Sulfina și rolul ei terapeutic – Porția de sănătate

0
226

sulfina

Sulfina – Prezentarea plantei, compuși constituenți, proprietăți și acțiuni specifice – Remedii din sulfină – Leacuri tradiționale. Note, recomandări, însemnări – Menținerea siluetei optime

Note de primăvară…

Este timpul ideal pentru a începe să dăm atenție siluetei. Vremea bună ne îmbie la plimbări, hainele vor fi din ce în ce mai subțiri, nu mai avem cum să mascăm totul sub paltoane și pulovere largi. Și când e vorba de dietă cele mai indicate băuturi sunt infuziile din plante, simple sau în amestec. Ele ne ajută să pierdem în greutate într-un ritm rapid, incitându-ne să bem mai multe lichide decât am face-o de obicei. Infuziile pun umărul la treabă alături de noi, facilitând eliminarea toxinelor și a surplusului negativ din organism.

Plantele infuzate, dacă sunt folosite corect, nu doldora din toate, ci după sfatul unui nutriționist sau al unui fitoterapeut, ne aduc beneficii și avantaje unice în organism – vitamine, săruri minerale, uleiuri volatile, substanțe chimice de o importanță esențială pentru o bună funcționare a noastră, ca întreg. Pentru probleme specifice, dureri care ne deranjează, ele sunt, de asemenea, utile, construind o stare de bine în corpul nostru.

Remedii pentru probleme frecvente

Dacă suferiți frecvent de balonare, o soluție este, de pildă, o infuzie dintr-un amestec de chimen și măghiran, preparată din 1 linguriță rasă de semințe de chimen și 2 lingurițe de măghiran peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă timp de 3-5 minute și se consumă câte o cană cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Chimenul are proprietăți antispastice, iar măghiranul conține flavonoide antioxidante care stimulează eliminarea renală.

Dacă începeți o cură de slăbire sau detoxifiere trebuie să acordați atenție aspectului pielii. Și în acest caz vă ajută o infuzie preparată din 1 lingură de vulturică (planta uscată) și o lingură rasă de scaiete (frunze uscate), care se lasă 10 minute în apă dată în clocot și se consumă de 3 ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Amestecul acesta de plante este un remediu bun și pentru pielea cu celulită și pentru gambele umflate. Vulturica facilitează secreția bilei, are proprietăți diuretice, care ajută la eliminarea apei din țesuturi, iar scaietele conține silimarină, care detoxifică ficatul.

Există, desigur, multe moduri de a combina și asocia plantele între ele, sunt multe rețete de infuzii indicate în scăderea în greutate, dar este bine de știut exact care sunt cele care ni se potrivesc nouă. După ideea binele meu poate nu e și binele tău, fiecare om trebuie să-și adapteze alimentația și obiceiurile la ce-i aduce lui echilibru și un tonus bun. O plantă valoroasă în această perioadă cu vreme schimbătoare și variații de presiune atmosferică este sulfina. Hai să aflăm mai multe despre ea!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Sulfina (Melilotus officinalis) este o plantă erbacee, cu tulpină dreaptă sau ramificată. Este înaltă de 50-200 cm și are frunzele în trei colțuri, zimțate pe margini. Florile sunt mici, au petale galbene și sunt unite în mănunchiuri alungite. Înflorește vara. Se poate întâlni în flora spontană de câmpie, pe pășuni, poieni, în livezi, pe marginea drumurilor și a pădurilor.

În scop terapeutic se utilizează florile și vârfurile înflorite ale tulpinii. Planta conține componente chimice benefice pentru organism precum cumarină, melilotină, alantoină, flavonozide, mucilagii, tanin, vitamina C, ulei volatil, săruri minerale, glucoză și altele. Proprietățile terapeutice ale sulfinei o indică drept remediu pentru numeroase boli de stomac, de ficat, în afecțiuni renale și genitale, în boli ale aparatului respirator, în disfuncții cardiovasculare, în afecțiuni ale sistemului nervos. De asemenea planta se folosește extern în afecțiuni bucale, în boli de ochi și de piele. Sulfina se mai numește și iarbă de piatră, molotru galben, trifoi mare sau sulfină galbenă.

