TRANDAFIRUL – Valențe terapeutice și culinare

0
200

trandafirul

Trandafirul – Valențe terapeutice, cosmetice, culinare, decorative. Prezentarea plantei, compuși constituenți, proprietăți. Preparate din trandafir. Note, însemnări, recomandări – Aer de primăvară.

Note de primăvară…

A venit 1 Martie, soarele ne-a luminat generos ziua, toate femeile și fetele au primit în dar o floare sau un mărțișor (sau ambele). S-a simțit sărbătoarea peste tot, pe stradă, în media, în instituții. Cu toții ne-am bucurat de ce ne oferă viața, ne-am trimis reciproc urări de bine pentru această primăvară, ghiocei și lalele reale sau virtuale. Am simțit din plin emoția unui început ca al naturii care renaște. A venit primăvara și un curcubeu de sentimente ne copleșește pentru că știm că trăirile noastre pot semăna cu ea. Putem să o luăm de la început, să mâncăm sănătos, sa avem grijă de pielea noastră, să începem exerciții pentru a slăbi și a ne tonifia corpul, să bem ceaiuri care să prevină eventuale afecțiuni și neplăceri.

Mai sunt încă roze. mai sunt
Și tot parfumate și ele (Alexandru Macedonski)

Timpul frumos ne va îmbia la plimbări lungi alături de prietenele noastre, în care vom sta la povești și vom schimba idei. Florile vor începe rând pe rând să înflorească, pomii să înmugurească, glasuri de copii, jucându-se vesel în soare, se vor auzi din ce în ce mai tare și mai des în timp ce mamele îi supraveghează prin geamul lăsat deschis ca să iasă și aburii mâncărurilor pe care le pregătesc, așteptându-i. A venit primăvara, pe care o privesc mereu altfel, deși trezește în mine aceleași emoții frumoase și liniștitoare, sunt vie, vibrez, zâmbresc, e soare și parfum de roze…!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Trandafirul (Rosa centifolia, Rosa rugosa, Rosa damascena) este un arbust decorativ, urcător, cățărător și semiurcător. Are tulpini de înălțime variabilă, de 30-40 cm la cei pitici și de 2-3 m la cei urcători. Pe tulpină și pe lăstari sunt prezenți ghimpi ascuțiți. Frunzele sunt ovale, cu margini zimțate și vârf ascuțit. Florile au o mare paletă de culori și nuanțe, de la roșu la mov, de la alb la portocaliu, o extinsă diversitate de parfumuri, forme și grad de catifelare. Înflorește din mai până în septembrie, dar poți avea trandafiri în ghiveci pe tot timpul anului. În scop medicinal se utilizează petalele. Rosa centifolia este trandafirul de dulceață. Rosa damascena se mai numește și trandafir de lună.

Trandafirul – compuși constituenți

Din punct de vedere chimic, trandafirul conține foarte multe substanțe benefice pentru organism. În primul rând, el este bogat în ulei eteric cu următoarele componente odorante: citronelol, geraniol, nerol, linalool, eugenol, farnesol, citral și acetați. Pe lângă uleiul volatil, trandafirul are în interior coloranți antocianici, derivați flavonici, acizi organici, tanin, multe vitamine (A, B2, C, K, PP) și săruri minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu).

Aceste substanțe generează o plajă mare de acțiuni terapeutice cum ar fi cele astringente, antihemoragice, cicatrizante, dezinfectante, antiseptice, antidiareice, antihelmintice, antimicotice, febrifuge și/sau decongestive. De asemenea, trandafirul are acțiuni farmacodinamice fortifiante, mineralizante și tonice, precum și calități odorante și aromatizante. Proprietățile terapeutice menționate îl recomandă pentru afecțiuni pulmonare ca bronșita, astmul bronșic, răceala, gripa, laringita, traheita.

Este de ajutor în tuberculoza pulmonară sau în disfuncții bucale ca micoza, aftele, stomatitele, faringitele, amigdalitele. De asemenea, trandafirul este un remediu bun și în cazul unor afecțiuni ale aparatului digestiv și genital, în afecțiuni dermatologice și în probleme oculare.

