Sfânta Scriptură și plantele
Crinul și iedera – flori menționate în Sfânta Scriptură
Dudul și fisticul – fructe care apar în Biblie
CRINUL
Crinul apare în Biblie ca simbol al frumuseții pure. Iubita din „Cântarea Cântărilor” este asemănată cu o floare de crin: „Eu, iată-mă în câmp, sunt floarea lui; eu, iată-mă în văi: sunt crinul lor. Precum e crinul între spini, așa-i iubita mea printre codane” (Sfânta Scriptură – Vechiul Testament, Cântarea Cântărilor 2:1, 2). Sufletul și poporul care trăiește cu credință sunt asemuite cu crinul.
„Veselește-te, pustie însetată! Să se bucure pustia și precum crinul să înflorească!” (Vechiul Testament, Isaia 35:1)
„Lui Israel Eu îi voi fi ca nouă, iar el va înflori cum înflorește crinul” (Vechiul Testament, Osea 14:6)
„Iar de îmbrăcăminte de ce purtați grijă? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, dar v-o spun Eu vouă că nici Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei!” (Noul Testament, Matei 6:28).
DUDUL
Dudul apare în Biblie atunci când sunt descrise bogățiile și faptele lui Solomon.
„El (Solomon) a făcut ca aurul și argintul să fie (tot atât de prețuit) în Ierusalim ca și pietrele, iar cedrii i-a făcut, prin mulțimea lor, să fie ca duzii în câmpie.” (Sfânta Scriptură – Vechiul Testament, 3 Regi 10:27).
„Eu nu eram profet, nici fiu de profet, ci eram păstor de capre, – scuturând dude. Dar Domnul m-a luat de la turmă…”
În Țara Sfântă varietățile de dud, alb și negru, sunt destul de des întâlnite, cel alb fiind cultivat mai ales pentru hrănirea viermilor de mătase.
FISTICUL
Este considerat un rod prețios al Pământului, fiind menționat în Sfânta Scriptură.
„Zis-a Israel, tatăl lor, către ei: <Dacă este așa, iată ce să faceți: luați în sacii voștri din roadele pământului acestuia și duceți ca dar omului aceluia: puțin balsam și puțină miere, tămâie și smirnă, migdale și fistic.>” (Sfânta Scriptură – Vechiul Testament, Facerea 43: 11)
IEDERA
Iedera apare în Vechiul Testament în descrierea unor procesiuni dionisiace, la care iudeii erau forțați să participe.
„Printr-o nenorocită silnicie erau aduși în fiecare lună, în ziua de naștere a regelui, să ia parte la un ospăț de carne jertfită, iar când venea sărbătoarea lui Dionisos erau siliți să meargă, încununați cu iederă, în alaiul lui Dionisos.” (Sfanta Scriptura – Vechiul Testament, Cartea a doua a Macabeilor 6:7).
Evreilor le-a fost nesocotit de către Ptolemeu dreptul de a se socoti „popor ales”. Ei trebuiau „înscriși de-a valma printre poporul de rând”, iar cei care au fost deja înscriși erau însemnați cu „semnul lui Dionisos, o frunză de iederă încrustată pe trup, și trecuți astfel în rândul celor cu dreptul de a fi cruțați” (Sfânta Scriptură – Vechiul Testament, 3 Macabei 2:28, 29).
Bibliografie – „ Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
Vezi și „Care sunt plantele menționate în Biblie? (3)”
Mihaela Mușetescu