Zmeura – Plante medicinale pe gustul celor mici

0
221

zmeurul

Zmeurul – Plantă medicinală pe gustul celor mici – Caracteristici generale – Acțiuni specifice – Preparate obținute din părțile componente ale zmeurului – Câteva note și însemnări despre ocupații recreative – grădinăritul – Satisfacția de a face ce-ți place

Note de primăvară…

Grădinăritul este una dintre cele mai relaxante activități, mai ales primăvara și vara, când vremea este un aliat important al acestui tip de activitate. Dacă ai o grădină și să nu te ocupi de ea cu plăcere și dedicare îmi pare că nu știi ce pierzi. Să iubești natura, mișcarea în aer liber și să-ți fie drag să vezi plantele puse cu mâna ta încolțind, crescând și înflorind cred că este un deliciu și un privilegiu de care doar unii se pot bucura. Cei care stau la bloc încearcă să crească plante în ghiveci, pe balcoane sau terase. Este o activitate deconectantă, ce-i drept, dar parcă tot cei care au norocul să aibă o grădină în care să lucreze au mai multe avantaje.

Aerul proaspăt, mișcarea și satisfacția sunt doar câteva puncte în plus de care beneficiază cei care se ocupă de grădina proprie. Și nu ai nevoie să investești prea mulți bani deoarece atât uneltele, cât și răsadurile au prețuri decente. Tot ce îți trebuie este disponibilitate și dorință. Este una dintre ocupațiile în care raportul beneficii-cost-timp-rezultate este mult în favoarea celui care o desfășoară. Câteva unelte, mănușile speciale și câteva informații despre plante, pregătirea și îngrijirea răsadurilor și semințelor, plus o dispoziție deschisă la nou ar trebui să fie suficient.

Fiecare experiență de acest gen este o aventură frumoasă, natura ne oferă mereu surprize, care ne binedispun. Pe cele mai puțin plăcute, cauzate de vreme, prefer să nu le aduc în discuție acum. E vreme bună acum, așadar bucurați-vă de o activitate sănătoasă în aer liber. În grădina dvs. puteți planta zmeur sau rug-de-munte, ale cărui fructe binecunoscute, parfumate, dulci și aromate ne încântă papilele gustative.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust ghimpos, cu lăstari târâtori, tufos, cu multe tulpini arcuite la vârf, înalte până la 2 m. Frunzele sunt albicioase și pufoase pe partea inferioară, sunt compuse, cu 3-7 foliole ovale. Florile sunt mici, cu cinci petale albe, grupate în inflorescențe în formă de ciorchine (raceme). Planta înflorește între lunile mai și iulie și crește spontan în luminișuri de pădure, în tufișuri dese, în zone de deal și munte. Poate fi cultivată și ca pom fructifer în grădini și pe plantații. Face fructe roșii, aromate, suculente, dulci-acrișoare, cu miros plăcut.

Părțile utilizate și compoziția biochimică activă

În scop terapeutic, se folosesc fructele, florile și frunzele tinere, mugurii.
Mugurii se culeg primăvara și pot fi păstrați zdrobiți în miere sau uscați sub formă de pulbere. Din punct de vedere botanic, fructul de zmeur, zmeura, este considerată un fruct fals, fructele veritabile fiind semințele roz, bobițele care scot un pocnet ușor la mestecare.

Componente chimice benefice pentru organism se găsesc și în frunze și în fructe. Frunzele conțin mucilagii, flavonoide, taninuri, vitamina C, săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu) și acizi grași. Acestea au proprietăți terapeutice emoliente, dezinfectante, antiscorbutice, tonice, astringente, antidiareice, depurative, sudorifice. Fructele conțin carotenoizi, glucide solubile, pectină, vitaminele B1, B2, C, PP, săruri minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, sodiu), acizi organici. Toate aceste substanțe le conferă proprietăți energizante, tonice, vitaminizante, nutritive. Mai mult, au proprietăți antidiabetice, stomahice, laxative, depurative, diuretice, sudorifice, febrifuge.

Afecțiuni pe care le tratează

Frunzele și fructele de zmeur sunt recomandate persoanelor cu afecțiuni renale și genitale (dismenoree, metroragii). Se folosesc și în tulburări pulmonare (tuse, bronșită, răceală, febră, angină). Sunt eficiente și pentru probleme externe ca afecțiunile cutanate (eczeme, răni, erupții tegumentare). Tratează afecțiunile oculare, bucale și nazale. De asemenea, se întrebuințează cu succes în afecțiuni digestive și tulburări intestinale, ele reduc aciditatea stomacului. Zmeurul este un remediu pentru enterite, enterocolite, ameliorează problemele cu digestia. Se utilizează în afecțiuni cardiace cu dureri, în reumatism și în gută.

Ulei vegetal, infuzii și alte preparate din zmeur

Uleiul vegetal din semințe de zmeur tratează iritațiile și inflamațiile pielii. Este utilizat ca ulei cosmetic anti-îmbătrânire. Infuzia, frunzele și fructele crude și proaspete, decoctul, siropul, dulciurile, sucul, oțetul sunt câteva dintre posibilele moduri de preparare și consum ale acestei plante.
Împotriva durerilor de cap, de inimă sau de stomac se poate prepara o infuzie. Se poate consuma de două ori pe zi. Infuzia este bună și contra afecțiunilor pulmonare.

  • Infuzie de frunze de zmeur: Se toarnă 200 ml de apă clocotită peste 1 linguriță de frunze uscate. Se infuzează 15 minute și se strecoară. Eventual, se poate îndulci cu miere sau sirop de arțar.

Ceai și sirop de zmeură – deliciul copiilor

Copiii adoră ceaiul plin de arome, simplu sau combinat cu alte fructe de pădure, mure și afine. Acesta este eficient mai ales în perioada rece. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, frunzele crude sau adăugate în supe de verdețuri au o mare valoare terapeutică. Siropul din fructe de zmeur are proprietăți tonice, aperitive, energizante, stimulente și vitaminizante. El se prepară din suc de fructe și zahăr, în părți egale, care se fierb până la obținerea unui lichid consistent. Cataplasmele au eficiență în afecțiuni cutanate. Pentru boli renale, se prepară ceai din tulpinile tinere.

  • Decoct de tulpini de zmeur: Peste 1 lingură de tulpini tinere tăiate mărunt se toarnă 250 ml de apă. Se pune la fiert până când apa se îngălbenește. Se consumă o cană, seara.
  • Cataplasme din frunze de zmeur: Se fierb frunze uscate în apă, timp de 2 minute și se aplică în zona cu probleme.

Mugurii de zmeur se utilizează în menopauză și au rol în încetinirea îmbătrânirii. Ei se consumă sub formă de pulbere. Florile de zmeur se folosesc sub formă de infuzie în caz de tuse și răceală. Maceratul din flori este întrebuințat pentru inflamații ale ochilor. Pentru a-l prepara, lăsați o lingură de flori într-un pahar cu apă timp de 6 ore.

Zmeurul – specii înrudite

O varietate a zmeurei roșie este zmeura galbenă, care conține însă mai puțini compuși biochimici, în special polifenoli. Zmeurul citria (galben) este dulce și are un parfum intens. Este preferată în cofetărie pentru culoarea și aspectul său interesant. Zmeura neagră este întâlnită frecvent în America de Nord și conține mai mulți antociani decât zmeura roșie. Un hibrid între mură și zmeură este rubux loganobaccus.

Te invit să citești și Plante medicinale – Sânziana galbenă.

Mihaela Mușetescu