UNGURAȘ – Toate afecțiunile în care este eficient – Plante medicinale

0
169

ungurașUnguraș – Totul despre această plantă medicinală – Prezentare generală, compoziție biochimică, remedii pe bază de unguraș – Uz intern, uz extern – Istorie și tradiții – Însemnările zilei – Ce înseamnă „a consuma momentul”

Note de primăvară…

„Cearta și războiul sunt apucături de fiară” (Nicolae Milescu). Am ajuns la un nivel cu mult superior de evoluție, doar pentru a lăsa în urmă deprinderile canibalice ale predecesorilor noștri, dar unii se pare că nu au învățat nimic. Începând de la individ și limitându-ne la familia și la anturajul lui „împingem adevărul” unul spre celălalt, discutând aprins și înverșunat, descărcându-ne mânia, uneori devenind chiar violenți, când am putea să ne temperăm, să avem o atitudine înțeleaptă și un mod personalizat de a ne calma.

„A consuma momentul”

În aceste cazuri, psihologii recomandă să „consumăm momentul”. Cum poți face acest lucru? Dacă ești dispus să îți schimbi dispoziția atunci când simți că ești pe punctul de a porni o ceartă, ia o coală de hârtie și scrie pe ea tot ce ai vrea să-i spui persoanei care te-a supărat, enervat, indispus… În loc de apelul direct și imediat de telefon încearcă să scrii un mesaj în care să te descarci, dar nu-l trimite, mai lasă-l acolo o perioadă, după care, recitește-l. Dacă încă mai vrei să-l trimiți după acest timp înseamnă că acelea sunt adevăratele tale sentimente și ți le poți asuma.

O altă metodă de a îți tempera impulsivitatea este să te așezi undeva, să începi să numeri în gând și dacă ideea persistă doar atunci spune-o. Nu te grăbi să îți verși mânia pe cel de lângă tine imediat, ia-ți un răgaz cu tine, nu îți arăta agresivitatea verbal. La nervi se spun multe, ele rămân acolo, se pot ierta, dar unele nu se pot uita. Așadar, nu căuta nod în papură și ceartă mai multă decât este sănătos. Vorba frumoasă îți transformă și chipul, ești mai aproape de Soare și de lumina înțelepților dacă știi să renunți la instinctele primare. Planta de astăzi, ungurașul, este un remediu valoros, bun la aproape tot… Te invit să afli mai mult.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Ungurașul (Marrubium vulgare) este o plantă erbacee, rezistentă, cu tulpină dreaptă, goală în interior, puțin ramificată. Pe tulpina ce poate crește între 30-80 cm stau dispuse opus frunze dințate pe margini și dirijate în jos, cele inferioare și frunze verde deschis cu peri albi pe partea de dedesubt, cele superioare. Ungurașul face flori mici, grupate câte 20-50 în verticile globuloase, de culoare alb-cenușiu. Este numit popular și voronic, iarbă unsuroasă, gutuiță, bălțătură sau cătușnică sălbatică.

Planta crește în spații însorite pe terenuri virane, pe marginea drumurilor și a șanțurilor, pe pajiști, pe ogoare. Înflorește în lunile de vară, între iunie și septembrie. Se recoltează în timpul înfloririi și se usucă la umbră în spații deschise, cu mult aer. În scop terapeutic se folosește partea aeriană a plantei.

Substanțe bioactive și acțiuni specifice

Conținutul său chimic îi conferă proprietăți expectorante, antitusive, emoliente, diaforetice, diuretice, depurative, astringente, cicatrizante, antiinflamatoare, antiseptice, antireumatice, sedative. Planta abundă în substanțe biochimice cu rol benefic în diverse afecțiuni, cum sunt acizii organici, uleiul volatil, sărurile minerale (magneziu, sodiu, potasiu, calciu), vitamina C, glicozidele amare, alcaloizii, mucilagiile, rezinele, taninurile, saponinele.

Pe lângă eficacitatea sa dovedită în afecțiunile aparatului respirator și ale celui cardiac, ungurașul este apreciat pentru calitățile sale reglatoare ale aparatului digestiv, ea fiind folosită pentru stimularea poftei de mâncare, în caz de flatulență și balonare. Are un rol benefic în stimularea secreției biliare în caz de insuficiență biliară. Planta este folosită și pentru combaterea obezității și a celulitei. De asemenea, s-au constatat rezultate bune după folosirea ei în stări nervoase cu manifestări de isterie, amețeli, dureri de cap, insomnie. Ea reglează ritmul cardiac în disfuncții ale inimii pe substrat nervos, efectul său sedativ reușind să combată tulburările circulatorii și angina pectorală.

Remedii naturiste cu unguraș

Infuzia din unguraș are proprietatea de a calma stările de spasm în caz de tuse convulsivă și astm. Elimină secrețiile bronhice, fiind un remediu cunoscut în multe maladii pulmonare, de pildă laringite, traheite, faringite, gripă, răceală, guturai, tuse rebelă și convulsivă, stări febrile, astm bronșic. Cercetările în domeniu au demonstrat că planta intervine ameliorativ în emfizemul pulmonar.

  • Infuzie de unguraș: Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste 15-30 de grame de frunze și vârfuri înflorite. Se infuzează 10 minute, se strecoară și se îndulcește. Se consumă 3 cești pe zi, înainte de mese. Pentru o cantitate mai mică puteți folosi doza de 1 linguriță și jumătate la 150 ml de apă.
  • Infuzie concentrată de unguraș: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 2 linguri de plantă uscată. Se infuzează 10 minute, se strecoară și se îndulcește. Se consumă câte o lingură cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

În uz extern se folosesc decoctul și infuzia pentru a accelera vindecarea afecțiunilor cutanate (răni, ulcerații). Are rol antiseptic și cicatrizant, care accelerează vindecarea.

  • Decoct de unguraș: Se fierbe timp de 5 minute o cantitate de 30-60 g plantă uscată într-un litru de apă. Se strecoară. Cu lichidul obținut se fac frecții pentru ameliorarea edemelor, plăgilor, hemoroizilor. Acest decoct este util și în amețeli sau dureri de cap.

Istorie și tradiții…

Ungurașul crește spontan în centrul, nordul și sudul Europei. În Egiptul antic, planta era folosită pentru tratarea maladiilor respiratorii. Medicii greci și romani o recomandau în scopuri similare. În tratamentele tradiționale, tulpinile cu flori de unguraș se preparau sub formă de decoct. Acest ceai se utiliza împotriva durerilor de cap, vertijului, tulburărilor psihice. Plantele strecurate și scurse de apă (din care s-a făcut decoctul) se puneau local contra durerilor de rinichi. Vinul terapeutic din plămădeală de tulpini se utiliza ca expectorant sau ca aperitiv, ameliorând tusea și stimulând pofta de mâncare.

Sănătate îți doresc! Doamne ajută!

Te invit să citești și despre Trei frați pătați.

Mihaela Mușetescu