Sulfina – preparate terapeutice

Datorită rolului sedativ, sulfina se folsește în afecțiuni neuropsihice cu acțiuni specifice în amețeli, migrene, insomnie, nervozitate, durere de cap. În acest scop se poate prepara o infuzie care se consumată dimineața și seara, înainte de mese.

Infuzie de sulfină:

Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată. Se acoperă și se lasă să infuzeze 15 minute, după care se strecoară și se îndulcește cu miere. Doza zilnică recomandată este de două ceaiuri pe zi.

Această infuzie este bună și în afecțiuni hepato-biliare, calmând durerile abdominale și având rol terapeutic în regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se utilizează și ca remediu contra tusei, bronșitei, în afecțiuni cardiovasculare și în refacerea funcționării aparatului locomotor.

Pentru spălături pe răni sau comprese aplicate local se poate prepara o tinctură din o parte flori uscate și trei părți alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 8-10 zile, după care se filtrează și se toarnă în sticle închise la culoare. Tot pentru boli ale pielii se pot face băi cu sulfină. În acest scop se prepară o infuzie din 100 grame de plantă uscată peste care se pun 2 litri de apă clocotită, se acoperă pentru 20 de minute, apoi se toarnă în cada în care se află apă la o temperatură între 34-38 de grade C. În această apă se stă timp de 20 de minute pentru ameliorarea leziunilor externe.

Sulfina este bună și pentru dureri reumatice, iar în acest scop se poate folosi un unguent ușor de preparat în casă. Conținutul ei, bogat în cumarină, care este un fluidifiant natural și un anticoagulant ușor, o recomandă în folosirea preventivă contra tromboflebitelor și a varicelor.

Unguent din flori de sulfină:

Se amestecă 20 de grame de flori cu 50 de grame de ceară de albine și 50 de grame de untură de porc. Acest amestec se încălzește la foc redus, amestecându-se continuu pentru omogenizare. Când este gata se toarnă în cutii mici. Se aplică pe locul dureros.

Sulfina este folosită și în scop culinar la aromatizarea supelor și a salatelor, a brânzeturilor, a băuturilor alcoolice și nealcoolice. Tinctură de sulfină se poate adăuga în produsele cosmetice pentru mai mult parfum. Din sulfină combinată cu lavandă se fac și parfumuri. Florile ei uscate se pot pune în săculeți de pânză pentru parfumarea hainelor și îndepărtarea moliilor, simple sau amestecate cu levănțică.

Infuzia se mai poate întrebuința și ca antiseptic în afecțiuni oftalmice. În caz de conjunctivită, congestia pleoapelor și a mucoasei oculare se fac spălături local. Gargara cu infuzie este indicată în afecțiuni bucale – abcese dentare, gingivite, laringite, faringite, afte bucale.

Leacuri tradiționale cu sulfină…

„Sulfina se folosea la spălături contra durerilor de cap sau planta se punea sub formă de legături pe cap. Ceaiul din flori se lua împotriva bolilor neuropsihice și a insomniilor. Florile fierte cu sânziene în spălături pentru tratarea cefaleelor. Florile se foloseau contra durerilor de ochi. Florile fierte în apă sau vin se luau în tratamentul astmului. Florile fierte în apă se luau contra vărsăturilor, iar fierte în borș împotriva leucoreei; tot în leucoree se foloseau și florile de sulfină albă fierte în vin sau fierte cu ceapă sau fierte în vin cu flori de crin, de salcâm și rădăcină de bujor. Se foloseau pentru afumături la copii cu stări nevrotice și sperieturi, folosindu-se florile de sulfină albă.” (Gheorghe Grigore)

Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Nalba mare sau
Plante medicinale – Ghințura.

Mihaela Mușetescu