Planta de astăzi este și calmantă, și detoxifiantă, și cu un nume ușor sălbatic. Despre schinel, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date” – Schinel – Proprietăți și acțiuni

Schinelul (Cnicus benedictus) este o plantă erbacee, a cărei înălțime poate atinge un metru. Are tulpina în cinci muchii, ce prezintă peri verzi sau roșu-brun și frunze alungite, sub formă de lance, cu nervuri albe și marginea dințată. Înflorește între iunie și august și face flori galbene sau verde deschis. Crește spontan în soluri umede, nisipoase și are nevoie de soare din belșug pentru a se dezvolta.

În scop terapeutic, se folosesc inflorescențele, frunzele și lăstarii tineri, ce conțin substanțe bioactive eficiente în prevenirea și tratarea multor afecțiuni. Pe lângă vitamine și săruri minerale, schinelul conține ulei gras, ulei eteric, acizi organici, mucilagii, substanțe amare, flavonozide, glicozide, taninuri, lactonă. Proprietățile sale terapeutice eupeptice, tonic-amare, vermifuge, stimulente, antihemoragice, sedative (pentru dureri reumatismale), febrifuge, sudorifice, diuretice, depurative îl indică drept leac potrivit în caz de afecțiuni digestive, disfuncții respiratorii, oboseală, slăbiciune generală, reumatism, anemie.

Schinelul sau scaiul binecuvântat calmează tulburările digestive, redă apetitul, este eficient în indigestie, stimulează secrețiile gastrice, elimină gazele intestinale, stimulează sistemul nervos. Folosit extern, este un bun antiseptic, antifungic, antibiotic, dezinfectant și cicatrizant, ameliorând substanțial arsurile, rănile, edemele, degerăturile, zona zoster, ulcerul varicos. Este bine să consultați un terapeut înainte de a-l include în dietă, are câteva contraindicații, dintre care evitarea folosirii lui de către bolnavii cu afecțiuni renale, femeile însărcinate și persoanele alergice la plantă.

Preparate naturiste cu schinel

Din schinel se obțin diverse preparate naturiste cu efect în afecțiunile menționate mai sus. Se prepară infuzii, decocturi, tincturi, creme. Se pot face spălături, băi calde sau se pot pune cataplasme pe afecțiunile cutanate. Pulberea din frunze uscate și măcinate se poate aplica direct pe rană.

  • Infuzie de schinel: Se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă uscată. Se infuzează acoperit 10 minute. Se consumă câte un sfert de cană cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
  • Tinctură de schinel: Se folosesc 20 g plantă la 100 ml de alcool de 70 de grade. Se macerează o săptămână, agitând recipientul. Se iau 40 de picături diluate în apă de-a lungul unei zile.
  • Decoct concentrat pentru uz extern: La un litru de apă se pune un pumn de frunze proaspete. Se fac băi de șezut de două ori pe zi în caz de hemoroizi.

Origine și utilizare tradițională

Numit popular și șofran sălbatic, scai binecuvântat, iarbă amară, ciulin sfânt, schinelul este o plantă originară din India, de unde a fost adusă în Europa în secolul al XV-lea. Tradițional, se folosea ca depurativ și febrifug. Cu schinel se tratau și rănile și se lua contra afecțiunilor hepatice. Vinul terapeutic din schinel era recomandat în boli digestive. Se mai lua în cazul unor stări inflamatorii ale ficatului.

Celebrul fitoterapeut american, Jethro Kloss, consideră că „această plantă este atât de bună pentru purificarea sângelui, încât dacă bei o cană de ceai din schinel pe zi, vei scăpa de cefaleele cronice.” El recomandă prepararea unui decoct (cu atenție, să nu iasă prea tare, fiindcă astfel cauzează stări de vomă!) din două linguri de plantă uscată, fierte într-un litru de apă la foc mic, timp de două ore. Acest ceai are eficiență maximă dacă este băut înainte de culcare, deoarece provoacă transpirații abundente. Ceaiul întărește inima și este un detoxifiant eficace, bun în hidropizii.

Sănătate & o săptămână frumoasă! 🙂 Doamne ajută!

Te invit să citești și Minerale care mențin armonia în organism.

Mihaela Mușetescu