Zmeur – Planta medicinală ce încetinește îmbătrânirea

0
197

zmeur

Zmeur – Prezentare generală – Compuși bioactivi constituenți – Remedii terapeutice – Utilizări tradiționale. Note, însemnări, recomandări – Alimentația copiilor

Note, însemnări, recomandări…

A avea grijă de copilul tău este mai mult decât o datorie, este o plăcere și o fericire. Mai ales că ei, copiii, sunt cei care ne aduc bucurii, ne motivează de cele mai multe ori. Ei sunt sursa noastră constantă de încântare și a le urmări dezvoltarea este o terapie în sine. Fructele proaspete, în ceai, în compot sau în dulceață au fost întotdeauna pe placul celor mici. Ele sunt răspunsul pe care natura ni-l oferă atunci când avem nevoie de hidratare, energie, răsfăț, optimism.

Fructele sunt bune și în situații în care sistemul imunitar este slăbit și vine în contact cu viruși pe care nu-i poate distruge imediat. În caz de febră cauzată de gripă sau răceală, este indicat să hidratăm copilul cu apă plată la temperatura camerei, ceai sau zeamă de compot. Dacă nu are poftă de mâncare nu este bine să fie forțat pentru că alimentele nu se vor digera corespunzător.

Așadar, în ceea ce privește alimentația, în caz de afecțiuni sezoniere, este bine să se evite hrana solidă, proteinele animale (lactate, ouă, carne) și grăsimile. Copilului cu stare febrilă îi sunt recomandate supele de legume, orezul, zarzavatul, fructele (în special citricele sau merele coapte). Un ceai bun, savuros, aromat, cu gust dulce pe placul copiilor se obține din zmeur, arbust care face fructe delicioase, pe care le putem culege în luna mai. Astăzi, despre zmeur…

De la lume adunate și iarăși la lume date”

Prezentare generală

Zmeurul (Rubus Idaeus) este un arbust tufos, cu ghimpi deși și lăstari târâtori. Are tulpini ramificate, arcuite la vârf, ce pot atinge înălțimea de 2 metri. Frunzele sale sunt dințate pe margini, colorate în verde pe partea superioară și albicioase pe partea inferioară. Florile au 5 petale, sunt mici și albe. Face fructe roșii, polidrupe, dulci, aromate și suculente. Planta apare atât spontan, cât și cultivată pe plantații și în grădini, preferând locurile umbroase, tufișurile, pădurile.

Zmeur – substanțe bioactive

În scop terapeutic se folosesc fructele, florile, mugurii și frunzele tinere. Fructele de zmeur conțin elemente biochimice nutritive, glucoză, substanțe proteice (sunt de două ori mai bogate în proteine decăt merele și perele), acizi organici, levuloză, acid salicilic, flavonoide, săruri minerale, taninuri, celuloză, vitaminele C, B1, B2, P, PP. Frunzele de zmeur conțin, la răndul lor taninuri, flavonoide, mucilagii, vitamina C, acizi organici, săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, sodiu, magneziu, mangan).

Frunzele și florile de zmeur au proprietăți terapeutice ce aduc beneficii organismului uman, ele fiind astringente, tonice, răcoritoare, emoliente, sudorifice, antidiabetice, laxative, dezinfectante, energizante, vitaminizante. Zmeurul se folosește ca remediu tradițional în afecțiuni ale căilor respiratorii de proveniență virotică sau în afecțiuni ale aparatului digestiv, cazuri în care se poate prepara o infuzie din frunze uscate.

Remedii terapeutice
  • Infuzie de zmeur: Se toarnă 200 ml apă clocotită peste 1 linguriță frunze uscate. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere (sau se bea ca atare). Se consumă 2 ceaiuri pe zi dimineața și seara.
  • Decoct de zmeur: Se fierbe 1 lingură de tulpini tinere, tăiate mărunt, în 250 ml de apă până când apa se îngălbenește. Se bea o cană pe zi, seara.

Zmeurul este eficient și în afecțiuni cardiace, renale, genitale, oculare, nazale, bucale, în reumatism, gută sau în boli de piele. Este o plantă concentrată în vitamine și minerale ce fortifică organismul și îi oferă energie. Frunzele crude au valoare terapeutică și de hrănire, iar folosirea lor în amestec de plante, cu urzică, frunze de mur, pătlagină, flori de coada șoricelului amplifică efectul benefic.

Copiii preferă ceaiul de zmeur simplu sau combinat cu afine și mure. Sucul de zmeur este bun în tratamentul gutei, reumatismului și intoxicațiilor deoarece conține acid salicilic natural. Mugurii de zmeur sunt indicați persoanelor aflate la menopauză, precum și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. De asemenea, pulberea din mugur de zmeur este bună în caz de fibrom uterin, chist ovarian, sindrom premenstrual.

Din zmeur se pot prepara siropuri terapeutice delicioase, decocturi, cataplasme, oțet, băuturi alcoolice, precum și multe deserturi. Siropul se obține din suc de fructe de zmeur și zahăr în părți egale, care se fierb până devine mai consistent. Uleiul vegetal din semințe de zmeur este utilizat pentru aplicații externe, el putând trata inflamațiile și iritațiile pielii, precum și în tratamentele cosmetice anti-îmbătrânire. El este un antioxidant și un antibacterian foarte bun, contribuind la regenerarea celulară.

Istorie și tradiții…

„Infuzia din frunze sau ramuri tinere se lua contra tusei, răcelii, stărilor febrile, migrenelor, durerilor de stomac sau de inimă; împotriva bolilor de inimă se folosea și infuzia din ramuri tinere amestecate cu măceșe. Ceaiul sau decoctul din tulpinile tinere mărunțite, fierte până ce apa se îngălbenea, se bea seara împotriva bolilor renale. Siropul se folosea împotriva pneumoniei sau ca tratament de durată în tuberculoza pulmonară. Frunzele uscate la soare se înmuiau în apă călduță și se puneau pe vânătăi, care se legau apoi cu o cârpă curată.” (Gheorghe Grigore)

Te invit să citești și Plante medicinale – Ștevia dulce.

Mihaela Mușetescu