Plante medicinale – Ștevia dulce – Îmbunătățește aroma ceaiurilor

0
154

Ștevia dulce

Ștevia dulce – planta medicinală de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Prezentare generală și compuși bioactivi. Acțiuni specifice. Originea plantei.

Note de primăvară…

Bunătatea înseamnă putere, iar răutatea poate ascunde o istorie nefericită, o neîmplinire sau mai multe. Ești bun când viața îți oferă tot ce dorești, ești bun când ești sănătos, faci donații când banii îți prisosesc, ești amabil când totul merge strună. Dar nu ar trebui să fie așa, nu doar atunci. Sunt oameni care au puțin și totuși dăruiesc. Sunt bolnavi care găsesc o vorbă bună pentru alți oameni mai bolnavi. Sunt medici omenoși cu cei ce se prezintă la tratament gratuit în loc să meargă la cabinet particular. Sunt polițiști care dau avertismente în loc de amenzi dacă o bătrânică vinde zarzavat fără autorizație.

Societatea în care trăia Jean Valjean, eroul lui Victor Hugo, care a făcut închisoare pentru că a furat o pâine, îmi pare mie demult depășită, evoluată. Acum oamenii îi ajută pe oameni. Totuși, această bunătate n-ar trebui să se limiteze numai când ai o zi bună sau când ai mijloace materiale mai mari. Poți fii milostiv în orice zi, nu numai de Paști și de Crăciun, poți înțelege că un om are nevoie chiar dacă nu îți cere ajutorul clar și răspicat.

Vreau să cred că există multe astfel de ființe, generoase cu semenii lor. Frustrarea sau complexele n-ar trebui să te înrăiască, ci să te invite să te corijezi. Adaugă aceste sentimente negative, dacă ești cumva stăpânit de ele, la lucrurile pe care trebuie să le modifici la tine însuți, la lucrurile „de îndreptat” și vei vedea cum ieși din deznădejde spre lumină. Eu te invit să afli câte ceva despre planta de astăzi, un îndulcitor natural acaloric, deja folosit de multe persoane. Pentru a te modela și pe exterior, nu numai pe interior. Ștevia dulce, astăzi…

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Ștevia dulce (Stevia rebaudiana) este o plantă perenă, erbacee, cu aspect de tufă ramificată. Are în pământ un rizom cu rădăcini adiacente. Pe tulpina aeriană, lignificată la bază se află frunze eliptice și mici, largi de 3-4 cm. Are flori mici și albe cu nuanțe de purpuriu și face fructe achene. Ștevia crește bine în soluri umede, unde poate atinge înălțimi de 1 m. Planta este un îndulcitor natural, preferat în prepararea băuturilor carbogazoase (pentru prepararea cărora se folosesc frunze). Frunzele uscate sunt utilizate ca înlocuitor al zahărului de persoanele care au afecțiuni diabetice sau hipertensiune.

Ștevia dulce conține substanțe chimice benefice pentru organism cum ar fi glucide, steviozida, rebaudiozida, proteine, fibre, polizaharide, săruri minerale, vitaminele C, B2 și B6, lipide, alcaloizi, flavonoide, taninuri, polifenoli. Aceste substanțe active reduc glicemia și colesterolul, ajută la coagularea sângelui și la regenerarea celulară. Proprietățile sale antiinflamatoare, diuretice și coleretice o recomandă în diverse disfuncții gastrointestinale. Ștevia dulce ajută la protejarea smalțului dinților și a cavității bucale. Este indicată pentru combaterea dezechilibrului pancreatic.

Ștevia dulce – de 300 de ori mai dulce decât zahărul

Numită și „iarbă dulce”, această plantă, de 300 de ori mai dulce decât zahărul, îmbunătățește aroma ceaiurilor și le îndulcește, fără a furniza calorii în plus. Pentru a nu strica aroma, se recomandă folosirea cu măsură a șteviei în preparate, 2% ștevie din amestecul de plante. Practic, orice băutură se poate îndulci cu ștevie, dacă agreezi aroma.

Este utilizată pe scară largă în industria alimentară, la fabricarea sucurilor de fructe, la sosuri, iaurturi, cereale, deserturi, biscuiți. Studiile au arătat că substanțele active din ștevie nu sunt toxice, deși multă vreme s-a susținut contrariul. S-a constatat că ștevia diminuează pofta de mâncare, fiind un mare ajutor în dietele de slăbire. De asemenea, micșorează nevoia de a consuma alcool și de a fuma. Poate fi preparată termic fără a dăuna organismului deoarece rezistă la temperaturi înalte, de până la 200 de grade Celsius. Ștevia este un tonic natural și un stimulent al energiei mentale.

Istorie și tradiții…

Stevia rebaudiana este originară din nordul Americii de Sud, în special regiunile de graniță dintre Brazilia și Paraguay. La ora actuală, se cultivă pe scară largă în China, Thailanda, Coreea, Taiwan, Brazilia și Malaezia. În ultimul timp, fiind foarte căutată și cerută pe piață, s-a început cultivarea plantei și în Marea Britanie, Canada, Hawaii, California, Ucraina, Israel, precum și în toată America latină. Există peste 90 de varietăți de ștevie dulce. Botanistul italian Antonio Bertoni, care a trăit în secolul al XVIII-lea,  menționează în scrierile sale despre folosirea șteviei de către indienii guarani.

Te invit să citești și Plante medicinale – Floarea pasiunii.

Mihaela Mușetescu