Preparate din trandafir

Infuzia din petale de trandafir este bună în răceală, astm bronșic, glosită, hemoptizie, combate diareea cronică și dizenteria.

  • Infuzie de trandafir: Se pun 200 de ml de apă clocotită peste 2 lingurițe de petale proaspete și zdrobite sau peste 1 linguriță de petale uscate. Se acoperă și se infuzează timp de 15-20 de minute. După aceea se strecoară și se îndulcește. Se beau 2-3 căni pe zi pentru afecțiunile indicate mai sus.

Tinctura diluată în apă se folosește pentru tratament în caz de gripă, astm, hemoptizie sau dizenterie. O poți prepara lăsând la macerat 10 zile o cantitate de 10 petale proaspete de trandafir în 100 de ml de alcool de 60 de grade. Amestecul se agită zilnic pentru uniformizare. După ce trece perioada de 10 zile se filtrează și se păstrează în recipiente închise etanș de culoare brună. Tratamentul constă în 10-20 de picături zilnic, diluate în apă.

Pentru aplicații externe poți prepara o infuzie din petale de trandafir cu care poți face gargară în caz de afecțiuni bucale. O poți aplica și prin comprese pe zonele afectate de acnee sau dacă ai probleme oculare.

  • Infuzie de trandafir (pentru uz extern): Se adaugă 200 ml de apă clocotită peste 3-4 lingurițe de petale uscate. Se strecoară și se utilizează pentru gargară, comprese și spălături.

Apa de roze intră în compoziția diverselor produse cosmetice, dar o poți prepara și tu. Se recomandă pentru tonifierea țesuturilor.

Apă de roze:

Folosește 2 kg de petale proaspete, strivește-le, apoi toarnă 1 litru de apă clocotită peste ele. Infuzează timp de 24 de ore. Filtrează, apoi adaugă 200 ml de alcool și 8 g sulfat de zinc.

Trandafirul – întrebuințări cosmetice, culinare, decorative

Trandafirul intră în componența multor produse de înfrumusețare, loțiuni, creme, parfumuri, șampoane. Intră și în compoziția dulciurilor: miere, dulceață, bomboane. Multe produse de cofetărie sunt aromatizate cu trandafir, dar și unele băuturi alcoolice și nealcoolice, siropuri, limonade, lichioruri.

Tufele de trandafir reprezintă decorul ideal pentru grădină, pentru parcuri, terase sau balcoane, hoteluri sau restaurante. Trandafirul este cadoul cel mai plăcut în orice eveniment, cotidian sau special. Rozele sunt muza poeților, marele romantic rival al lui Eminescu, Macedonski a fost inspirat de roze în scrierea celebrelor sale rondeluri.

Pe urmele științei…

Trandafirul este cunoscut încă din antichitate, fiind apreciat din plin de către greci și romani pentru parfumul florilor și frumusețea sa plină de eleganță. Uleiul esențial din petale de trandafir este preferat în masaje și în aromaterapie. În anul 600 î. H. poetesa Sappho a numit această plantă „regina florilor”, asociind-o cu iubirea. Trandafirul este cunoscut ca un regenerator celular, el echilibrează, hrănește și reîntinerește orice tip de piele.

Genul Rosa are trei origini: Extremul Orient (Japonia, India, China), Orientul apropiat (Siria, Iran) și Asia Mică. De-a lungul timpului au fost create specii noi, hibride, plecând de la speciile de bază, ajungându-se astăzi la o multitudine de forme, arome și culori. Dacă ai o stare de spirit mai puțin plăcută, ia o roză, înveselește-te când îi simți parfumul și adu-ți aminte că poți privi viața în două moduri fundamentale: „să te plângi că tufele cu trandafiri au spini sau sau să te bucuri că tufele cu spini au trandafiri!” (Abraham Lincoln) Să aveți o primăvară senină și luminoasă, plină de sănătate!

Vă invit să citiți și Plante medicinale – Echinaceea.
Te-ar putea interesa și Plante medicinale – Cătina albă.

Mihaela Mușetescu